پخش زنده
امروز: -
اختلالات یادگیری یا Learning Disability و یا LD میتواند به شکلهای مختلفی در افراد بروز کند و به شکل های گوناگونی در کودکان بروز می یابد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان ، ناتوانیهای یادگیری طیف وسیعی از ناهنجاریها و مشکلات را در بر میگیرد، این نقایص ممکن است در توانایی کلامی و بیانی کودکان اتفاق بیفتد، یا اینکه به شکل افت هوش ریاضی و یا حتی به شکل مشکل در خواندن و نوشتن بروز پیدا کند. در هر صورت، والدین در این مورد باید کاملا آگاهانه به رفتارها و تواناییهای کودکشان توجه کنند.
باید توجه داشت که والدین و مربیان و معلمان کودک که بیشترین شناخت را از رفتارها و واکنشهای کودک دارند باید به خوبی با علائم و نشانههای ناتوانی در یادگیری کودکان آشنا باشند و این مشکلات را با بازیگوشی و شیطنت کودک اشتباه نگیرند.
نشانههای اختلالات یادگیری در کودکان
* کودک قوانین ساده مهدکودک یا مدرسه را درک نکرده و از آنها پیروی نمیکند.
* تعامل خوبی با دوستانش ندارد
* کلمات و جملات را به طور صحیح بیان نمیکند و به سوالات پاسخهای نامربوط میدهد
* در نوشتن، خواندن، درک مفهوم کلمات و اعداد با مشکل مواجه است
* هنگام انجام فعالیتهای ذهنی واکنشهای هیجانی نشان میدهد
* در راه رفتن، دویدن و عملکردهای حرکتی با مشکل مواجه است
* واکنشهایی مانند پرخاشگری یا پاسخهای هیجانی در هنگام یادگیری دارد
توجه داشته باشید که
این کودکان معمولا دارای هوش خوبی بوده و رشد آنها کاملا طبیعی است، حتی در محیط خانه رفتارهای متعادلی دارند، اما در هنگام یادگیری به دلیل اختلال در مسیرهای عصبی و توانایی ارتباط مغزی، در دریافت، پردازش و ذخیره اطلاعات نقص دارند. بررسی دقیق علت ایجاد اختلالات آموزشی امر مهمی است، زیرا این رفتارها ممکن است به عنوان نشانهای از بیماریهای متابولیک یا نقایص ژنتیکی بروز پیدا کرده باشد که حتما نیاز به پیگیری و درمان دارد.
عوامل ایجاد اختلالات یادگیری
عوامل محیطی
محیط همواره یکی از فاکتورهای تاثیرگذار بر روی ضعیت سلامتی فرد است. تولد زودرس کودک، وزن کم هنگام تولد، تغذیه ناسالم یا نامناسب (مثل وجود مسمومیت با سرب)، پرورش در محیط با استرس و اضطراب، کم رنگ بودن رابطه عاطفی مادر و پدر با فرزند، بی توجه مربی یا معلم به فرزند میتوانند زمینه ساز ناهنجاریهای رفتاری به شکل اختلال در عملکرد یادگیری در کودک باشند.
بیشترین علائم کودکانی که دچار اخلال آموزشی هست در مدرسه و مهدکودک است
عوامل فیزیولوژیکی
هنگام بررسی علل فیزیولوژیکی مشکلات یادگیری، حتما باید احتمال وجود نقایص بینایی، شنوایی و یا ناهنجاریهای رفتاری در کودک را در نظر گرفت. اختلالات متابولیکی، آسیب به سر یا جمجمه که مغز و سیستم عصبی کودک را تحت تاثیر قرار داده است، عوامل بیوشیمیایی مانند هیپوگلیسمی و کم کاری تیروئید، و بسیاری از عوامل دیگر از علل ابتلای کودک به ناهنجاریهای یادگیری هستند که با معاینه توسط متخصص و انجام آزمایش مشخص میشود.
عوامل ژنتیکی
اطلاعات ژنتیکی هر فرد، ماده ژنتیکی است که هر فرد از والدین خود به ارث میبرد. این ماده ژنتیکی اطلاعات کل بدن ما از جمله صفات فیزیکی (رنگ چشم، قد، وزن و …)، روحیات اخلاقی ما (هوش، توانایی حل مسئله، همدلی و …)، و همچنین اطلاعات مربوط به سلامت و نحوه عملکرد اجزای بدن ما با یکدیگر را کد میکند. این اطلاعات در هر فرد منحصر به خودش میباشد و تفاوتهای افراد روی کره زمین به دلیل تفاوت کدهای ژنتیکی آنهاست.
اطلاعات مربوط به پیام رسانی سیستم عصبی و یادگیری و حافظه نیز توسط محتوای ژنتیکی هر فرد تعیین میشود. حالتهای مختلفی از بیماریها و ناهنجاریهای ژنتیکی وجود دارد که از علائم آن اختلال در یادگیری به خصوص در سنین پایین است. مطالعات ثابت کرده است که این اختلالات هر چه در سنین پایینتر شناسایی شوند، درمان و مدیریت آنها نیز موفقیت آمیزتر است.
به کودک دچار اختلال در یادگیری کمک کنید
اختلالات یادگیری یک نقص نیست بلکه یک بیماری است که نیاز به درمانی توام با آگاهی، دانش، بینش مناسب و صبوری دارد.
ابتدا با کمک متخصصین چشم و گوش از سلامت کامل کودک مطمئن شوید
فضایی آرام و بدون تشویش را برای کودک در خانه فراهم کنید .
اوقاتی را به بازی کردن با کودک و تشویق کردن او اختصاص دهید.
کودک را تشویق میکنید که درباره خودش، خاطرات مدرسه و آنچه مورد علاقه اش است، صحبت کند.
به سوالات کودک اختلالات یادگیری ساده، روشن و کوتاه جواب دهید.
نقاط قوت کودک را در درس و بازی پیدا کرده و تشویق میکنید.
با اعطای مسئولیتهای مناسب با سن کودک، حس استقلال و اعتماد به نفس را در کودک تقویت کنید.
به کودک آموزش دهید که علاوه بر کتاب، از روزنامه، تابلوهای راهنمایی و تابلوهای مغازه برای خواندن استفاده کند.
به کودک در مطالعه کتاب و روزنامه کمک میکنیم.