پخش زنده
امروز: -
رئیس جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری: کشاورزی حفاظتی راهکاری برای کاهش فرسایش خاک است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای چهارمحال و بختیاری، عطاءالله ابراهیمی در همایش استانی روز جهانی خاک در شهرکرد، گفت: ۲۵۰ هزار هکتار از وسعت استان اراضی کشاورزی است که اجرای طرح کشاورزی حفاظتی با روش کشاورزی به روش بیخاکورزی و کم خاکورزی روشی برای کاهش فرسایش خاک و مدیریت مناسب منابع طبیعی است.
وی افزود: هماکنون کشاورزی حفاظتی در ۲۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان اجرا شده است.
ابراهیمی با اشاره به اینکه برای تشکیل یک سانتی متر خاک با توجه به شرایط آب و هوایی کشور بین ۴۰۰ تا ۷۰۰ سال زمان نیاز است، گفت: خاک منبع تغذیه و امنیت غذایی را تأمین میکند که باید در حوزه کشاورزی به حفاظت از این موهبت توجه بیشتری شود و اجرای کشاورزی حفاظتی شامل کم خاکورزی و بیخاکورزی، از سه سال گذشته به عنوان یکی از اولویتهای جهادکشاورزی در دستور قرار گرفته است.
رئیس جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری با تأکید بر اجرای طرح حفاظت شیمیایی خاک و استفاده از کودهای شیمیایی، گفت: در این حوزه باید سنجش و اندازهگیری دقیق در زمینه استفاده از کودهای شیمیایی و نیاز خاک به این کودها انجام شود.
ابراهیمی افزود: سالانه ۳۰ هزار تُن کود شیمیایی در بخش کشاورزی استان مصرف میشود که باید این میزان کود شیمیایی، با سنجش و ارزیابی دقیق و براساس میزان نیاز خاک مصرف شود.
وی گفت: حفاظت شیمیایی و جلوگیری از شور شدن خاک به عنوان شعار امسال روز جهانی خاک، یکی از برنامههای جهادکشاورزی و مرکز تحقیقات کشاورزی است.
رئیس جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری افزود: دخالتهای نادرست و استفاده نادرست و نامتعادل از منابع طبیعی فرسایش خاک را افزایش و زمینه هدر رفت آب و وقوع سیلابهای ویرانگر را افزایش میدهد.
ابراهیمی افزود: در سالهای گذشته به دلیل دخالت انسان در طبیعت و بیتوجهی به اصول بوم شناسی و زیست بوم موجب خشک شدن چشمهها، تشدید فرسایش خاک و بروز سیلاب و یا خشکسالی شده است.
به گفته وی، هماکنون بیشتر مراتع استان در زمره مراتع متوسط و ضعیف قرار گرفته است و تاج پوشش جنگلها در کمترین حد قرار دارد که همه اینها در ذخیره آب و نفوذ منابع آبی تأثیر منفی دارد.
ابراهیمی افزود: استفاده و برداشت بیش از حد از منابع آبی و آبخوان ها، تهدید جدی برای استان است که حفر چهار هزار حلقه چاه در دشتهای استان و برداشت بیش از حد آب از آبخوانهای استان، نمونه نادرست استفاده از منابع آبی و برهمزدن اصول بوم شناسی است.
وی به بالابردن بهرهوری منابع آب به عنوان راهکاری برای جلوگیری از فرسایش خاک اشاره کرد و گفت: هماکنون فرسایش خاک در استان از ۱۸ تا ۳۵ تُن در سال متغیر است که این میزان فرسایش نشاندهنده استفاده نادرست از طبیعت است.
وی به فرسایش بالای ۳۵ تُن خاک در منطقه حفاظت شده سبزکوه اشاره کرد و افزود: بهرهبرداری بیش از حد از پوشش گیاهی و چرای دام پیش از موعد از مهمترین دلایل تخریب پوشش گیاهی این منطقه و افزایش فرسایش خاک است.
رئیس جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری به کاهش سطح آبخوانهای استان تا حدود ۱۰۰ متر اشاره کرد و گفت: این امر موجب ممنوعه شدن دشتها و فرسایش خاک در دشتهای استان شده است.
ابراهیمی افزود: هماکنون ۲۸ طرح در حوزه کشاورزی از جمله آبیاری نوین، مبارزه شیمیایی و کشاورزی در اراضی شیبدار در استان در حال اجراست که این طرحها در زمینه افزایش بهرهوری از منابع آب، جلوگیری از فرسایش و شوری خاک اثر گذار است.
در پایان همایش استانی روز جهانی خاک در شهرکرد، از ۲۵ نفر از برگزیدگان مسابقات نقاشی و شعر با موضوع خاک قدردانی شد.