زمان ماندگاری مواد غذایی چگونه افزایش مییابد؟
اگر نگهداری مواد غذایی درست انجام نشود، باعث خراب شدن و هدر رفتن آنها میشود؛ پس باید برای افزایش ماندگاری مواد غذایی از روش درست استفاده کنید.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، بسیاری از ما هر روز به خرید میرویم و پس از خریدن اقلام مورد نیازمان تنها آنها را در یخچال و فریزر قرار میدهیم و تصور میکنیم که نگهداری از خوراکیها تنها در قرار دادن مواد غذایی در یخچال و فریزر خلاصه میشود، اما اینطور نیست.
برای این که هر روز حجم بالایی از خوراکیها فاسد و دور ریخته نشوند، باید راههای نگهداری درست برخی از این مواد را بیاموزید و به شیوه یخزدایی، تاریخ مصرف و بهترین زمان مصرف که موجب استفاده بهینه میشود، دقت کنید.
برخی از مواد غذایی را در فریزر قرار دهید
فریز کردن، یکی از راهها برای نگهداری مواد غذایی است، اما باید بدانید کدامیک از مواد غذایی قابلیت فریز شدن دارند و این مواد را چه مدت میتوانید درون فریزر نگهداری کنید.
انواع گوشت را میتوان در فریزر برای طولانی مدت نگهداری کرد. گوشتها در یخچال، بسیار زود فاسد میشوند.
مدت نگهداری گوشت گوسفند در فریزر ۹ ماه، گوشت گوساله بین ۴ تا ۶ ماه، گوشت مرغ و بوقلمون یکسال، جگر، دل، زبان، قلوه چهار ماه، ماهیهای کم چرب ۶ ماه و ماهیهای پرچرب ۳ ماه و میگو هم تا ۶ ماه در فریزر سالم میمانند.
این مدت با توجه به خام یا پخته بودن گوشت، تفاوت دارد.
بهترین روش فریز کردن سبزیهای تازه، بلانچ یا نیم پز کردن آنها است. سبزیهای برگی، مانند کاهو و کلم، گوجه فرنگی و محصولات دیگری که حجم زیادی آب دارند، به خوبی منجمد نمیشوند.
برای فریز کردن مواد غذایی، از ظروف نگهدارنده دردار پلاستیکی یا کیسه فریزر استفاده کنید. مواد غذایی را در اندازههای کوچکتر درون فریزر قرار دهید تا سرعت یخزدایی افزایش یابد و از هدر رفت و دور ریز ماده غذایی نیز جلوگیری شود.
لبنیات را منجمد کنید
برای نگهداری طولانی مدت فراوردههای لبنی میتوانید آنها را در فریزر قرار دهید تا منجمد شوند. پنیر، کره، شیر، خامه و ماست (البته آن دسته از لبنیات تاریخدار) را میتوان منجمد و تا قبل از فرا رسیدن تاریخ انقضا استفاده کرد.
پنیرهای نسبتا خشک را میتوان تا ۶ ماه در فریزر نگه داشت، اما بافت پنیرهای مرطوب پس از انجماد تغییر میکند.
شیر پاستوریزه، استرلیزه و هموژنیزه را میتوان تا ۶ ماه در فریزر قرار داد، اما پس از انجماد زدایی برای حل شدن چربیهای تهنشینشده شیر، باید خوب تکان دهید.
کره را نیز میتوان تا ۶ ماه منجمد نگه داشت.
ماست را میتوان طولانی مدت در فریزر نگه داشت، اما بافت ماست پس از انجماد زدایی تغییر میکند و دون دون و آبکی میشود.
خامه را نیز میتوان در فریزر قرار داد، اما پس از انجماد زدایی، بافت آن تغییر میکند.
میوه و سبزیها را به این روش نگهداری کنید
زمان نگهداری میوه و سبزیهای مختلف با توجه به نوع آنها متفاوت است. شاید به نظر شما ایدهآلترین مکان برای نگهداری میوهها یخچال باشد، اما برخی میوهها مانند موز، آناناس، انبه، خربزه و برخی مرکبات، به سرما حساس هستند؛ پس بهترین مکان برای نگهداری این میوهها مکانی خشک، خنک و به دور از نور آفتاب است.
میوههایی مانند توت فرنگی، انگور و هلو را باید در فضای خنک یخچال نگه داشت. این میوهها بسیار زود، خراب و فاسد میشوند؛ به همین دلیل یا باید آنها را در ۳ تا ۴ روز استفاده کرد یا فوری به شکل مربا درآورد یا فریز کرد.
برخی میوهها مانند آلو، گوجه فرنگی، کاهو و خیار نیز به مدت یک هفته در یخچال تازه میمانند. سیب نیز در یخچال به مدت طولانی قابلیت نگهداری دارد. توصیه میشود میوههای با دوامی مانند سیب، گلابی، خیار یا مرکبات بخرید یا اگر قصد استفاده دیگر انواع میوه را دارید، آن را به مقدار زیاد خریداری نکنید و به اندازه مصرف ۲ تا ۳ روز از آن تهیه کنید.
برخی میوهها گازی به نام اتیلن آزاد میکنند که میتواند سبب رسیدن سریع میوههای دیگر و در نتیجه، کاهش زمان نگهداری و مصرف آنها شود؛ پس برای طولانیتر کردن مدت نگهداری میوهها، آنها را جدا از هم بگذارید.
میوهها را بر حسب درجه رسیدگی و سفتی یا نرمی آنها دستچین کنید و سپس در ظرفی، آنها را به کمک برگههای کاغذ جدا از هم بچینید تا اگر یک میوه دچار کپک یا پوسیدگی شد، فساد را به میوه دیگر منتقل نکند.
سبزیهایی مانند چغندر، کرفس و کلم را میتوان ۲ تا ۳ هفته در یخچال نگه داشت. سبزیهای برگدار را نباید بیش از یک یا ۲ روز در یخچال نگهداری کرد. خیار و گوجه فرنگی، بیش از یک تا ۲ هفته در یخچال نگهداری نشوند. بادمجان، کدو سبز و خیار را باید در یخچال و دور از گوجه فرنگی نگهداری کرد. هویج و کلم بروکلی، بیش از ۳ تا ۵ روز نگهداری نشوند.
باقیمانده غذاها را در یخچال نگهداری کنید
اگر غذایی که برای شام یا ناهار پختهاید، اضافه آمد، باقیمانده غذا را در فضای آشپزخانه رها نکنید. بهتر است برای سرعت در روند خنک شدن غذا و کاهش تکثیر باکتریها، غذاها را در چند ظرف با قطر حدود ۵ سانتیمتر بریزید و در یخچال بگذارید.
هرگز باقیمانده غذاها را بیشتر از ۲ ساعت در فضای آشپزخانه قرار ندهید. این مدت در تابستان به ۱ ساعت کاهش مییابد. هر قدر که مدت زمان ماندن مواد غذایی در دمای اتاق بیشتر شود، احتمال رشد باکتریها نیز زیادتر خواهد شد.
حتما غذاها را بسیار زود استفاده کنید، زیرا بیش از ۲ تا ۳ روز قابل نگهداری نیست. مواد باقیمانده را پس از خارج کردن از یخچال، در دمای ۱۶۵ درجه فارنهایت گرم کنید. باقیمانده برخی غذاها را میتوانید در فریزر نگهداری کنید. فریزر، مدت زمان سالم ماندن را افزایش میدهد.
استفاده از روش درست انجماد زدایی
برای انجماد زدایی خوراکیها، آنها را در دمای گرم محیط قرار ندهید، زیرا باکتریها از دمای ۵ درجه سانتیگراد شروع به رشد و تکثیر میکنند. انجماد زدایی خوراکیها، قرار دادن آنها در یخچال است، اما باز شدن یخ خوراکیها در یخچال ممکن است که زمانبر باشد.
اگر برای یخزدایی خوراکیها عجله دارید، مایکروفر جایگزین مناسبی است، اما توجه کنید که ماده غذایی، قابلیت استفاده در مایکروفر را داشته باشد و روش درست در این دستگاه انتخاب شود.
برای انجماد زدایی مواد غذایی دارای بستهبندیهای بدون منفذ میتوان آنها را در ظرف آب کمتر از ۲۱ درجه سانتیگراد به مدت حداکثر ۲ ساعت، قرار داد و آب را باید هر نیمساعت عوض کرد.
نکته بسیار مهم: پس از انجماد زدایی، هرگز باقیمانده مواد غذایی را داخل فریزر قرار ندهید تا دوباره یخ ببندد.
به تاریخ انقضای مواد غذایی توجه کنید
هنگامیکه به خرید میروید، حتما به تاریخ انقضای مواد غذایی توجه کنید. روی بسیاری از مواد غذایی، تاریخ انقضای آنها و تاریخ بهترین زمان استفاده، آمده است. توجه به تاریخ انقضا به شما کمک میکند که دریابید تا چه زمان میتوانید از ماده غذایی مورد نظر استفاده کنید، زیرا پس از پایان تاریخ انقضا، ماده غذایی باید بیرون ریخته شود و مصرف آن برای سلامتی، مضر است.
زمان مصرف بهینه نیز نشان میدهد که ماده غذایی پس از آن تاریخ، کیفیت تغذیهای را از دست میدهد، اما مشکلی برای سلامتی ایجاد نمیکند.