پخش زنده
امروز: -
طبق وعده آقای میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه قرار است بودجه سال آینده اشکالات گذشته را به همراه نداشته باشد و بدون کسری بودجه تدوین شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ قرار است فردا بودجه سال ۱۴۰۱ از طرف دولت به مجلس ارائه شود.
دولت هر ساله سندی از هزینهها و درآمدهای خود تنظیم میکند که با نام بودجه به مجلس تقدیم میکند.
آقای میرتاج الدینی نماینده کمیسیون اقتصادی مجلس در این خصوص گفت: دولت در بودجه میزان درآمدها و هزینههای خود را به طور شفاف مشخص میکند.
بودجه هر سال با مشکل بزرگی، چون کسری روبرو است و طبق وعده مسئولان قرار است امسال بدون کسری تدوین شود.
آقای میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: آنچه در بودجه سال آینده شاهد خواهیم بود یک بودجه مشترک بین مجلس و دولت خواهد بود که اشکالات گذشته را به طور کامل رفع میکند.
وی ادامه داد: بودجه ساده شده، قابل رصد، قابل اندازهگیری و قابل پاسخگویی است و میتواند شاخصهای کلان کشور را پشتیبانی کند.
یکی از مشکلات تمام بودجهها کسری بودجه میباشد، اما کسری بودجه چیست؟
آقای خوش چهره کارشناس اقتصادی در این خصوص گفت: اگر جمع درآمدهای دولت عددی مثل ۱۰۰ شود و هزینهها همان عدد ۱۰۰ باشد در این شرایط بودجه متوازن است، اما اگر در عمل پیش بینیها درخصوص درآمدها اشتباه بوده و درآمدها رقمی معادل ۹۰ شود، اما هزینهها همان عدد ۱۰۰ باقی بماند و یا بیشتر شود، اختلاف بین درآمدها و هزینهها کسری بودجه نامیده میشود.
دولتها برای جبران کسری بودجه خود راههای مختلفی را در پیش میگیرند، اما این راههای جبران کسری بودجه چیست؟
آقای غلامرضا مصباحی مقدم نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی در خصوص راههای جبران کسری بودجه گفت: استقراض از مردم با انتشار اوراق مشارکت، استقراض از صندوق توسعه ملی، استقراض از بانک مرکزی و دریافت مالیات از افرادی که مالیات نمیدهند از جمله اقداماتی است که میتوان در جهت جبران کسری بودجه انجام داد.
اما طبق وعده دولت قرار است جلوی راههایی، چون استقراض از بانک مرکزی که سبب افزایش پایه پولی و به دنبال آن تورم است گرفته شود، اما راهکار این دولت برای جبران کسری بودجه چه خواهد بود؟
آقای احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و دارایی در این خصوص گفت: پیشنهاد جدی ما در وزارت اقتصاد و دارایی به صورت تمرکز بر روی فروش اموال مازاد دولت بوده که هم بتواند داراییهای غیرمولد را مولد کرده و کمترین اثر را به جهت اثرات تورمی بر بازارهای مالی به همراه داشته باشد.
اما در شرایط کنونی اقتصاد که در رکود قرار دارد آیا میتوان به افزایش مالیاتها برای جبران کسری بودجه متکی بود؟
آقای مصباحی مقدم در این خصوص گفت: باید مالیاتهایی را که در گذشته در کشور مرسوم نبوده مثل مالیات بر خانههای خالی و مالیات بر عایدی سرمایه را دریافت کنیم.
وی ادامه داد: این نوع مالیاتها در کشور ما بسیار تازه بوده و برای بودجه بسیار ضروری است.
آقای خوش چهره کارشناس اقتصادی نیز در این خصوص گفت: در حال حاضر فشار مالیاتی فقط بر روی قشر حقوق بگیر بوده، اما باید مالیاتها از جریانهای سوداگری اخذ شود به عنوان مثال کالایی که بر روی کشتی قرار دارد با یک موبایل دست به دست شده و ثروت زیادی را به همراه میآورد، اما پیگیری و مالیات را به همراه ندارد.
کاهش هزینههای غیر ضروری و ایجاد ثبات در اقتصاد به منظور جذب سرمایههای خارجی نیز از مواردی است که دولت در تدوین بودجه سال آینده در نظر گرفته است.
اصلاح ساختار بودجه و جلوگیری از کسری بودجه در سال آینده از جمله وعدههای دولت است که باید دید تا چه اندازه محقق خواهد شد.
گزارش از رضوان باصفا - خبرنگار خبرگزاری صداوسیما
1- بورس 3 ماه است بعد از شروع دولت و شروع وزارت آقای خاندوزی و مدیریت جدید عشقی همش منفی بوده و قیمتها به قیمتهای اردیبهشت برگشته اند و ضررهای سهامداران بیشتر شد.اگر اینها نمیتوانند بازار بورس را درست کنند باید عوض شوند.
2-عرضه اولیه ها در بورس با شروع دولت از نیمه شهریور متوقف شد.اگر دولت کسری بودجه دارد چرا عرضه اولیه ها را قطع کرده؟
3-پرداخت سود سهام سهامداران قرار بود از سجام انجام شود نه تنها این کار در بیشتر شرکتها انجام نشد بلکه بیشتر شرکتها در بورس طبق ماده 240 قانون تجارت که 8 ماه فرصت به شرکتها برای واریز سود می دهد دقیقا ماه هشتم را انتخاب میکنند تا سهامدار اگر دیر متوجه شد سود سهامدار در حساب شرکت بماند.خیانتی که 30 سال است در شرکتهای بورسی انجام میشود و سود سهامداران بسیاری همینطوری در بانکها و شرکتها مانده و کسی پاسخگو نیست و پیگیری هم نمیکنند که همه را از سجام واریز کنند.حتی سود سهام عدالت هم بر اساس این قانون اشتباه با تاخیر 8 تا 12 ماهه واریز میشود.حتما این مورد را پیگیری کنید.
4- لازم است ماده 240 قانون تجارت فوری اصلاح شود و پرداخت سود سهامداران در بورس از یکهفته بعد از مجمع سالیانه صورت گیرد.این قانون متعلق به 50 سال پیش است و باید اصلاح شود. الان با وجود اینترنت و آنی شدن پرداخت ها باید سود شرکتها آنی یکهفته بعد از مجمع بحساب سهامدار واریز شود.اما بانکها بخاطر منافع خودشان پول مردم را در حساب خود نگه می دارند.
5-لازم است قانونی که به کارگزاری ها اجازه می دهد 2 روز بعد از فروش سهام پول سهامدار را بحسابش واریز کنند را ملغی کنند و قانون جدیدی ارایه شود که پول سهامداران بعد از فروش آنی همان روز بحسابشون واریز شود.دوره اینترنت و تجارت الکترونیک است 2 روز تاخیر مال دوره 20 سال پیش بود که همه چیز کاغذی و دفتری بود.
6-لازم است ضرر تمام سهامدارانی که صندوق پالایش و دارایکم خریدن و ضرر کردن پرداخت شود و ضرر سهامدارانی که عرضه اولیه ها را خریدن و آنها به زیر قیمت عرضه اولیه آمدن هم پرداخت شود تا سهامداران متضرر ضررشان کمی جبران شود.
7-لازم است طرح ادغام کارگزاری ها هم مثل ادغام بانکها استارت بخورد تا جلوی فساد و رانت در کارگزاری ها و کاهش خدمات در کارگزاری گرفته شود.چون تعداد کارگزاری ها در کشور ما نسبت به کشور ترکیه 5 برابر بیشتر است درحالیکه حجم و ارزش معاملات بورس ایران یک چهارم بورس ترکیه است.
8-جلوی قیمت گذاری دستوری در شرکتهای فولادی خودرویی پتروشیمی پالایشی گرفته شود و از تعیین دستوری نرخ ارز در بازار و 5 نرخی بودن ارز جلوگیری شود.
9-فروش سهام عدالت برای مستقیم و غیرمستقیم آزاد شود تا هر کی به نقدینگی نیاز دارد بفروشد.بسیاری مشکل مالی دارند.بیشتر سهام عدالت استانی ها متوقف است.
باتشکر