پخش زنده
امروز: -
جنگ آمریکا با تروریسم در افغانستان چیزی جز بی ثباتی، فقر، و ویرانی به بار نیاورد و هیچ نشانهای از آزادی و دموکراسی هم در افغانستان دیده نمیشود.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه سی جی تی ان، آمریکا سابقه طولانی مداخله در امور داخلی کشورهای دیگر به نام پیشبرد صلح، حقوق بشر و دموکراسی با استفاده از ابزار مداخله، از عملیات مخفیانه گرفته تا اقدامات نظامی را دارد.
۲۰ سال پس از سرنگونی حکومت طالبان در افغانستان، جهان نظاره گر بود که چگونه این گروه دوباره سازماندهی شد و کنترل افغانستان را به دست گرفت. در هرج و مرجی که طی خروج از افغانستان در فرودگاه کابل بروز کرد، تلفات زیادی گزارش شد که تنها بخش کوچکی از ۱۷۶ هزار نفری بود که در طول دو دهه جنگ افغانستان کشته شدند. آمریکا این جنگ را پس از حملات ۱۱ سپتامبر به راه انداخت. گرفتن عاملان حملات ۱۱ سپتامبر یکی از اهداف اعلام شده این تهاجم بود و هدف دیگر برقراری صلح در افغانستان از طریق دموکراتیکتر کردن این کشور بود.
جوزف گریگوری ماهونی، استاد سیاست دانشگاه «ایست چاینا نرمال» گفت: «آمریکا در اینجا به دنبال منافعش بود، اما باید از همان اول معلوم بود که این تهاجم هرگز برای آزاد کردن افغانستان، آزادی زنان افغان، و برقراری دموکراسی نبود، بلکه بیشتر در جهت هدف راهبردی آمریکا، یعنی یک جانبه گرایی ابرقدرت بود.»
متین سیف کارشناش دانشگاه آمریکایی در مسکو گفت: «با هر مقیاس سیاسی و تاریخی منطقی که در نظر بگیریم، اشغال افغانستان شکستی تمام عیار بود. آمریکا تلاش کرد افغانستان را بر اساس تصور خودش دوباره بسازد. آنها با بی توجهی کامل به ماهیت جامعه و تاریخ و سیاست در افغانستان این کار را کردند. آنها به تاریخ قبایلی این کشور توجه نکردند و ساختارهای سنتی همکاری بین مناطق و قبایل مختلف در افغانستان را در نظر نگرفتند. آنها دست نشانده خود را تحمیل کردند، تلاش کردند دولتی مرکزی را مطابق با روشهای خود تحمیل کنند. اشغال دائمی افغانستان توسط آمریکا حماقت راهبردی و امری غیرممکن بود.»