پخش زنده
امروز: -
شش مورد از علل مرگ گیاهان آپارتمانی که حتما باید بدانید.
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سيما، گیاهان کمک زیادی به سلامتی و زیبایی خانه میکنند، اما انگار برخی اوقات این گیاهان به خانه ما میآیند تا فقط بمیرند! ازاینرو در این نوشتار میخواهیم به دلایل رایج مرگ گیاهان پرداخته و آنها را مرور کنیم تا گیاهانی که پا به خانهتان میگذارند، همیشه سالم و سرحال کنارتان زندگی کنند.
با شناخت این دلایل و اصلاح مشکلات مطمئن باشید دیگر هیچ گیاهی بهخاطر اشتباهات شما نمیمیرد. خبر خوب درباره گیاهان این است که آنها هیچگاه بدون دلیل نمیمیرند. در واقع معمولا گیاهان خانگی، گیاهانی مقاوم و سرسخت هستند. دلیلهایی که باعث مرگ گیاهان میشوند معمولا مشخص است و در چند مورد به خصوص تکرار میشود. در ادامه این دلایل را باهم مرور خواهیم کرد.
۱. آبیاری زیاد، یکی از رایجترین دلایل مرگ گیاهان آپارتمانی
شاید آبدهی زیاد بهنظر غیرممکن بیاید و جز دلایل مرگ گیاهان آپارتمانی نباشد، اما در واقعیت این اتفاق نهتنها ممکن است بلکه یک اتفاق معمول و شایع است و یکی از بیشترین اشتباهاتی است که افراد انجام میدهند. در این باره باید درنظر داشته باشید تعداد کمی از گیاهان وجود دارند که با آبیاری روزانه مشکلی نداشته باشند. درواقع بیشتر گیاهان خانگی ترجیح میدهند زمانی آبیاری شوند که سطح بالایی یا چند سانت بالایی خاک آنها کاملا خشک شده باشد. برخی گیاهان نیز تشنگی خود را با نشانههایی نمایان میکنند و به شما میگویند زمان آبیاری مجدد رسیده است. این نشانهها میتواند شامل ریزش برگها، پژمردگی برگها یا نشانههایی از افتادگی ساقهها باشد. در مجموع برای اینکه آبیاری زیاد دلیل مرگ گیاهان آپارتمانی شما نباشد تا زمانی که مطمئن نشدید گیاه شما نیاز به آب دارد به آن آب ندهید.
گفتنی است که برخی افراد نیز زمانی که به گلدان آب میدهند، آب خارج شده از زیر گلدان که در سینی آن جمع میشود را به حال خود رها میکنند. در این حالت به معنای واقعی گلدان و گیاه در آب شناور میشوند! این مساله نیز باعث دیرتر خشک شدن خاک و پوسیدگی ریشه میشود و نهایتا مرگ گیاه خواهد شد، بهعبارتی یکی دیگر از دلایل مرگ گیاهان آپارتمانی که به آبدهی برمیگردد، همین موضوع است.
آبیاری گیاهان آپارتمانی
۲. زهکشی ضعیف
زهکشی به اقداماتی میگویند که باعث سبک شدن و متخلخل شدن خاک گیاهان میشوند؛ بهطوریکه هرچقدر زهکشی خاک بیشتر و بهتر باشد آب با سرعت بیشتری از خاک عبور میکند و هرچقدر کمتر باشد آب، مدت بیشتری درون خاک باقی خواهد ماند. زهکشی ضعیف از دلایل مرگ گیاهان آپارتمانی است که رابطه نزدیکی با آبیاری زیاد دارد و به سختی میتوانید این دو موضوع را از یکدیگر جدا کنید. در واقع اگر گیاه خانگی شما خاکی با زهکشی بد داشته باشد، هر چقدر هم که به آن کم آب بدهید، باز زیاد است. زهکشی نامناسب همچنین میتواند باعث تنگتر شدن جای ریشههای گیاه شده و از رشد آنها جلوگیری کند و یا آب در قسمت پایینی گلدان جمع شود و به پوسیدگی ریشهها ختم شود. حتی اگر قسمت بالایی خاک خشک باشد باز هم ممکن است قسمت پایینی به این زودیها خشک نشود و این مساله به ریشه گیاه آسیب میزند. ضمن اینکه خیس ماندن خاک باعث میشود که محیط مناسبی برای رشد باکتری، قارچ و پوسیدگی ریشه ایجاد شود.
یک زهکشی خوب یعنی شما مجبور باشید تعداد آبیاریهای بیشتری داشته باشید و آب با سرعت مناسبی تخلیه شود. بهاینصورت فرصت بیشتری برای اشتباه کردن دارید و اولین اشتباه شما، آخرین آن نمیشود.
زهکشی ضعیف
۳. تعویض نکردن گلدان
این که صاحب یک گیاه خانگی، گیاهی را برای یک یا دو سال داشته باشد چیز عجیبی نیست. در ابتدا گیاه او سالم و سرزنده است و هیچ مشکلی در ظاهرش ندارد، اما بعد از گذشت یکی دو سال، با اینکه هیچ چیزی تغییر نکرده است، اما گیاه مدام ضعیفتر میشود و رو به مردن میرود. در اینجا متهم اصلی و یکی دیگر از دلایل رایج مرگ گیاهان آپارتمانی یعنی تعویض نکردن گلدان است.
دراینباره باید بگوییم همانطور که میدانید گیاهان نیز مثل بیشتر موجودات زنده دیگر در حال رشد هستند. این رشد نه تنها در بیرون از خاک بلکه در داخل خاک نیز در حال انجام است. به همین خاطر پس از مدتی ریشههای گیاه تمام فضای گلدان را اشغال میکند و دیگر جایی برای رشد نخواهد داشت. این مساله باعث میشود رشد قسمت بیرونی خاک نیز متوقف شود و حتی گاهی گیاه نیز ضعیف شود. از سوی دیگر بعد از گذشت یکی دو سال احتمال اینکه دیگر خاک گیاه شما مواد مغذی لازم را نداشته باشد نیز چیز بعیدی نیست. گیاه شما در تمام این سالها در حال استفاده از مواد غذایی خاک بوده است بنابراین احتیاج دارد پس از مدتی به خاکی جدید منتقل شود.
گفتنی است تمام گیاهان بعد از یک سال نیاز به تعویض گلدان نخواهد داشت. شما باید این مساله را خودتان بررسی کنید. در اکثر مواقع ریشه گیاهی که فضای کافی برای رشد در گلدان را نداشته باشد از سوراخهای کف گلدان یا از سطح بالایی خاک بیرون میزند و به شما اعلام میکند که زمان جا به جایی به خانهای بزرگتر است و اگر این کار انجام نشود، دلیلی بر مرگ گیاه شما خواهد شد.
تعویض نکردن گلدان
۴. استفاده از خاک قدیمی، از دیگر دلایل رایج و نامحسوس مرگ گیاهان آپارتمانی
یکی دیگر از دلایل رایج مرگ گیاهان آپارتمانی استفاده مجدد از همان خاکهای قدیمی است. این مورد با مورد بالایی ( تعویص نکردن گلدان) در ارتباط است. بیشتر خاکهای گلدان بر پایه پیت هستند که در طول زمان و پس از تجزیه، اسیدی میشوند. هرچقدر که پیت بیشتر تجزیه میشود، اکسیژن و آب با سختی بیشتری میتوانند خود را ریشه گیاه برسانند. همین مساله باعث میشود تا درعینحال که میزان آبیاری و مراقبت شما تغییری نکرده است گیاه شما بیشتر گرسنه بماند.
از سوی دیگر خاکهای قدیمی ممکن است حاوی بیماری، قارچ یا حتی آفت باشند و استفاده از آنها برای سایر گیاهان باعث انتقال این مشکلات به گیاه جدید و مرگ آن شود. به همین خاطر برای اینکه استفاده از خاک قدیمی دلیل مرگ گیاهان آپارتمانی شما نباشد بهتر است هر زمان که میخواهید گلدان گیاه خود را تعویض کنید از خاکی جدید استفاده کنید.
استفاده از خاک قدیمی
۵. آبیاری کم
این دلیل از دلایل مرگ گیاهان آپارتمانی بیشتر به خاطر فراموشی رخ میدهد و بیشتر برای کسانی اتفاق میافتد که اهمیتی به گیاه خود نمیدهند، اما اگر گیاه شما برایتان مهم است، ولی درگیریهای ذهنی باعث میشود فراموشش کنید پس سعی کنید با استفاده از برنامههای یادآور یا حتی ابزار دیجیتالی که مناسب یادآوری زمان آبیاری است از گیاه خود مراقبت کنید.
آبیاری کم
۶. مشکلات کوددهی، آخرین دلیل از دلایل مرگ گیاهان آپارتمانی
احتمالا در فهرست دلایل مرگ گیاهان آپارتمانی متوجه غیبت واضح نور مناسب شده باشید، اما واقعیت این است که اگر گیاه شما آبیاری مناسب، زهکشی خوب و خاکی سالم داشته باشد تقریبا میتواند هر مشکل دیگری را از سر بگذراند. درواقع باید گیاه خود را مثل یک خانه تصور کنید. اگر خانه شما فونداسیون ضعیفی داشته باشد، بهترین و مقاومترین نماها نیز برایش بیفایده است. بههمینشکل اگر گیاه شما ریشه قوی و سالمی داشته باشد میتواند مشکلات دما، نور و کوددهی را تحمل کند. ناگفته نماند این به معنای شرایط ایدهآل برای گیاه نیست، بلکه فقط به این شکل گیاه زنده خواهد ماند و قطعا وجود مشکلات یاد شده شادابی و سرزندگی را از گیاه سلب میکند.
برخلاف نور گاهی کوددهی میتواند یکی از دلایل رایج مرگ گیاهان خانگی باشد؛ بهطوریکه کوددهی زیاد نه تنها گیاه را تقویت نمیکند بلکه میتواند باعث تشکیل و اشباع نمک در خاک گیاه شود. این نمکها به مرور بیشتر شده و تمام خاک را اشغال میکنند. در پی اتفاق اولی که رخ میدهد، نمک خاک زیاد شده و این نمک زیاد در خاک باعث سوختن ریشههای گیاه و ضعف آن در جمعآوری مواد غذایی خواهد شد.
مشکلات کوددهی