پخش زنده
امروز: -
ذکر الهی چون نسیم فرحبخش، حیات معنوی را به انسان هدیه می کند. قلب خسته و افسرده انسان با "یاد خدا" طراوت می یابد و در کشاکش مشکلات و انبوه گرفتاری ها، به یاد معشوق است که اطمینان و آرامش را برای جان ها به ارمغان می آورد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز اردبیل؛ آرامش و اطمینان، گمشده انسان امروزی است که در آرزوی به دست آوردن آن میباشد. قرآن کریم راه رسیدن به آرامش را این گونه به بشر معرفی مینماید: «الا بذکر الله تطمئن القلوب» همانا با یاد خدا دلها آرام میگیرد.
لَا حَوْلَ وَ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِیِّ الْعَظِیمِ
معنای ذکر «لا حول و لاقوّه الا بالله العلی العظیم» این است که تمام قدرتها به دست خداست و حلاّل همه مشکلات اوست.
اگر این معنی را باور کرده و با تمام وجود به در خانه او برویم و حالتی شبیه حالت غریق در دریا پیدا کنیم، که جز قدرت خداوند به هیچ چیز دیگر فکر نکنیم، خداوند ما را کفایت خواهد کرد.
«لَا حَوْلَ وَ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِیِّ الْعَظِیمِ»؛ یعنی هیچ نیرو و توانى جز از سوى خداوند بلندمرتبه و بزرگ نیست.
فضیلت ذکر لَا حَوْلَ وَ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِیِّ الْعَظِیمِ
احادیث بسیاری در فضیلت این ذکر نقل شده است و مسلمانان به بسیار گفتن آن توصیه شدهاند. در روایتی آمده است که پیامبر (ص) در سفر معراج به خداوند عرض کرد: پروردگارا تو به پیامبرانت کرامت فرمودی، به من نیز عنایتی کن. خداوند فرمود: به تو نیز در میان آنچه عطا کردم، دو کلمه عطا کردم که در زیر عرشم نوشته شده است و آن کلمه «لاحول ولا قوة إلا بالله» و کلمه «لا منجی منک إلا إلیک» است. بنابر احادیث این جمله گنجی از گنجهای بهشت، دری از درهای بهشت، درختان بهشت و کلید درهای آسمان و زمین است.
این ذکر از ذکرهایی است که حضرت موسی، هنگام شکافته شدن دریا بر زبان جاری کرد.
نقل شده امام حسین علیه السلام در روز عاشورا پیوسته این ذکر را بر لب داشت.
همچنین در برخی روایات به گفتن حوقله، پس از دعا و نماز صبح و مغرب، هنگام خروج از منزل، پس از پوشیدن لباس نو و پس از گفتن یا شنیدن حَی عَلی الصَّلوةِ، حَی عَلی الْفَلاحِ و حَی عَلی خَیرِ الْعَمَل در اذان سفارش شده است.
آثار ذکر لَا حَوْلَ وَ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِیِّ الْعَظِیمِ
در احادیث پیامبر (ص) و امامان (ع)، گفتن این ذکر برای برطرف شدن بیماری و فقر، برآورده شدن حاجات، و رفع وسوسه و حزن سفارش شده است.
در روایتی امام باقر (ع) از پیامبر (ص) نقل کرده است که اگر کسی سه مرتبه بگوید: «بِسْمِ الله الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ لَا حَوْلَ وَ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِالله الْعَلِیِّ الْعَظِیم»، خداوند او را از ۹۹ نوع بلا حفظ میکند که آسانترین آنها خفگی است.
امام صادق (ع) از رسول خدا (ص) نقل میکند: ... هر کس فقر بر او فشار آورد، جمله «لا حَولَ و لا قُوّةَ إلّاباللَّه العلىّ العظیم» را زیاد بگوید که فقر را بر طرف میکند.
برپایه روایات دیگر، این ذکر دوای ۷۰ یا ۹۹ نوع بلا و بیماری دانسته شده که آسانترین آنها غم و اندوه است. برطرف شدن از ترس از شیطان، سلطان، بیماری جذام و برص (پیسی) نیز در روایات جزو آثار این ذکر آمده است.
در روایت آمده است پیامبر اکرم (ص) به على (ع) فرمود:، چون در ورطهاى هولناک افتى، بگو: «بسم الله الرحمن الرحیم لا حول و لا قوة الّا بالله العلىّ العظیم» که خداوند به وسیله این دعا بلا را بر میگرداند. «لَا حَوْلَ وَ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِیِّ الْعَظِیمِ» ... ذکر افراد مؤمن و اولیای الهی است؛ آنان که حول و قوتى در مقابل قدرت و اراده و عظمت پروردگار متعال براى خود قائل نیستند، و در انجام وظایف بندگى و اوامر الهى پیوسته کوشا میباشند؛ از ظاهر و باطن، و در نهان و آشکار، عبادت و اطاعت خداوند متعال را به جا میآورند، و حالات بود و نبود، زیادى و کمى، مدح و ذم، و عزت و ذلت در نظر آنان برابر و یکسان است؛ زیرا همه این حالات مختلف از مبدأ واحد و از یک سر چشمه سرازیر میشود و جریان پیدا میکند.
بیشتر بخوانید:
دعای «اللهم اجعلنی فی درعک الحصینه» برای حفظ از بلا و سلامتی
امام صادق علیه السلام دعایی را برای محفوظ ماندن از هر بلا و آفتی توصیه کرده است و از آن با نام گنجینه یاد میکنند.