پخش زنده
امروز: -
مراسم رونمایی از کتاب گزینه شعر لهجه قهفرخی با عنوان «چِقِن بَسته» در چهارمحال و بختیاری برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای چهارمحال و بختیاری، در مراسمی با حضور جمعی از شاعران، استادان زبان و ادبیات فارسی و همچنین مسوولان استانی، از کتاب گزینه شعر لهجه قهفرخی با عنوان «چِقِن بَسته» سروده منصور دهقان رونمایی شد.
رئیس حوزه هنری چهارمحال و بختیاری در این آیین از زبان به عنوان عنصر اصلی در هویت هر ملت نام برد و گفت: آنچه هویت ایرانی را تداوم بخشیده است، زبان فارسی است، زبانی که پویایی آن در دوران پر فراز و نشیب تاریخ ایران زمین موجب وحدت و اثرگذاری بسیاری شده است که در این میان زبانهای محلی و گویشهای بومی توانستهاند به عنوان گنجینههای کلمات در پویایی و زنده نگهداشتن زبان فارسی کمک کنند.
حجتالله شیروانی افزود: چهارمحال و بختیاری به دلیل سکونت اقوام مختلف، دارای گویشها و لهجههای متنوعی است و شاعران این خطه به خوبی با این لهجهها و گویشها به سرودن اشعار در قالبهای مختلف پرداختهاند.
وی گفت: کتاب چقن بسته از جمله آثاری است که با به کارگیری مطلوب گویش قهفرخی در قالب اشعار، میتواند نقش مهمی در حفظ و ماندگاری این گویش و خرده فرهنگهای وابسته به آن داشته باشد.
استاد زبان و ادبیات دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد هم در این آیین با برشمردن برخی ویژگیهای شعر لهجه گفت: این نوع شعر به هیچ نوع در قالب الفبای فارسی قرار نمیگیرد و لازم است خواننده و مخاطب با کمک موسیقی و ظرافت و تیزهوشی که شاعر در اشعار خود به کار گرفته است به مفهوم کلمات دست یابد.
محمد حکیمآذر، با بیان اینکه گویش قهفرخی همچون گویشهای رایج در چهارمحال و بختیاری قرابت و نزدیک بسیاری با لهجه و گویش نواحی مرکزی فلات ایران دارد، افزود: با این وجود، گویش قهفرخی از موسیقی و دستگاه واژهسازی قدرتمندتری برخوردار است و سرودههای منصور دهقان در کتاب چقن بسته از نظر ذات و سرشت به معنای واقعی، لهجه و گویش به شمار میروند.
این استاد زبان و ادبیان فارسی ادامه داد: مقدمهای که در کتاب چقن بسته به قلم امید شفیعی قهفرخی آمده است از نقاط قوت این کتاب محسوب میشود و همچنین استفاده شاعر از قالبهای غزل، مثنوی، رباعی و دوبیتی موجب شده است تا مردمی بودن آن به درستی حفظ شود.
وی حجم کتاب چقن بسته و تنوع اشعار را قابل توجه خواند و گفت: منصور دهقان در این کتاب نشان داده است که بر عروض به خوبی تسلط دارد و پاورقیهای ذکر شده در کتاب هم خواننده را در یافتن معنای کلمات به خوبی هدایت میکند.
حکیمآذر با بیان اینکه احترام به گویش و لهجه احترام به هویت و فرهنگ ملی است، تهیه و انتشار نسخه صوتی کتاب چقن بسته، پرداختن شاعران محلی به بیان داستانها و قصههای خاص منطقه در قالب شعر و تربیت شاگردان و علاقهمندان در مسیر سرودن شعر محلی را نیز به عنوان پیشنهادهایی برای حفظ خرده فرهنگهای منطقه بیان کرد.
کتاب چقن بسته (گرینه شعرلهجه قهفرخی) به شمارگان یک هزار و 250 نسخه و در 148 صفحه را انتشارات حوزه هنری چهارمحال و بختیاری چاپ کرده است.