بیشترین مهاجرت مربوط به چه رشتههایی است؟
رئیس بنیاد ملی نخبگان گفت: ۵۰ تا ۶۰ درصد مهاجرت مربوط به رشتههای فنی و مهندسی است و رشتههای علوم انسانی و پزشکی کمترین مهاجرت را دارند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، در چند سال اخیر آمارهای متفاوتی از مهاجرت نخبگان مطرح شده است،گاهی این آمارها را آنقدر بالا مطرح می کنند که گویا تمام نخبگان از دانشگاههای برتر از کشور خارج شده اند و گاهی رتبه برترهای کنکور، المپیادها هدف این آمار قرار می گیرند، البته وقتی واژه فرار مغزها در کنار مهاجرت نخبگان قرار می گیرد دلهره خروج نخبگان علمی از کشور دو چندان می شود.
پیگیر واقعیت این موضوع و آمار درست آن، از رئیس بنیاد ملی نخبگان شدیم
آقای حسن سالاریه در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما افزود : آمار مهاجرت در رشته های مختلف با هم متفاوت است و در برخی از رشته ها مانند علوم انسانی و علوم تجربی به ویژه رشته های پزشکی، آمار مهاجرت پایین است اما در رشته های فنی و مهندسی به ویژه رشته های برق ، مکانیک و کامپیوتر بیشترین مهاجرت را داریم .
وی افزود : در رشته های فنی و مهندسی به ویژه رشته های برق ، مکانیک و کامپیوتر حدود 50 تا 60 درصد مهاجرت داریم .
سالاریه تاکید کرد : در رشته های علوم تجربی به ویژه پزشکی، دندانپزشکی و در رشتههای علوم انسانی مهاجرت پایینتر از رشتههای فنی و مهندسی است
موج مهاجرت بعد از مقطع کارشناسی
رئیس بنیاد ملی نخبگان گفت: بعد از مقطع کارشناسی بیشترین مهاجرت را داریم ، در مقاطع تحصیلات تکمیلی به ویژه دکترا مهاجرت کمتر است و معمولاً تمایل افراد و دانشجویان و دانشآموختگان دانشگاهی در مقطع دکترا پایینتر است.
وی در ادامه به عوامل خروج نخبگان از کشور اشاره کرد و افزود: عوامل خروج نخبگان از کشور متفاوت است اما مشکلات اقتصادی یکی از مهمترین عوامل محسوب می شود .
شرکت های دانش بنیان مهمترین انگیزه ماندن نخبگان در کشور
سالاریه گفت : البته ایجاد فرصت های شغلی ، جذب دانش آموختگان در شرکت های دانش بنیان و جذب در دانشگاهها به عنوان اعضای هیات علمی از جمله عوامل برای ماندن نخبگان در کشور محسوب می شود .
رئیس بنیاد ملی نخبگان تاکید کرد : همکاری خوب بین بنیاد ملی نخبگان و معاونت علمی و وزارتخانه های علوم تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت موجب شده تا بسیاری از افراد مستعد در دانشگاههای کشور جذب میشوند.
وی گفت: شرکت های دانش بنیان انگیزه ای را برای ماندن نخبگان در کشور فراهم کرده اندو این امر کشش مهاجرت را کم می کند.
سالاریه افزود : اگر بخواهیم آمار و ارقامی منتشر کنیم شیب نزولی در میان اثربخش ترین دانشجویان و دانش آموختگان دانشگاهی وجود دارد.
وی تاکید کرد : باید موانع اقتصادی در کشور کاهش یابد تا ظرفیت بیشتری برای ماندن نخبگان در کشور باقی بمانند و باید مانع زدایی در کشور شکل بگیرد تا کشش بازگشت در کشور هم تقویت شود، رفع مشکلات اقتصادی و ایجاد یک فضای رقابتی شفاف برای نخبگان میتوانند در این زمینه تاثیرگذار باشد.
رئیس بنیاد ملی نخبگان به بازگشت نخبگان به کشور اشاره کرد و افزود: ما نمیتوانیم به طور کلی واژه بازگشت نخبگان به کشور را مطرح کنیم چرا که ما با اغلب نخبگان در خارج از کشور همکاری های علمی داریم .
وی افزود: ما با حدود 8 تا 9 هزار نفر ارتباط و همکاری داریم که برخی از آنها به ایران برگشتند و به عنوان عضو هیات علمی در دانشگاهها و یا در شرکت های دانش بنیان مستقر هستند و تلاش ما بر گسترش این روابط و همکاری هاست.
رئیس بنیاد ملی نخبگان گفت : آمار مهاجرت نخبگان در یکسال به دست نمی آید و ما باید در یک بازده حداقل 5 ساله بتوانیم آمار مهاجرت نخبگان از کشور را به دست بیاوریم.