پخش زنده
امروز: -
مدیرعامل آب و فاضلاب استان چهارمحال و بختیاری: ۹۴ درصد آب شرب این استان از منابع آب زیرزمینی تامین میشود که این منابع رو به پایان بوده و دیگر قادر به تامین آب شرب نیستند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ آقای احمدرضا محمدی در نشست نخبگانی برای احیای حوضه آبریز زاینده رود با اشاره به اینکه استان چهارمحال و بختیاری ۱۰ برابر متوسط کشور از آبهای تجدید پذیر برخوردار بوده است افزود: شرایط خشکسالی به نحوی است که در حال حاضر میانگین آبدهی سفرههای آب زیرزمینی به کمتر از ۶ لیتر بر ثانیه رسیده در حالی که این رقم در استان کویری مانند یزد بیش از ۱۰ لیتر بر ثانیه است.
وی گفت: انتخاب سفرههای آب زیرزمینی برای تامین آب شرب در چهارمحال و بختیاری در حالی است که این استان کوهستانی و آبخوانهای آن ضعیف است.
مدیرعامل آب و فاضلاب استان چهارمحال و بختیاری نیاز آب شرب این استان را ۱۰۵ میلیون مترمکعب عنوان کرد و ادامه داد: ما سال گذشته ۹۲ میلیون متر مکعب آب برداشت کردیم که ۹۴ درصد آن از منابع آب زیرزمینی و ۶ درصد از منابع سطحی است.
محمدی با اشاره به اینکه آبخوانهای استان ۶۰۰ میلیون مترمکعب کسری مخزن دارد گفت: با کاهش سطح آب سفرههای آب زیرزمینی، کیفیت این منابع کاهش یافته به نحوی که نیترات آب درشهر بروجن بهقدری افزایش یافته که در این شهر از طریق رقیقسازی تامین آب انجام میشود.
وی تغییر نوع بارش از برف به باران را از مشکلات دیگر این استان دانست و افزود: بارش باران سبب شکلگیری روان آب میشود در حالی برای تقویت سفرههای آب زیرزمینی نیازمند برف هستیم.
مدیرعامل آب و فاضلاب استان چهارمحال و بختیاری گفت: در تابستان سال جاری، ۲۳ شهر و ۲۲۹ روستا دچار تنش آبی بودند که برای تامین آن علاوه بر ۳۸۸ چاه فعلی، ۳۰ چاه جدید حفر شد که سال آینده نیز این چاهها را نخواهیم داشت.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان گفت: درحالی که برای زایندهرود راه حل درمان فوری وجود ندارد، برای برداشت از این منابع محدود رقابت وجود دارد و همه ذینفعان خود را برای آن محق میدانند.
آقای حسن ساسانی در نشست نخبگان برای بررسی احیای حوضه آبریز زاینده رود با اشاره به اینکه ظرفیت نهایی سد زایندهرود ۱ میلیارد و ۴۵۰ میلیون مترمکعب است افزود: حجم سد زایندهرود هم اکنون ۱۶۷ میلیون مترمکعب است این رقم سال گذشته ۱۹۷ میلیون مترمکعب و در بلند مدت ۶۲۵ میلیون مترمکعب بوده است.
وی با بیان اینکه در حوضه آبریز زایندهرود ۸۲۲ میلیمتر بارندگی ثبت شده است گفت: این رقم در سال گذشته ۱۱۷۸ میلیمتر و در متوسط بلند مدت ۱۳۵۷ میلیمتر بوده است که نشان میدهد امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۳۰ درصد و در مقایسه با بلند مدت ۳۹ درصد کاهش داشته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان اصفهان نبود توضیحات شفاف را دلیل بروز مشکلات فعلی دانست و ادامه داد: باید میزان مصرف آب در صنایع و بخش کشاورزی بررسی و آمار آن بصورت شفاف اطلاع رسانی شود.
ساسانی افزود: نبود توازن میان منابع و مصارف، بزرگترین مشکل این حوضه آبریز است و ما قادر به اضافه کردن منابع نیستیم بنابر این باید مصارف را کم کنیم.
وی با تاکید بر اینکه آب بصورت رایگان در اختیار بخش کشاورزی قرار میگیرد گفت: همین رویه سبب بیتوجهی کشاورزان به نوع استفاده از آب شده این درحالی است که ما باید میزان مصرف آب و ارزش افزوده حاصل از آن را تعیین کنیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان اصفهان با اشاره به اینکه استان اصفهان رتبه نخست فرونشست را دارد گفت: در استان اصفهان ۳۸ سانتی متر فرونشست وجود دارد البته تنها ورودی آب به اصفهان زایندهرود است پس زمانی که آب جاری نباشد فرونشست رخ خواهد داد.
مدیرعامل شرکت آبفای استان اصفهان از لزوم ورود جدی وزارتخانههای کشور، نیرو و دستگاه قضایی به کنترل مصرف و شفافسازی منابع سطحی از سراب تا پایاب خبرداد.
آقای هاشم امینی در نشست نخبگان برای بررسی احیای حوضه آبریز زاینده رود با اشاره ارائهی یازده طرح برای نجات حوضه آبریز زاینده رود افزود: برنامهریزی برای سازوکار جدی در اصفهان و چهارمحال و بختیاری درخصوص مسدودسازی چاههای غیرمجاز در حریم و غیرحریم برای جلوگیری از فرونشست زمین، هدف گذاری برای ورود جدی وزارت جهاد کشاورزی به منظور تغییر الگوی کشت و جلوگیری جدی از کشت محصولات آببر از جمله این طرحها است.
وی با بیان اینکه جداسازی آب مصرفی صنایع از آب شرب در یزد و جایگزینی پساب از راهکارهای مهم است گفت: ما از ۶ مترمکعب پساب تولیدی ۴ مترمکعب را به صنعت و کشاروزی تحویل میدهیم.
مدیرعامل شرکت آبفای استان اصفهان تعیین تکلیف طرحهای در حال اجرا را یکی دیگر از هدفگذاریها دانست و گفت: ما در تابستان گذشته ۳ مترمکعب بر ثانیه کمبود آب داشتیم که به دلیل این مشکل علاوه بر آبرسانی سیار به ۳۴۰ روستا، بخشی از شهر اصفهان نیز با تانکر آبرسانی شد.
امینی با اشاره به اهمیت سد زایندهرود برای تامین آب شرب ۶ میلیون نفر در ۳ استان گفت: باید در بالادست این سد طرحهای آبخیزداری بصورت جدیتر انجام شود.
وی افزایش تعرفه برق را نیز از دیگر راهکارها دانست و گفت: این افزایش تعرفه در ایستگاههای پمپاژ، برداشت آب را در بخش کشاورزی استانهای چهارمحال و بختیاری و اصفهان کاهش میدهد.
مدیرعامل شرکت آبفا استان اصفهان ادامه داد: افزایش تعرفه آب صنایع، ارائه یارانه به بخش کشاورزی و دستگاههایی که اجرای طرحهای مربوطه به زاینده رود را تامین میکنند، ارائه سلولهای خورشیدی به کشاورزان برای جایگزینی کشاورزی در فصول کم کار، مکلف شدن وزارت صمت و نفت به صادر نکردن مجوز برای صنایع آب بر در این استانها و جلوگیری از رهاسازی آب در زاینده رود تا اوایل بهمن ماه از دیگر راهکارهای مهم و قابل اجرا است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه اي استان چهارمحال و بختیاری از بحرانی و ممنوعه شدن ۱۱ دشت از ۱۲ دشت موجود در این استان به دلیل شدت گرفتن خشکسالی خبرداد.
آقای فردوس کریمی در نشست نخبگان برای بررسی احیای حوضه آبریز زاینده رود افزود: از ۱۲ دشت موجود ۴ دشت ممنوعه بحرانی و ۷ دشت ممنوعه شده است و فقط در یک دشت امکان کشت و برداشت آب وجود دارد.
وی با بیان اینکه برداشتهای بیرویه و سوء مدیریت، شرایط دشتها را به وضعیت فعلی تبدیل کرده است گفت: سهم استان چهارمحال و بختیاری از حوضه آبریز زاینده رود ۲ میلیارد مترمکعب بود که ۵۳۵ میلیون مترمکعب از آن تاکنون در سدهای مختلف این استان از دست رفته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه اي استان چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه ما در ۱۱ مخزن موجود در این استان کسری داریم گفت: یک چشمه مهم در استان چهارمحال و بختیاری وجود دارد به نام سرچشمه در کوهرنگ که در سالهای گذشته ۱.۲ تا ۱۵ مترمکعب بر ثانیه آبدهی داشته، اما هم اکنون این حجم آب به ۴۰۰ لیتر بر ثانیه کاهش یافته است.
کریمی با اشاره به کاهش شدید بارندگی در این استان ادامه داد: در سالهای گذشته ۵۱ میلی متر کاهش بارندگی در این استان اتفاق افتاده است که این شرایط منجر به افزایش یک درجهای دما در این منطقه شده است.
وی با بیان اینکه افزایش دما بارندگیهای این استان را از برف به باران تبدیل کرده است گفت: این آب جاری شده و در سدها ذخیره شده و مصرف میشود والبته همین رویه استان پرآب چهارمحال و بختیاری را با مشکلات جدی مواجه کرده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه اي استان چهارمحال و بختیاری با تاکید بر طرحهای مهم هدفگذاری شده در این استان از ۱۲ سال پیش تاکنون گفت: آبرسانی به بروجن که ۵۰ درصد جمعیت این شهرستان را پوشش میدهد یکی از طرحهای مطرح شده بود که در این سالها به کندی انجام شده است.
کریمی با اشاره به اینکه طولانی شدن طرحها سبب افزایش هزینه اجرای آن و از طرفی بالارفتن انتظارات مردم نسبت به ۱۰ سال پیش شده است گفت: در دهه ۸۰ بخشی از منطقهی حاشیه زاینده رود در قالب طرحی با عنوان ۳۱ طرح، حق آبهای دریافت کرد که طبق آن کشاورزان اقدام به سرمایه گذاری و فعالیت کردند، در اسفند سال ۹۸ سازمان بازرسی با بررسی شرایط منطقه و استان و به دلیل برداشتهای بی رویه از آب و از بین رفتن محیط زیست، پروانه بهره برداری کشاورزان را لغو و از ایجاد بار جدید جلوگیری کرد که این موضوع ۷۵ تا ۸۰ هزار کشاورز را با مشکل مواجه کرده و همین دلیل بخشی از اعتراضات مردمی شده است.
نشست نخبگان برای بررسی وضعیت حوضه آبریز زایندهرود و هم اندیشی برای احیای این حوضه آبریز امروز برگزار شد.
در این نشست که با حضور نخبگان دانشگاهی و جمعی از مدیران آب منطقهای و آب و فاضلاب استانهای اصفهان و چهار محال و بختیاری برگزار شد، آقای محمد صادق خیاطیان رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری گفت: در پی دستور رئیسجمهور به مرکز بررسیهای استراتژیک، در خصوص آغاز مطالعات علمی در زمینه احیای زایندهرود، کمیته و کارگروه فعالی برای رسیدگی به این مسأله تشکیل شد تا احیای زایندهرود و رفع مشکل مربوط به آن مثل فرونشست زمین در مناطق مرکزی کشور به طور دقیق بررسی و یک طرح علمی و عملیاتی برای رفع آن تهیه شود.
وی افزود: ما بجای انجام مطالعات جدید، همه مطالعات انجام شده در دورههای پیشین در دانشگاهها و ارگانهای مختلف را جمع آوری کردیم تا بتوانیم راهحلهای مشترک این مطالعات را مشخص کنیم و بررسی بیشتر انجام شود.
خیاطیان ادامه داد: ما برای انجام این کار به ۹ دانشگاه نامه فرستادیم که از این تعداد ۶ دانشگاه برای همکاری با این نهاد اعلام آمادگی کردند.
رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری افزود: موضوع خشکسالی در همه جهان وجود دارد، اما در کشور ما شدت بیشتری گرفته است که البته سیاستهای اعمال شده برای مقابله با این معضل نیز به درستی انتخاب نشده است.
وی با تاکید بر نظریه کارشناسان برای رفع علمی این معضل گفت: البته در این مسیر همکاری مردم و ذینفعان نیز بسیار مهم است.
در این جلسه، مدیران صنعت آب و کارشناسان دانشگاهی آمارها و مشکلات حوضه آبریز زاینده رود را مطرح کردند و راهکارهای مناسب برای مقابله با آن را ارائه دادند.