پخش زنده
امروز: -
خلاقیت برای کودکان تا شش سالگی با کمک پدر، مادر و یا مربی امکان پذیر است. خلاقیت برای کودکان در این سنین در حد کشیدن یک نقاشی است که تازه یاد بگیرند برایش بینی بکشند.
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سيما، یک کودک زیر شش سال از کشیدن یک ابرو که اخم کرده اتفاقی جالب است که ممکن است این نقاشی رابا شادمانی به همه نشان دهد. یعنی هرکاری که انجام دهد و معمول کارهایش نباشد میتوان در زمره خلاقیت کودک گذاشت. خلاقیت برای کودکان همین است که ما به اوطرز کشیدن آدم ایستاده آموخته ایم. او با فکر خود آدم را در حالت دیگری بکشد. پایههای خلاقیت از تفکر آدمی شروع میشود و بعدها گسترش میابد. از سادهترین فکر تا پیچیدهترین اختراع اگر حاصل تفکر باشد خلاقیت است. تفکری که از محیط تجربه میگیرد و با ذهن به آن میپردازد.
حال با این تعریف از خلاقیت کودکان در مورد تقویت خلاقیت در کودکان و راههای پرورش آن مطالبی خدمت شما ارائه میدهیم. اولین قدم برای تقویت خلاقیت کودکان داستانگویی برای کودک است. شما میتوانید یک قصه بگویید. در اوج داستان قهرمان در حال فرار از دست روباه حیله گر به یک دره میرسد. حال از او بخواهید چارهای بیاندیشد. یا با استفاده از ساختن کاردستی خلاقیت کودکتان را تقویت کنید. از او بخواهید چوب بستنی هایش را جمع آوری کند. حال با هم یک خانه بسازید. سپس خانه را خراب کرده و یک کشتی بسازید. حال از او بخواهید وسیله دیگری بسازد و به شما نشان دهد. یا هنگام نقاشی کشیدن از او بخواهید اگر دختر است لباس عروسکی را که کشیده تغییر دهد و اگر پسر است چراغهای ماشینش را عوض کند.
خلاقیت برای کودکان دبستانی
خلاقیت برای کودکان دبستانی گامی فراتر از کودکان زیر شش سال است. کودک دبستانی با حجم وسیع تری از فعالیتها روبروست. لباس فرم، درس و مشق و محیط مدرسه. خلاقیت برای کودک دبستانی میتواند از فرم بستن بند کفش هایش آغاز شود. مثلا در مدل بستن بندها تغییر ایجاد کنید. تغییرات و تنوع همیشه مغز را به تنوع بیشتر دعوت میکند. از او بخواهید به جای چسباندن برچسب کنار دفترش خودش نقاشیهای کوچک بکشد. در حل مسئلهها از او بپرسید میتوان از راه دیگری پاسخ داد؟ در کلاس اولی به جای باز کردن انگشت در جمع زدن از کنار هم گذاشتن مداد رنگیها کمک بگیریرد. در خلاقیت برای کودکان دبستانی میتواند از تئاتر سایه هم استفاده کرد. یک ملحفه سفید یک منبع نور مانند چراغ قوه و چند کارکتور بازی مانند عروسک گل و ....
در بحث خلاقیت برای کودکان دبستانی و تئاتر سایه میتوانید از او بخواهید داستان تاترش را خودش بگوید. اینکار قدرت تکلم او را بالا میبرد. در یک اتاق کاملا تاریک ملحفه را مانند پرده ببندید. چراغ قوه را روشن کنید و سایه عروسک و اجسام را بر روی پرده بازی دهید و از او بخواهید تئاتر را ادامه دهد. تئاتر درمانی زیر شاخه بازی درمانی علاوه بر تقویت خلاقیت در درمان بسیاری از بیماریها کاربرد دارد. در روانشناسی کودک شما به کمک کارهای او در حین بازی میتوانید به درون کودکتان، نیازها و روحیات او پی ببرید. در یک مشاوره خانواده مشاور بعد از شنیدن پاسخ پرسش هایش به راحتی میتواند در جهت تربیت کودک شما را یاری کند.
خلاقیت برای کودکان پیش دبستانی
خلاقیت برای کودکان پیش دبستانی باید همراه با بازی و خنده باشد. زیرا او تازه وادار شده قلم دردست بگیرد. قلم را بر روی کاغذ حرکت بدهد. شاید الان برای من وشما سختی اینکار خنده دار باشد، ولی برای یک کودک با دستان ظریف کاری مشکل است. بخصوص که او حالا باید مسئولیت پذیری را هم تمرین کرده و تکالیفش را انجام دهد.
در خلاقیت برای کودکان پیش دبستانی بازیها تاثیر زیادی دارند. مثلا شما میتوانید از او بخواهید با لگوهای همرنگش یک برج بلند بسازد. درکنار آن با یک رنگ دیگر ماشین بسازد. سپس با چراغ قوه طلوع خورشید و سایه برج بر روی ماشین را نشان دهید. سپس چراغ را عمودی بتابانید و بپرسید سایه کجا رفت؟ به همین ترتیب او خواهد آموخت که در کنار پدیدیههای طبیعی قشنگی زندگی میکند که قابل تفکر هستند.
بازیهای تاثیر خلاقیت برای کودکان
در بحث خلاقیت برای کودکان پیش دبستانی بازی اثر گذاری اشیا هم بازی ساده و در عین حال خوبیست. تعدادی اشیا تخت با نقش برجسته مانند سکه تهیه کنید سپس آنها را زیر کاغذ پنهان کرده و با مداد روی آنها بکشید تا کم کم مشخص شوند. به کودک بگویید اگر در نیمه کار حدس بزند چیست جایزه میگیرد. در دفعات بعدی سرعت خود را ابلا ببرید تا در سرعت بخشیدن به تفکرات او موثر واقع شوید. در مرحله بعدی میتوانید مقداری رنگ داخل یک ظرف بریزید و اثر اجسامی با شکلهای مختلف را روی کاغذ به نمایش بگذارید سپس از او بخواهید با اشیایی که در دست دارد یک تابلو ترسیم کند. برای اینکار از لوله خودکار استفاده کنید یا نخ. انتهای خودکار دایره و اطراف آنرا اگر بارنگ بیامیزید و روی کاغذ بغلتانید اثرهای زیبایی خواهید داشت.
یک راه دیگر: با سیب زمینی نقشهای ستاره دایره یا مربع ایجاد کنید و به کمک رنگ تابلو ترسیم کنید.
سن مناسب پرورش خلاقیت برای کودکان
سن مناسب پرورش خلاقیت برای کودکان به جرات میتوان گفت از همان نوزادی شروع میشود. این خلاقیت میتواند از دست و پا زدن برای جغجغه شروع میشود. شما با تغییر دادن جای جغجغه او را وادار به گرداندن سر میکنید. یا با پرت کردن توپ او شما را وادار به بازی میکند. سن مناسب برای بازیهایی که با هدف خلاقیت انجام میشود از سه سالگی است. سه سالگی شیرین که کودک از محیط از عواطف و از اطرافیان درک متفاوتی دارد. از این سن به بعد بازیهای کودکانه او میتواند هدفدار باشد. در حین بازی مهارتهای زندگی را بیاموزد و با اجتماع آشنا شود مثل اینکه اگر تنهایی بیرون برود ممکن است گم شود و مهمتر خلاقیت در او تقویت میشود. با چیدن پازل. با سایه بازی کودکانه که او را بخندانیم.
سن مناسب پرورش خلاقیت برای کودکان سه سالگی طلایی است که نباید آنرا از دست داد. البته نباید کودک را خسته کرد بازیهای باید با خنده و ظرافت همراه باشد. پیدا کردن شکلهای ساده مانند ماهی از داخل خطوط بر هم میتواند به کنجکاوی و خلاقیت کودک توان و قوت ببخشد. درست کردن ماه و ستاره و اشکال دیگر با سیب زمینی هم برای او جذاب است
پرورش خلاقیت برای کودکان
پرورش خلاقیت برای کودکان بستگی به این دارد که برای شما چقدر اهمیت دارد. مطالعه و پرس و جو برای تقویت خلاقیت بسیار مهم است این که شما بخواهید کودک خود را خلاق بار بیاورید. یک کودک خلاق همیشه در کلاس درس محبوب است در جامعه ممکن است یک مخترع شود. در محیط کاری طرحهای جدید میدهد. در مورد سرمایه گذاری دقت، توجه و اشراف دارد. او با استفاده از خلاقیت همیشه یک یا چند گام پیشتر از بقیه حرکت میکند. عزت نفس بالایی خواهد داشت و شما دیگر نگران معاشرتهای او نخواهید بود. از کمترین امکانات بهترین استفاده هارا خواهد کرد. پرورش خلاقیت برای کودکان مانند تامین آتیه کودکان است. البته به یاد داشته باشید ایجاد موقعیتهای مناسب برای پرورش ذهن هم بسیار مهم است. موقعیتهای فکری و تامین مادی.
کودک اگر خلاقیت داشته باشد، اما شما از تهیه کمترین امکانات برای او دریغ کنید افسرده و سرخورده خواهد شد. مشاوره کودک برای کودکانی که ممتاز هستند لازم است. شما اگر کودکی دارید که براحتی پرورش میابد یا دارای استعداد خارق العاده ایست به این بسنده نکنید و حتما برای او به کمک مشاوران راههای مناسب پرورش و پیشرفت بیابید.
منبع: ۹ Ways to Support Your Child’s Creativity – Psych Central