روزهای سخت صنایع، با قطع برق در زمستان
دو ماه از پایان فصل گرم و زمان اوج مصرف تابستان گذشته، اما همچنان صنایع با قطعیهای مکرر برق مواجه هستند.
به گزارش خبرنگار
گروه اقتصادی خبرگزاری صداوسیما؛ تابستان هرسال با گرم شدن هوا و افزایش مصرف برق در بخش خانگی، یکی از راهکارهای پایداری در تامین برق، کاهش مصرف در بخش صنایع است رویهای که تابستان امسال به دلیل ناترازی شدید و فاصله ۱۴ هزارمگاواتی تولید و مصرف برق در کشور، بسیار بیشتر از سالهای گذشته بی برقی را به صنایع تحمیل کرد.
اگرچه به گفته مصطفی رجبی مشهدی برای تشویق صنایعی که با توانیر همکاری داشته و مصرف برق خود را کاهش داده اند یک هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده و پرداخت خواهد شد، اما شرایط بازار بخصوص در سیمان و فولاد نشان داد تغییرات قیمتی زیادی در این محصولات صنعتی به دلیل قطعیهای برق و محدود شدن تولید در این بخش اتفاق افتاده است.
اما موضوع اینجاست که هم اکنون سه ماه از تابستان گذشته و فصل سرد سال شروع شده است، اما باز هم روزهای سخت بی برقی برای صنایع شروع شده است.
آقای سید سجاد هاشمی رئیس هیئت مدیره شهرک صنعتی عباس آباد میگوید: در ۱۰ روز گذشته، ساعات طولانی برق این شهرک قطع بوده و به همین دلیل صنایع دچار آسیبهای زیادی شده است.
وی با بیان اینکه شهرک عباس آباد دومین شهرک صنعتی بزرگ و فعال کشور است افزود: در این شهرک بیش از هزار و ۶۸۰ واحد صنعتی دارد که ۳۷ هزار نفر در آن مشغول به کار هستند و این رویه شرایط شغلی این افراد را با خطر مواجه کرده است.
قطع برق در هر ساعت میتواند خسارات چند صد میلیون تومانی به مواد اولیه و خسارات بسیار شدیدتر به تجهیزات صنایع وارد کند البته زمانی که این قطعیها بدون اطلاع قبلی رخ دهد شرایط بدتر هم خواهد شد.
آقای جمشیدی یکی از فعالان شهرک صنعتی عباس آباد با اشاره به اینکه مقدار زیادی از مواد اولیه خود را در اثر قطع یکباره برق از دست داده است میگوید: یکی از ماشین آلات بزرگ کارخانه نیز از کار افتاده است که تعمیر آن ۱۰ روز طول خواهد کشید و این یعنی ۴۵۰ میلیون تومان خسارات که هیچ سازمانی هم جبران آن را تقبل نخواهد کرد.
آقای رئوفی که یکی دیگر از تولید کنندگان شهرک عباس آباد و محصول کارخانه او رینگ موتور سیکلت است میگوید: ۴ سال برای بومی سازی این قطعه تلاش کردیم و دقیقا روزی که برای نخستین بار تولید انبوه این کالا را شروع کردیم با قطع برق یک قطعه اساسی شکست، تولید متوقف و ۵۰۰ تن مواد اولیه ما از بین رفت.
وی با بیان اینکه ۱۰ کارگر من در این بخش هم اکنون بیکار شده اند افزود: اگر شرایط به این شکل پیش برود کارخانه تعطیل خواهد شد.
قطعیهای برق در زمستان اگرچه عجیب است، اما به دلیل تامین نشدن سوخت نیروگاهها اتفاق میافتد. در این روزها میزان مصرف گاز در بخش خانگی به ۴۹۰ میلیون مترمکعب رسیده است واین رقم قابل توجهی است از سوی دیگر اولویت وزارت نفت تامین گاز برای بخش خانگی است در این شرایط سهم گاز نیروگاهها کاهش مییابد و وقتی سوخت تامین نشود تولید برق هم کاهش مییابد و این یعنی قطع برقی که برای صنایع رخ میدهد.
آقای رضایی یکی از تولید کنندگان صنایع غذایی با اشاره به اینکه این قطعیهای برق سبب بروز خسارات به مواد اولیه و ماشین آلات ما شده است گفت: ما به دلیل این خسارات خط تولید را فعلا متوقف کرده ایم و البته این تعطیلی سبب بی کار شدن کارگران خواهد شد.
یکی از اثرات این تعطیلیها افزایش قیمت کالا در بازار است، زیرا تعطیلی یعنی کاهش تولید، کمبود کالا در بازار و در نهایت افزایش قیمت موضوعی که در محصولاتی مانند فولاد و سیمان رخ داده است.
تولید کننده صنایع غذایی میگوید: وقتی برق ما قطع و تولید متوقف میشود ما برای جبران مجبوریم قیمت کالای خودرا افزایش دهیم از سوی هزینههای سربار وحقوق کارگران را تعدیل کنیم.
به هرحال قطعی برق یعنی مختل شدن گردش چرخ صنعت و در نهایت خسارت به اقتصاد کلان، در این شرایط تنها راهکار صرفه جویی در مصرف انرژی است کاهش ۱۰ درصدی مصرف گاز در بخش خانگی میتواند تامین سوخت نیروگاهها را تسهیل و مشکل قطعی برق صنایع را برطرف کند.
گزارش از: خانم آسیه سلیمی خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما