پخش زنده
امروز: -
هارد دیسک یا هارد درایو (HDDs) قطعهای از کامپیوتر است که اطلاعات به صورت دائمی در آن ذخیره میشود.
به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری صدا و سیما، هارد دیسک چیست؟ هارد درایو چیست؟ حافظه کامپیوتر چیست؟ ظرفیت لپ تاپ من چقدر است؟ مشخصات سیستم من چیست؟ چگونه هارد خوبی برای لپ تاپ خود بخرم؟ مشخصات یک دیسک درایو خوب چیست؟
هارد دیسک یا هارد درایو (HDDs) قطعهای از کامپیوتر است که اطلاعات به صورت دائمی در آن ذخیره میشود. هارد یک وسیله ذخیره است که اطلاعات دیجیتال در آن ذخیره و بازیافت میشود و برای رجوع بعدی به دادههای کامپیوتر لازم است.
اطلاعات هارد درایو غیر فرار است، یعنی دادهها در هارد درایو نگهداری میشود، حتی اگر برق سیستم قطع باشد. اطلاعاتی که در هارد دیسک ذخیره میشود ایمن و دست نخورده باقی میماند تا زمانی که هارد تخریب یا دستکاری شود.
اطلاعات به شیوه دسترسی تصادفی (random access) در هارد ذخیره یا بازیافت میشود که عکس دسترسی متوالی (sequential access) است. این بدین معنی است که به هر بلوکِ داده در هر زمان و به هر مقدار میتوان دسترسی داشت، بدون اینکه لازم باشد ابتدا بلوکهای دیگر داده بررسی یا ورق زده شوند.
هارد IBM 350 RAMAC، ظرفیت: 5 مگابایت (5MB)
فایل دیسک IBM 350 را نخستین بار با نام رمز RAMAC، تیم سن خوزه IBM به رهبری رینولد جانسون ساخت.
هارد دیسکها امتحان خود را پس دادهاند
شرکت IBM هارد دیسک درایو یا به قول عوام، حافظه کامپیوتر را برای نخستین بار در سال ۱۹۵۶ معرفی کرد. در آن زمان هارد دیسک برای مقاصد مینفریم و مینی کامپیوتر استفاده میشد. همانند هر وسیله الکترونیک دیگری، هارد دیسک نیز شاهد پیشرفتهای فناورانه فراوانی در سالهای گذشته بوده است. این پیشرفتها شامل ظرفیت هارد، سایز هارد، شکل هارد، ساختار داخلی هارد، عملکرد، واسط کاربری و نوع ذخیره داده است.
این تغییرات متعدد موجب شد که HDD ها تا به امروز باقی بمانند و به وسیلهای تبدیل شوند که بازار کامپیوتر و لپ تاپ به آن نیاز حیاتی دارد.
انواع هارد دیسک
در حال حاضر هارد دیسک (هارد درایو) در چهار نوع اصلی در دسترس است:
Parallel Advanced Technology Attachment (PATA)
Serial ATA (SATA)
Small Computer System Interface (SCSI)
Solid State Drives (SSD)
هارد اتصال پارالل تکنولوژی پیشرفته
هارد اتصال موازی تکنولوژی پیشرفته (PATA) اولین نوع هارد دیسک درایوی بود که با استفاده از واسط استاندارد ATA پارالل به کامپیوترها متصل میشد. این نوع درایوها همان دیسکهایی است که ما به آن درایو تلفیقی الکترونیک (IDE) و درایو تلفیقی الکترونیک پیشرفته (EIDE) میگفتیم.
دیسک درایوهای PATA در سال ۱۹۸۶ توسط وسترن دیجیتال (Western Digital) معرفی شدند. آنها فناوری واسط ارتباط درایو عمومی را برای اتصال هارد دیسک و سایر وسایل به کامپیوتر معرفی کردند. نرخ انتقال داده میتوانست به حداکثر ۱۳۳MB/s برسد و در آن واحد حداکثر ۲ وسیله را میتوان به کانال درایو وصل کرد. بیشتر مادربوردها دو کانال برای ارتباط داشتند و بنابراین در مجموع چهار قطعه EIDE به هر کامپیوتر وصل میشد.
هاردهای PATA با کابل روبان ۴۰ یا ۸۰ رشته وصل میشوند و امکان انتقال چندین بیت داده همزمان را به موازات هم دارند. این درایوها داده را با استفاده از مغناطیس ذخیره میکنند. ساختار داخلی آن از بخشها و قطعات متحرک مکانیکی تشکیل شده است. این هارد درایوها توسط هاردهای سریال ATA جایگزین شدند.
در تصویر زیر یک نمونه هارد دیسک درایو EIDE از نوع PATA ارائه شده است.
هارد دیسک سریال ATA
این هارد درایوها جایگزین PATA در کامپیوترهای دسکتاپ و لپ تاپ شدند. تفاوت فیزیکی اصلی آنها در دو رابطی بود که ارتباط الکتریسیته و داده را فراهم میسازد، اما روش ارتباط آنها با کامپیوتر یکسان است. دیسک درایوهای سریال ATA (SATA) نسبت به نسل پارالل ATA (PATA) مزایای زیادی دارد. قابل توجهترین آن، ظرفیت بالای این هاردها و قیمت کم آنهاست. وقتی میخواهید هارد دیسک بخرید، باید از ظرفیت آن و نیاز خود آگاه باشید.
مزیت هاردهای SATA به هاردهای PATA عبارتست از:
هارد درایوهای SATA میتوانند با سرعت بیشتری دادهها را نسبت به PATA منتقل کنند چون از فناوری سیگنالینگ سریال استفاده میکنند.
کابلهای SATA نازکتر و انعطافپذیرتر از کابل PATA هستند.
اتصال داده آنها ۷ پین است و محدوده طول کابل به ۱ متر هم میتواند برسد.
دیسک ها پهنای باند اشتراکی ندارند زیرا فقط یک دیسک درایو مجاز است به ازای هر چیپ کنترلر SATA روی مادربورد کامپیوتر، داده ارسال کند.
برق کمتری مصرف می کنند. درایوهای SATA به به ۲۵۰ میلی ولت برق نیاز دارند در حالی که درایوهای PATA به ۵ ولت برق نیاز دارند.
رابطهای اتصال هارد ساتا به کامپیوتر در تصویر زیر نمایش داده شده است.
هارد رابط سیستم کامپیوتر کوچک
هاردهای رابط سیستم کامپیوتر کوچک (SCSI) مشابه هارد درایو IDE است، اما از تکنولوژی رابط سیستم کامپیوتر کوچک برای اتصال به کامپیوتر استفاده میکند. درایوهای SCSI را میتوان به صورت داخلی یا اینترنال و خارجی یا اکسترنال به کامپیوتر و لپ تاپ وصل کرد. وسایلی که به SCSI متصل میشوند باید در پایان جدا شوند. بعضی از مزایای آنها عبارتست از:
سریعتر هستند.
پایاتر هستند.
برای عملیات ۲۴/۷ و یکسره مناسب هستند.
مقیاس پذیری و انعطاف پذیری بهتری در آرایه دارند.
به خوبی برای ذخیره و جابجایی مقادیر زیاد داده سازگار شدهاند.
هارد درایو وضعیت جامد
هارد دیسکهای وضعیت جامد (SSD) آخرین فناوری درایو تا به امروز است که وارد صنعت کامپیوتر شده است. این درایوها به طور کامل با گونههای قدیمی فرق دارند، زیرا از قطعات متحرک ساخته نشده است. همچنین برای ذخیره داده از مغناطیس استفاده نمیکنند. بجای آن از فناوری فلش مموری استفاده میکنند. در این هارد دیسکها از مدارهای مجتمع (IC) یا قطعات نیمه هادی برای ذخیره دائمی داده استفاده میشود، حداقل تا زمانیکه پاک شوند. بعضی از مزایای درایوهای SSD نسبت به گونههای قبلی عبارتست از:
دسترسی سریعتر به داده
آسیب پذیری کمتر نسبت به شوک
زمان دسترسی و تاخیر کمتر
دوام بالاتر
مصرف برق کمتر
یک نمونه هارد درایو وضعیت جامد (SSD) در زیر نمایش داده شده است.
هارد درایو شما از چه نوعی است؟
آیا میدانید هارد کامپیوتر یا هارد لپ تاپ شما چیست؟ هارد لپ تاپ شما از چه نوعی است؟ چگونه تشخیص بدهیم که هارد سیستم ما چیست؟ در ادامه سه شیوه تعیین نوع هارد درایو سیستم خود (HDD or SSD) را بحث میکنیم. در پایان این بخش میتوانیم تشخیص دهیم که هارد لپ تاپ یا هارد کامپیوتر ما از چه نوعی است.
همانطور که میدانیم هارد درایو یکی از قطعات اصلی کامپیوتر یا لپ تاپ و هر وسیله الکترونیک دیگری است که به پردازش اطلاعات نیاز دارد، زیرا همه دادههای ذخیره شده دائمی کامپیوتر در هارد دیسک نگهداری میشود و CPU آنها را پردازش میکند. هارد درایو معمولا کندترین قطعه کامپیوتر است، اما اگر قطعه صحیحی انتخاب کنیم میتواند سریعتر باشد. در بالا انواع هارد درایو بحث شد. هنوز هارد دیسکهای قدیمی (HDD) به طور وسیعی استفاده میشوند، زیرا ارزانتر از بدیلهای خود است. انواع حالت جامد جدید (SSD) گران است و کمتر استفاده میشود، اما از HDD خیلی سریعتر است.
در اینجا سه شیوه تعیین نوع هارددیسک کامپیوتر یا لپ تاپ بحث میشود. هرچند راههای نسبتا زیادی برای تعیین نوع هارد دیسک در ویندوز ۱۰ وجود دارد، اما ما سه شیوه اصلی را در اینجا بحث میکنیم.
استفاده از ابزار اطلاعات سیستم ویندوز
ابزار اطلاعات سیستم ویندوز (Windows System Information tool) یک ابزار جالب است که برای رفع تضادهای سخت افزاری و همچنین نمایش اطلاعات پایه درباره هر یک از قطعات کامپیوتر استفاده میشود. این ابزار اطلاعات سیستم یک برنامه سر خود ویندوز است که در همه نسخههای ویندوز از ویندوز XP تا ویندوز ۱۰ در دسترس است. با توجه به اینکه در حال حاضر نسخه ویندوز ۱۰ متداول است، این راهنما با تاکید بر ویندوز ۱۰ ارائه میشود.
راههای مختلفی همانند استفاده از کنترل پنل ویندوز ۱۰ – بخش Administrative tools و استفاده از اپلیکیشن Settings ویندوز ۱۰ بخش System برای باز کردن ابزار اطلاعات سیستم در دسترس است. برای باز کردن ابزار اطلاعات سیستم در ویندوز ۱۰ مطابق راهنمای زیر عمل کنید:
۱- روی دکمه استارت کلیک راست کنید و گزینه Run را بزنید.
۲- در کادر متنی دیالوگ Run دستور msinfo32 را تایپ کرده و دکمه OK را بزنید.
۳- پنجره ابزار اطلاعات سیستم ویندوز ۱۰ باز میشود.
۴- حال در منوی درختی ستون سمت چپ پنجره علامت + کنار گزینه Components را بزنید و از زیر شاخه آن Storage و سپس Disks را انتخاب کنید.
۵- حال در ستون سمت راست جزئیات اطلاعات مربوط به هر یک از هارد دیسکهای متصل به سیستم خود را ببینید.
این اطلاعات دارای تیتر و برچسب نیست، بنابراین باید دقت و مشخصات هارد دیسک کامپیوتر یا لپ تاپ خود را مطالعه کنید.
استفاده از ابزار بهینه ساز درایو
راه دیگر فهمیدن نوع هارد دیسک لپ تاپ یا کامپیوتر و اینکه هارد دیسک شما HDD است یا SSD، استفاده از ابزار بهینه ساز درایو (Drive Optimizer tool) یا یکپارچه ساز هارد دیسک (Disk Defragmentation Tool) است که نوع دیسک را در بین فهرست درایوهای سیستم نشان میدهد. در ویندوز ۱۰ این ابزار را بهینه ساز درایو نامگذاری کردهاند و قبلا دیسک دیفرگمنتیشن (یکپارچه ساز دیسک) نامیده میشد.
برای باز کردن این ابزار کافی است واژه Optimize را در کادر جستجوی نوار ابزار ویندوز ۱۰ تایپ و جستجو کنید و سپس از فهرست نتایج گزینه Defragment and Optimize Drives را کلیک کنید.
بدین ترتیب لیست هارد دیسکهای شما در پنجره این اپلیکیشن دیده خواهد شد.
گرچه این روش سادهتر است، اما روش قبلی توصیه میشود، زیرا اطلاعات بیشتری درباره نوع هارد دیسک و ظرفیت هارد دیسک و تعداد پارتیشن سیستم ارائه میدهد.
استفاده از ابزار مدیریت دیسک ویندوز
ویندوز ۱۰ با امکانات و برنامههای جنبی فراوانی عرضه شده است. بعضی از این برنامهها بطور پیش فرض فعال است و عدهای باید فعال شوند و نیاز به مدیریت دارند، میتوانید این امکانات جنبی ویندوز ۱۰ را فعال یا غیر فعال کنید و خیلی از کارهای روزمره خود را با ویندوز ۱۰ انجام دهید. یکی از این برنامههای جنبی ابزار مدیریت دیسک (Disk management) است. این ابزار اطلاعات کلی درباره نوع و ظرفیت هارد دیسک، تعداد پارتیشنها و سایز هر کدام، میزان حافظه خالی هر پارتیشن یا درایو کامپیوتر و... ارائه میدهد.
برای باز کردن مدیریت دیسک ویندوز ۱۰ به طریق زیر عمل کنید:
۱- روی دکمه استارت در گوشه سمت چپ دسکتاپ ویندوز ۱۰ کلیک راست کنید. از منوی کشویی (منوی دسترسی سریع) که باز می شود، گزینه Disk management را کلیک کنید.
۲- در صفحه اول پنجره این برنامه اطلاعات کلی درباره ظرفیت و تعداد پارتیشن و حافظه خالی دستگاه ارائه شده است. حال از منوی Action گزینه All Tasks و سپس زیر منوی properties را انتخاب کنید. دیالوگی که باز میشود اطلاعات کافی در زمینه هارد دیسک کامپیوتر در اختیار قرار میدهد.
یکی دیگر از راههای دستیابی به مشخصات سیستم کامپیوتر یا لپ تاپ استفاده از برنامههای شخص ثالث است. این برنامهها به طور اختصاصی برای تجزیه و تحلیل سیستم و نمایش اطلاعات سیستم تهیه شدهاند. تعداد این برنامهها زیاد است و در بازار موجود است. نمونهای از این برنامهها از قرار زیر است:
نرم افزار CPU-Z (برنامه ای ساده و سبک برای نمایش مشخصات سیستم است. اطلاعات زیادی درباره هارد دیسک، CPU، مادربورد و رم و سایر تجهیزات متصل به کامپیوتر ارائه میکند).
نرم افزار Speccy (این نرم افزار ابزاری حرفهای برای نمایش اطلاعات سخت افزاری کامپیوتر یا لپ تاپ است، بهخصوص اگر قطعه یا سخت افزار جدیدی به کامپیوتر خود وصل کردهاید و کامپیوتر یا لپ تاپ دستگاه یا قطعه جدید را نمیشناسد).
نرم افزار HWiNFO (دارای نسخه های ۳۲ و ۶۴ بیت است. تقریبا بیشتر سخت افزارها و فناوریهای جدید را پشتیبانی میکند. اطلاعاتی که ارائه می دهد فوق العاده زیاد، با جزئیات و تخصصی است).
نرم افزار PC Wizard (نسخه حرفهای CPU-Z است و توسط همان شرکت برای ارائه اطلاعات بیشتر و تخصصیتر تهیه شده است).
نرم افزار WinAudit (در اصل یک نرم افزار انبار داری است که میتواند جزئیات سخت افزاری لپ تاپ یا کامپیوتر دسکتاپ شما را فهرست کند).
نرم افزار BlackBox (جزئیات سخت افزاری کامپیوتر و ابزارهای متصل به آن را با دقت خیلی زیاد نمایش میدهد).
دسته بندی هارد دیسک بر مبنای سایز
انواع مختلف هارد دیسک که امروزه ساخته میشود به نوع کامپیوترهایی بستگی دارد که در آن استفاده میشود. عوامل اصلی در زمان انتخاب مشخصات فیزیکی و فنی هارد دیسک شامل فضای موجود در کامپیوتر یا لپ تاپ برای نصب آن، سرعت مورد نیاز برای انتقال داده و مقدار فضای ذخیره (حافظه هارد) مورد نیاز در نظر گرفته میشود. در کامپیوتر و لپ تاپهای امروزی بیشتر از انواع PATA ،SATA ،SSD و SCSI استفاده میشود.
به طور کلی هارد دیسکها به دو نوع اصلی تقسیم میشوند:
هارد دیسکهای کلاس شرکتی
هارد دیسکهای شرکتی برای کار کردن ۲۴ ساعته در کل هفته و ماه و سال تهیه میشوند، میتوان در یک حرکت تا ۱۰۰ درصد دادههای آن را استفاده کرد و تا حدود زیادی پایا و معتبر هستند. اما فوقالعاده گران هستند و به تمامیت داده بالایی نیاز دارند. کوچکترین شانس تخریب داده در این هارد دیسکها با از دست دادن مقادیر عظیم داده همراه است.
هارد دیسک دسکتاپ
این نوعی است که بطور شخصی استفاده میشود و معمولا برای ۸ ساعت کار در روز طراحی میشوند. ارزانتر است و دسترسی و پشتیبان گیری دادهها برای پیشگیری از تخریب دادهها سریعتر و راحتتر است.
هارد دیسکهای کامپیوتر دسکتاپ و کامپیوتر لپ تاپ از انواع PATA ،SATA ،SSD و SCSI است. در حال حاضر متداولترین نوع با توجه به قیمت و ظرفیت، هارد دیسکهای SATA است.
هارد دیسکهای SCSI همانند IDE هستند، اما نرخ گردش دیسک آنها سریعتر از IDE و SATA است که با دور ۷۲۰۰rpm میچرخند در حالی که SCSI با دور ۱۰۰۰۰ تا ۱۵۰۰۰rpm میچرخند. هرچند جدیدا هاردهای SATA با دور موتور ۱۰۰۰۰ نیز تولید شده است. سرعت این نوع هاردها بیشتر است.
همانطور که میدانیم یک هارد دیسک معمولی از تعدادی دیسک چرخان و یک موتور که آن را میچرخاند و هد مغناطیسی تشکیل شده است. هارد دیسکهای جدید که از نوع هارد وضعیت جامد یا SSD هستند، از نیمه هادیها برای ذخیره و انتقال داده استفاده میکنند و قطعات متحرک هارد دیسکهای قدیمی را ندارند، هرچند هنوز محدودیت ظرفیت دارند، اما از سرعت بالاتری برخوردار هستند.
چگونه برای لپ تاپ خود یک هارد دیسک تهیه کنیم؟
میخواهید هارد لپ تاپ خود را عوض کنید؟ چه نوع هاردی را میخواهید تهیه کنید؟
چطوری از بین درایوهای HDD ،SSD ،CD ،DVD و Blu-ray موجود در بازار، بهترین انتخاب را داشته باشیم؟ همانطور که میدانیم بیشتر لپ تاپهای مدرن از درایوهای مکانیکی قدیمی دور شدهاند و از گزینههای بادوامتر و سریعتر و کوچکتر از قبیل درایوهای SSD استفاده میکنند.
لپ تاپها با معرفی تکنولوژیهای جدید از قبیل هارد دیسک SSD کوچکتر و سبکتر شدهاند و فضای کمتری برای قرار دادن قطعات جدید وجود دارد و دیگر نمیتوان از قطعات پرحجم قدیمی استفاده کرد.
هارد درایو
هنوز رایجترین نوع حافظه و منبع ذخیره اطلاعات لپ تاپ و کامپیوترها هارد دیسک درایو (HDD) است. معمولا هارد درایو لپ تاپ ۵/۲ اینچی است و از ۱۶۰ گیگابایت تا ۲ ترابایت ظرفیت دارد. بیشتر سیستمهای فعلی ۵۰۰ گیگابایت تا ۱ ترابایت حافظه دارند که در سیستم لپ تاپ استاندارد بیشتر از کافی است.
اگر از لپ تاپ خود به عنوان سیستم اصلی استفاده میکنید و تمامی اسناد، ویدیوها، برنامهها و موزیک شما در آن ذخیره میشود، داشتن یک هارد دیسک ۷۵۰ گیگابایتی میتواند کافی باشد.
هارد SSD
به تدریج هاردهای SSD جای هاردهای HDD را در لپ تاپها میگیرد و به روند جدیدی تبدیل شده است. این نوع هارد مثل فلش مموری است و پلاتر مغناطیسی و موتور و دیسک گردان ندارد. دسترسی داده سریعتر، مصرف برق کمتر و پایایی ذخیره بیشتر است. معمولا از ۱۶ گیگابایت تا ۵۱۲ گیگابایت ظرفیت دارند هرچند فوقالعاده گران هستند. معمولا ۲۴۰ گیگابایت کفایت میکند.
نوع رابط هارد درایو تاثیر مهمی بر عملکرد آن دارد، اما بیشتر شرکتها آن را ذکر نمیکنند. سیستمهایی مثل کروم بوکها دارای هارد از نوع eMMC هستند که چیزی فراتر از یک فلش مموری نیست، در حالی که سیستمهای قدرتمند و لپ تاپهای خوش عملکرد دارای کارتهای جدید M.۲ یا PCIe هستند.
درایو پیوندی وضعیت جامد
اگر میخواهید نسبت به هاردهای سنتی عملکرد بهتری داشته باشید، کمتر خرج کنید و فضای ذخیره بیشتری داشته باشید، از درایو وضعیت جامد پیوندی (SSHD) استفاده کنید که معمولا آن را هارد درایو هیبرید مینامند.
در این نوع هارد درایو فضای کمی SSD بر روی هاردهای HDD گذاشته میشود و برای سیستم فایل استفاده میشود و لپ تاپ از روی این بخش بوت میکند. در حقیقت دو هارد در یک قالب است.
فناوری پاسخ اسمارت و کش SSD
همانند هارد درایو هیبرید، بعضی از لپ تاپ از هر دوی هارد درایو سنتی و هارد وضعیت جامد کوچکی استفاده میکند. این عمل با استفاده از فناوری پاسخ هوشمند (Smart Response Technology) اینتل انجام میشود. مزیت آن سرعت بالای اجرای SSD و ظرفیت بالای HDD است.
برخلاف SSHD، این سیستم کش به درایو SSD بزرگتر و حدود ۱۶ تا ۶۴ گیگابایت نیاز دارد. این سیستم بیشتر در اولترابوکها استفاده میشود. همانطور که قیمت SSD در حال کاهش است، مصرف این نوع درایوها در حال کاهش است.
پیدا کردن مشخصات هارد سیستم
هارد کامپیوتر یا لپ تاپ شما از چه نوعی است؟ ظرفیت هارد یا حافظه کامپیوتر شما چقدر است؟ چطور بفهمیم هارد دیسک لپ تاپ ما از چه نوعی است؟ اگر می خواهید اطلاعات مفصلی در مورد هارد دیسک درایو یا هارد وضعیت جامد سیستم خود داشته باشید، اگر می خواهید حافظه سیستم یا حافظه لپ تاپ خود را بدانید، یکی از روش های زیر را استفاده کنید:
استفاده از ابزار اطلاعات سیستم در ویندوز ۱۰
نسخههای قبلی ویندوز
کاربران سازگار IBM
تعیین سرعت هارد یا RPM هارد دیسک
سایر روش ها
ابزار اطلاعات سیستم در ویندوز ۱۰
در ویندوز ۱۰ ابزاری وجود دارد که اطلاعات سخت افزاری لپ تاپ را نمایش میدهد که شامل هارد دیسک است. برای دیدن مشخصات هارد یا حافظه کامپیوتر خود ابزار اطلاعات سیستم را باز کنید. برای اینکار:
منوی استارت ویندوز ۱۰ را باز کنید
در فهرست All apps در بخش حرف W، گزینه Windows Administrative Tools را باز کنید.
حال ایکون System Information را کلیک کنید.
یا می توانید از دیالوگ Run برای باز کردن ابزار اطلاعات سیستم ویندوز ۱۰ استفاده کنید.
۱- دیالوگ Run را با کلیک راست بر دکمه استارت در گوشه سمت چپ دسکتاپ ویندوز 10 باز کنید. می توانید از شورت کات win + R استفاده کنید.
۲- در کادر متنی دیالوگ دستور msinfo32 را تایپ کنید (شکل زیر).
اگر این دستور را مستقیما در کادر جستجوی نوار ابزار دسکتاپ ویندوز ۱۰ (کورتانا) تایپ کنید، برنامه System Information ظاهر می شود.
۳- بعد از تایپ دستور دکمه Enter کیبورد را بزنید یا دکمه OK را کلیک کنید.
وقتی پنجره اطلاعات سیستم باز شد، در ستون سمت چب دسته Components، سپس گزینه Storage و بعد Drives؛ Disks را انتخاب کنید و در ستون سمت راست مشخصات هارد دیسک خود را مطالعه کنید.
نسخههای قدیمیتر ویندوز
در نسخههای قدیمی تر ویندوز می توانید ابزار اطلاعات سیستم را طبق مراحل زیر باز کنید:
۱- دکمه استارت را زده، به پوشه Progrmas بروید.
۲- در زیرمنوی Accessories به دنبال System Information یا System Tools بگردید.
حال پنجره اطلاعات سیستم را باز کنید.
کاربران سازگار IBM
اگر از کاربران آشنا با سخت افزار و سازگار IBM هستید، میتوانید وارد CMOS کامپیوتر شوید و اطلاعات مربوط به هارد درایو سیستم خود را ببینید. در CMOS مشخصاتی چون شماره سریال، شماره مدل، تعداد سیلندر، هد، سکتور و سایز هارد درایو قید شده است.
تعیین سرعتی یا RPM هارد دیسک درایو
برای تعیین سرعت هارد یا حافظه کامپیوتر یا لپ تاپ خود، ابتدا باید سازنده و مدل هارد خود را بدانید. بعد از فهمیدن این مشخصات، میتوانید درایو خود را در وب سایت سازنده چک کرده و مشخصات و RPM آن را بخوانید.
هر چند بیشتر تولید کنندگان سرعت هارد یا RPM آن را بر روی قاب خارجی هارد قید میکنند، میتوانید کیس یا قاب لپ تاپ خود را باز کنید و روی هارد را بخوانید.