پخش زنده
امروز: -
“آش دوغ” یکی از آشهای خوشمزه و معروف اردبیل است که طعم و بوی فوق العادهای دارد ما در ادامه طرز تهیه این آش را برای شما آماده کرده ایم.
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سیما؛ آش دوغ را تقریبا در تمام شهرهای ایران میتوایند تهیه کنید، البته شهرهایی هستند که آش دوغ شان مشهورتر و شناخته شدهتر است، از این شهرها میتوان به سرعین، تبریز، اردبیل، شیراز، ارومیه، رشت، مازندران و گردنه حیران اشاره کرد.
این آش قدیمی و لذیذ ایرانی در شهرهای گوناگون با شیوههای متفاوتی طبخ میشود. آش دوغ معمولا با مواد مشابه در همه شهرهای کشور طبخ میشود، البته در بعضی شهرها مانند شهرهای شمالی کشور این آش خوشطعم را به شکل آبدار درست میکنند و در بعضی شهرها هم این آش را غلیظ تهیه میکنند.
نکته جالب در باب آش دوغ این است که با اینکه با مواد بسیار سادهای تهیه میشود، ولی در کنار آشهایی مشابه آش رشته و آش جو از پرطرفدارترین آشهای ایرانی شمرده میشود.
مواد لازم آش دوغ:
مواد لازم میزان لازم
نخود ۱۵۰ گرم
برنج ۱ پیمانه
سبزی آش (تره، جعفری، گشنیز) ۲۰۰ گرم
دوغ ترش ۲ لیتر
نمک و فلفل سیاه به میزان لازم
سیر یک بوته
مواد آش دوغ
طرز تهیه آش دوغ
مرحله اول: برای تهیه آش دوغ بهتر است که از شب قبل نخودها را شسته سپس بخیسانید و چندین بار در آب آن را تعویض کنید تا نفخ آن گرفته شود.
مرحله دوم: یک پیمانه برنج را به همراه یک پیمانه آب حدود ۲ تا ۳ ساعت بخیسانید. این باعث میشود تا برنجی نرمتر شود و سریعتر بپزد.
مرحله سوم: برنج خیس شده را به همراه دو لیتر دوغ در قابلمه ریخته سپس روی حرارت قرار دهید تا دوغ جوشیده و برنجها نرم شوند.
مرحله چهارم: در حین پختن برنج با دوغ در قابلمه دیگر نخودها را به همراه آب بپزید.
مرحله پنجم: هم اکنون سبزیهای آش را شسته سپس خرد کنید.
مرحله ششم: بعد از اینکه برنجها پخت، نخودهای پخته شده را به مواد آش اضافه کنید و هم بزنید.
مرحله هفتم: نصف بوته سیر را پوست کنده سپس آن را رنده کنید. سیرها را با مقدار روغن تفت دهید تا از خامی خارج شود. سیرها را به آش اضافه کنید.
مرحله هشتم: سبزیهای خرد شده را به مواد آش اضافه کرده و هم بزنید تا سبزیها نیز بپزد.
مرحله نهم: نمک و فلفل را به آش اضافه کرده و هم بزنید. درب قابلمه را بگذارید تا آش جا بی افتد.
مرحله دهم: آش شما حاضر است شما میتوانید با کمک نعنا داغ سیر داغ و پیاز داغ روی آش را تزیین کنید.
نکات مهم در مورد طبخ آش:
اگر آش شما رقیق نشد کمی دوغ به آن اضافه کنید.
اگر از بوی سیر خوشتان نمیآید میتوانید آن را از مواد آش حذف کنید. ولی بهتر است این کار را نکنید.
سبزی اصلی آش دوغ، تره و گشنیزو جعفری است و در صورت تمایل میتوانید برگ سیر یا اسفناج و شوید را به آن اضافه کنید.
برای اینکه رنگ و شکل سنتی و اصیل آش دوغ را از دست ندهید بهتر است از زردچوبه و ادویههای رنگی در داخل آش استفاده نکنید. چون رنگ اصلی این آش سفید است.
اگر بخواهید در آش از سیر خشک استفاده کنید حتما آن را با نمک بکوبید تا له شود.
برنج ایرانی در پخت آش هم باعث خوش عطر شدن آن و هم زود پخته شدن آش میشود. بهتر است از خرده برنجهای جدا شده در پخت آش استفاده کنید.
از بلغور پخته شده هم میتوان به جای برنج استفاده کرد.
بهتر است برای درست کردن آش دوغ از قابلمههای تفلون استفاده نکنید. زیرا هم زدن زیاد آش باعث خراشیدگی قابلمه میشود.
بجای نخود میتوانید از یک پیمانه لپه یا لوبیای پخته استفاده کنید.
برای اینکه آش نبرد باید آن را دام هم بزنید و یا از تخم مرغ استفاده کنید.
آش دوغ نسبت به بقیه آشهای دیگر رقیقتر است.
برای اینکه سردی آش دوغ را از بین ببرید بهتر است فلفل آش را زیادتر بریزید.
آش دوغ را با کمی روغن، فلفل قرمز و یا سیاه تزیین کنید.
آش دوغ نیز نوعی آش ماست میباشد.
بعضی استانها اش دوغ را بدون سبزی و با نعناع داغ میپزند.
اگر در تهیه آش، از دوغ کم چرب استفاده کنید، آش کالری کمتری خواهد داشت.
اضافه کردن ۶ حبه سیر رنده شده در نصف استکان آب جوش و مخلوط کردن داخل آش در حال خوردن سبب خوشمزهتر شدن آش میشود.
بهتر است برای تهیه آش دوغ اصیل اردبیل از دوغ محلی استفاده کنید.
آش دوغی که در مازندارن طبخ میشود دارای رشته آشی، لوبیا چیتی و عدس و و ماست است.
نکات تکمیلی در مورد آش دوغ
آش دوغ جزو غذای محلی - اردبیل میباشد
زمان آماده سازی مواد اولیه و مایحتاج آن حدودا ۳۰ دقیقه
و زمان پخت و انتظار آن در حدود ۲ ساعت میباشد.
آش دوغ را میتوانید در وعده نهار - میان وعده - پیش غذا - سرو کنید.
همچنین میتوان در ماه رمضان به عنوان افطار - میل کرد.
توجه نمایید مقدار مواد اولیه و دستور تهیه برای ۶ نفر مناسب میباشد.