پخش زنده
امروز: -
گردشگری از کشور اکراین در بازدید از محوطه چغازنبیل بیتوجه به منشور بازدید، بر روی پوستامنت (سکو) صحن زیگورات رفته است و دیگری از او فیلمبرداری کرده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان، مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه گفت:خبری که از روز گذشته در شبکههای اجتماعی موجب آزردگی خاطر متولیان و حامیان میراث فرهنگی شد و همه را به شدت تحت تأثیر قرار داد، خبری دردناک بود. روز شنبه، گردشگری از کشور اکراین در بازدید از محوطه چغازنبیل بیتوجه به منشور بازدید، از حفاظ مسیر بازدید عبور کرده و بر روی پوستامنت (سکو) صحن زیگورات رفته است و دیگری از او فیلمبرداری کرده است.
عاطفه رشنویی افزود: اتفاقی که متاسفانه نه تنها در در ایران یا چغازنبیل که در بسیاری از کشورها و محوطههای باستانی آنها اتفاق افتاده است. این خبر ابتدا این سوال را مطرح میکند که چه عواملی در محوطه باستانی میتواند از آثار محافظت کند؟ در اینجا لازم است یادآوری کنم در محوطه میراث جهانی چغازنبیل در بدو ورود و پیش از تهیه بلیت تابلویی به نام "منشور بازدید از محوطه" قرار گرفته که به زبان فارسی و انگلیسی و پیکتوگرامهایی قوانین بازدید را معرفی کرده است. "عبور نکردن از حفاظها"، "قدم نگذاشتن بر آثار" از جملۀ این قوانین است. پیکتوگرامهای منشور بازدید در طول مسیر نیز بر روی تابلوهای معرفی ساختارها و بناها تکرار شدهاند. متاسفانه نه گردشگر و نه اکثر اوقات راهنمایان تور به این قوانین توجهی نداشتند.
وی در ادامه افزود:سوال دیگر در مورد نیروهای حراست از محوطه است. ایا این تعداد نفرات با این ابعاد و گستردگی در محوطه کفایت میکند؟ متاسفانه تعداد نیروهای حراست از محوطه به دلیل اعتبارات بسیار کمتر از نیاز و وسعت محوطه بسیار ناچیز است، همین امر امکان حضور این نیروها در تمامی نقاط محوطه را ناممکن ساخته است. خوشبختانه نصب دوربینهای مداربسته در سال جاری به کمک ما آمدهاند تا هر گونه هنجارشکنی در محوطه به سرعت مورد توجه قرار گیرد. با توحه به وسعت محوطه، قطعاً از زمان مشاهدۀ چنین رفتاری از طریق دوربین تا دسترسی به گردشگر زمان زیادی صرف خواهد شد. آموزش نیروهای حراست در نحوۀ برخورد با چنین گردشگرانی نیز از موضوعاتی بوده که به صورت کارگاههایی تاکنون به کرات در پایگاه برگزار شده است.
بیشتر بخوانید:بررسی وضعیت اولین اثر ثبتجهانی ایران
مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه در پایان افزود: پیام مهمتر، اما مسئلۀ آموزش راهنمایان گردشگری است که بارها در مورد ضرورت انجام آن تاکید شده. تا جائی که در اسفند سال ۱۳۹۸ تصمیم بر آن شد با همکاری انجمن راهنمایان گردشگری استان، برنامهای برای آموزش راهنمایان گردشگری برگزار شود تا در آن بر اهمیت میراث جهانی، ارزش برجسته جهانی اثر، نقش گردشگر و گردشگری در صیانت از یک محوطه باستانی بیش از پیش برای راهنمایان گردشگری روشن گردد. متاسفانه در نبود راهنمایان آگاه، وقوع چنین رویدادهای ناگواری پیش بینی خواهد شد. این برنامه با همهگیری کرونا متاسفانه به تعویق افتاد. امید است در دستور کار مسیولین ذیربط قرار گیرد.