پخش زنده
امروز: -
اصفهان یکی از آلوده ترین شهرهای ایران است و این آلودگی در زمستان شدت می گیرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز اصفهان؛ از جمله گروههای در معرض خطر در آلودگی هوا کودکان، سالمندان، مادران باردار و مبتلایان به بیماریهای قلبی، ریوی هستند که بیشتر از افراد دیگر آسیب میبینند و باید امکانات لازم برای حفظ سلامت آنها مهیا شود؛ بنابراین لازم است برای مقابله با آلودگیها و حفظ سلامتِ اعضای خانواده با برخی از موارد تغذیهای آشنا شویم.
آلایندههای موجود در هوا با حمله به سلولهای بدن عوارض نامطلوبی را به جا میگذارند. مصرف بیشتر آنتی اکسیدانها زمینهای را فراهم میکنند که بدن به راحتی رادیکالهای آزاد مضر را از بین ببرد. منابع غذایی آنتی اکسیدانی عبارتند از: ویتامینهای C , E، کاروتنوئیدها، سلنیوم و پلی فنول ها.
ویتامین:E
عملکرد عمده ویتامین E نقش آنتی اکسیدانی آن است. این ویتامین نسبت به شرایط طبخ مقاومت بیشتری دارند؛ روغنها (غنی ترین) منبع این ویتامین اند که با پختن از بین نمیروند ولی با سرخ کردن تخریب میشوند.
منابع آن روغن سویا، روغن آفتابگردان، جوانه گندم و سایر روغنهای گیاهی است؛ بنابراین، سعی شود در طبخ و فرآوری غذاها حتما از انواع روغنهای خوراکی گیاهی استفاده شود؛ ضمن معرفی روغن ماهی، روغن زیتون و انواع مغزها به عنوان منابع خوب این ویتامین ولی نباید بیش از نیاز مصرف شوند؛ زیرا در صورت مصرف بیش از حد نیاز با تولید انرژی میتوانند منجر به اضافه وزن یا چاقی میشوند.
ویتامین C:
عملکرد آن به دلیل وجود آنتی اکسیدان، افزایش مقاومت به عفونتها و افزایش جذب آهن است. این ویتامین در سبزیها و میوهای تازه موجود است.
مهمترین منابع ویتامین C عبارتتد از: مرکبات، فلفل سبز، کلم بروکلی، گل کلم، کلم برگ، گوجه فرنگی، سبزیجات برگی شکل سبز (سبزی خوردن)، اسفناج، کیوی، طالبی، توت فرنگی و سیب زمینی و از این رو بهتر است میوهها و سبزیها برای حفظ ویتامینهای موجود در آنها تا حد امکان به صورت خام و تازه مصرف شوند.
توصیه میشود روزانه از گروه سبزیها ۳ تا ۵ واحد و گروه میوهها روزانه ۲ تا ۴ واحد استفاده شود.
بتاکاروتن:
سبزیها و میوههای سبز، زرد و نارنجی مانند هویج، کدو حلوایی، کلم بروکلی، اسفناج، گوجه فرنگی، انواع کلم مثل کلم بروکلی، طالبی، هلو، زردآلو و موز از منابع خوب بتاکاروتن هستند.
پکتین:
مادهای مفید که سرب را به طور کامل از بدن دفع میکند. منابع غنی آن در سیب است. سایر منابع غنی از پکتین عبارتند از: مرکبات (پرتقال، نارنگی، لیمو و گریپ فروت)، توت فرنگی، هویج و غلات سبوس دار. مصرف روزانه میوههای حاوی پکتین برای کاهش خطرات آلودگی هوا مناسب است؛ بنابراین، توصیه به مصرف حداقل یک سیب در طول روز است.
سلنیوم:
این ماده مغذی را میتوان از طریق ماهی، گوشت قرمز، غلات، حبوبات، تخم مرغ، مرغ و سیر دریافت کرد.
روی:
انواع گوشت و غلات به خصوص غلات سبوس دار منابع سرشار از روی هستند. مصرف انواع فرآوردههای دریایی، نخود سبز، عدس و جوانه گندم به دلیل این که از منابع خوب ریزمغذیِ روی هستند، توصیه میشود.
منیزیم:
منابع غذایی خوب منیزیم عبارتند از:انجیر، لیمو، گریپ فروت، ذرت زرد، بادام، گردو، پسته، مغزها، آجیل، سبزیجات برگی شکل مثل کلم، اسفناج، جعفری، کاهو، برگ چغندر، غلات سبوس دارو حبوبات مثل لوبیا و سویا و.... است
شیر و لبنیات:
مصرف روزانه شیر و مواد لبنی به مقدار کافی، عوارض ناشی از آلودگی هوا را بر دستگاه گوارش کاهش میدهد.