مراجع رسمی فهرست پژوهشگران منتسب به استنفورد را اعتبارسنجی نکرده بودند
رئیس پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (isc) گفت: هیچ مرجع و منبع بین المللی در سطح دنیا فهرست مربوط به اسامی پژوهشگران دو درصد دانشگاه استنفورد را اعتبارسنجی نکرده بود و تا وقتی که اعتبار سنجی نشود، قابل اعتماد نیست.
آقای محمدجواد دهقانی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما افزود: کار تحقیقاتی و مطالعاتی در دنیا تحت عنوان مقاله و یا گزارش فنی به شکلهای مختلف در نشریات دنیا چاپ میشود و لزوماً تا وقتی که توسط مراکز و پایگاههای معتبر دنیا اعتبارسنجی نشود، قابل استناد نیست و نمیشود توسط سایر دستگاهها از آن به عنوان یک گزارش در سطح بینالمللی استفاده کرد.
وی درباره فهرست منتشر شده از اسامی پژوهشگران دو درصد برتر دنیا که توسط دانشگاه استنفورد منتشر شده است گفت: یک تیم سه نفره مقالهای را در سال ۲۰۱۶ در نشریه پلاس بیولوژی چاپ میکنند و محتوا و متن این مقاله این است که با یک روش شناسی خاصی میشود فهرست اسامی افرادی را که در موضوعات مختلف بیشترین استنادها را دریافت کردند، تحت عنوان دو درصد برتر جهان استخراج کرد.
آقای دهقانی افزود: این مقاله در سال ۲۰۱۶ در نشریه چاپ شد و یکی از نویسندگان این مقاله وابستگی سازمانی به دانشگاه استنفورد (دانشکده پزشکی این دانشگاه) داشته است.
وی تاکید کرد:در بین سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۹ هیچ کاری توسط این نشریه شکل نگرفت تا اینکه در سال ۲۰۱۹ دوباره نسخه دیگری از این فهرست به روز شد و در آن پایگاه دادهای اطلاع رسانی شکل گرفت و همین فعالیت در سال ۲۰۲۰ هم شکل گرفت.
دهقانی گفت: در واقع در سال ۲۰۲۰ فهرستی از اسامی پژوهشگران ۲ درصد برتر که استخراج میشود، در سطح کشور اطلاع رسانی شکل میگیرد و در سال گذشته نخستین بار این فهرست منتشر میشود.
وی با بیان اینکه بلافاصله بعد از انتشار این فهرست روش استخراج اسامی دانشمندان از سوی isc مورد بررسی قرار گرفت، افزود: در بررسیهای صورت گرفته ملاحظه شد که این فهرست خطاهایی دارد به صورتی که میزان خطاهای آن زیاد است و افرادی که در این فهرست هستند برخی واجد شرایط نیستند و برعکس اسامی دانشمندان یک درصد برتر جهان در این فهرست وجود ندارد.
رییس پایگاه استنادی علوم جهان اسلام isc تاکید کرد: گزارش این موضوع در آذر ۹۹ در سایت isc درج شده است.
وی افزود: امسال دوباره این فهرست به روز شد و در اختیار همه قرار گرفت و بسیاری از دانشگاهها و مراکز پژوهشی کشور به این فهرست رجوع و در بسیاری از گزارشها به این فهرست استناد کردند، در حالی که هیچ مرجع و منبع بین المللی در سطح دنیا این کار را اعتبارسنجی نکرده بود و تا وقتی که اعتبار سنجی نشود، قابل اعتماد نیست.
فهرست قابل استناد نیست اما جعلی نبود
آقای دهقانی ادامه داد: بسیاری از دانشگاهها تصور کردند این فهرست از طرف دانشگاه استنفورد چاپ شده در حالی که در گزارشی که ما ارائه کردیم نشان دادیم که دانشگاه استنفورد نقشی در این فهرست ندارد و همین باعث شُبهه شد که این فهرست بسیار معتبر است.
وی گفت: بسیاری از دانشگاهها بدون دریافت استعلام از طرف ما که به وزارت بهداشت و وزارت علوم و isc ارائه شده بود اقدام به رسانهای و اطلاع رسانی در زمینه فهرست اسامی دو درصد پژوهشگران برتر کردند.
رئیس پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (isc) تاکید کرد: این فهرست و اسامی آن از طرف ما هیچ مشکلی ندارد و همه پژوهشگران کشور ما خوب هستند، ولی تاکید ما این بود که این فهرست به دلیل اعتبارسنجی که از محل درست انجام نشده است قابل استناد نیست.
وی گفت: در راستای پخش گزارشی در همین موضوع حاشیههای ایجاد شده و برخی از استادان و پژوهشگران رنجیدند، من چندین بار صحبت کردم و به هیچ وجه لغت جعلی را به کار نبردم، ولی بحث ما این است که اعتبارسنجی شکل نگرفته و تا وقتی که اعتبار سنجی نشود قابل استناد نیست.