سبک زندگی حضرت فاطمه معصومه (س) الگوی برتر نسل جوان
در میان همه امامزادگان واجب تعظیم، افراد شاخصی وجود دارد که دلایل و قرائنی همچون سفارش و نص معصوم (علیه السلام) تأییدی بر عظمت و بزرگی آنان است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا وسیما، از جمله این امامزادگان واجب التّعظیم، دُخت موسی بن جعفر (علیه السلام) حضرت فاطمه معصومه (سلام الله علیها) است که در توصیف و تکریم ایشان از امام معصوم (علیه السلام) این چنین نقل شده است: امام جواد (علیه السلام): «مَنْ زارَ عَمَّتی بِقُم فَلَهُ الجَنَّةُ؛ [۱]کسی که عمّه ام را در قم زیارت کند او اهـل بهشت است»؛ و اینکه زندگی فردی و اجتماعی ایشان در ابعاد مختلف فرهنگی، سیاسی، عبادی و معنوی مورد توجه و از اهمیت خاصی برخوردار است؛ از این رو به مواردی از سبک زندگی آن حضرت که الگوی برتر و بی بدیل برای آحاد جامعه اسلامی به خصوص نسل جوان میباشد، اشاره مینمایم:
۱. احیای فرهنگ زیارت
یکی از ابعاد وجودی و بسیار ارزشمند زندگی آن حضرت، هجرت ایشان برای زیارت و ملاقات با امام معصوم (علیه السلام) یعنی حضرت رضا (علیه السلام) است؛ چرا که ایشان با این حرکت هوشمندانه جامعه شیعه را متوجه آستان نورانی امام هشتم نموده و اهمیت و ارزش این موضوع را به طور واضح و روشن برای همگان مشخص نموده است.
۲. الگوی عملی امام شناسی و ولایت مداری
یکی از آثار وجودی و برکات بسیار مهم سبک زندگی آن حضرت که در منابع روایی به یادگار مانده، مباحث مرتبط با امام شناسی و رسالت شیعه گری است، سبک زندگی که پیکره اصلی و شالوده طلایی آن با معرفت و آگاهی و ولایت مداری عجین شده است.
«عَنْ فَاطِمَةُ بِنْتَ موسَی بْن جَعْفَر (علیه السلام) ... عَنْ فَاطِمَةَ بِنْت ِرَسُول ِاللّهِ صَلَّی اللّه عَلَیْه ِوَ آلِهِ وِ سَلَّمَ، قَالَتْ: قَالَ رَسُولُ اللّه ِصَلَّی اللّه ِعَلَیْه ِوَ آلِه ِوَ سَلَّمَ: «ألا مَنْ ماتَ عَلی حُبِّ آل ِمُحَمَّد ماتَ شَهِیداً؛ [۲]فاطمه معصومه (سلام الله علیها)، از دختر امام صادق (علیه السلام) روایتی نقل میکند که سلسله سندش به حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) میرسد که آن حضرت میفرماید: حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه و اله) فرمود: «آگاه باشید! هرکس با محبّت آل محمّد بمیرد شهید از دنیا رفته است».
۳. زندگی معصومی تجلّیگاه صبر و مقاومت
گام برداشتن از مدینه به سوی طوس برای زیارت امام معصوم علیه السلام آن هم در مسیری پر مخاطره با فاصله چند هزار کیلومتری با کمترین امکانات و قبول مشقتهای طاقت فرسای سفر و مواجه شدن با اقوامی که کینه و دشمنی اهل بیت (علیهم السلام) را در دل دارند، راه ندادن ذرهای سستی و تزلزل در این مسیر، همه و همه گواه بر شجاعت، عشق و ارادت و همچنین صبر و مقاومت آن حضرت است.
۴. بصیرت و هوشمندی
از جمله ویژگی و اوصاف سبک زندگی آن حضرت، برخورداری از عنصر بصیرت و هوشیاری است. عنصر بصیرت دینی و تحلیل سیاسی منطقی است که به انسان قدرت تشخیص حق از باطل و اقدام به موقع و هوشمندانه در دفاع از حق و ولایت را میدهد، دفاع از ولایت آن هم در اوضاع خفقان سیاسی و اجتماعی. این تداعی گر این آیه شریف است که فاطمه معصومه (سلام اله علیها) راه خود را آگاهانه برگزیده بودند. «قُلْ هَٰذِهِ سَبِیلِی أَدْعُو إِلَی اللَّهِ ۚ عَلَیٰ بَصِیرَةٍ أَنَا وَمَنِ اتَّبَعَنِی ۖ وَسُبْحَانَ اللَّهِ وَمَا أَنَا مِنَ الْمُشْرِکِینَ؛ [۳]بگو: «این است راه من، که من و هر کس (پیرویام) کرد با بینایی به سوی خدا دعوت میکنیم، و منزّه است خدا، و من از مشرکان نیستم.»
پی نوشت ها:
[۱]. سفینة البحار: ج۲، ص۳۷۶.
[۲]. عوالم العلوم و المعارف والأحوال من الآیات و الأخبار و الأقوال مستدرک سیدة النساء إلی الإمام الجواد، ج۲۱-الکاظم ع، ص۳۵۵
[۳]. سوره مبارکه یوسف، آیه۱۰۸
نویسنده: سید محمد علی واسعی.