پخش زنده
امروز: -
بزرگترین تالار مرکزی شمال کشور در رشت که با صرف بیش از ۷۰میلیارد تومان اعتبار ملی نیمه اسفند۹۷ به بهره برداری رسیده بود، ۲سال است که تعطیل است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز گیلان؛ تالار مرکزی رشت با ۱۹هزار متر مربع مساحت و ۱۵هزار مترمربع زیربنا ظرفیت هزار و ۴۰۱نفر را دارد.
این تالار در سه طبقه ساخته شده است که شامل ۴سالن اصلی، اتاقهای تخصصی شامل سالنهای تمرین، کتابخانه و گالری است.
زیربنای فضای فرهنگی و هنری گیلان ۵۷هزار و ۶۵۲مترمربع است.
سرانه فضای فرهنگی و هنری کشور ۲۰ و گیلان ۲۰۰سانتی مترمربع است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان میگوید: این تالار پیش از این هم، ۲بار قرار بود، افتتاح شود و حتی برای افتتاح آن روبان هم زده بودند، اما به علت تکمیل نبودن و همچنین نداشتن تجهیزات ماشینری و بالابر، موافقت نکردیم.
فیروز فاضلی افزود: نیمه اسفند۹۷ با این وعده که مشکل تامین تجهیزات، بعد از افتتاح حل میشود، در سفر رییس دولت دوازدهم به گیلان، به صورت ویدئوکنفرانس افتتاح شد و بلافاصله بعد از افتتاح، وزارتخانه بدون مشورت و دخالت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، به موسسه "فرهنگ و هنر" به مدیریت یکی از مسئولان وقت سیاسی استانداری تحویل داد و چالش از همان جا شروع شد.
وی با بیان اینکه این موسسه چندی بعد، به علت مسائل حقوقی و قانونی دچار مشکل شد گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خواستار امضای ترک تشریفات و ادامه کار این موسسه شداما زیر بار ترک تشریفات نرفتیم و در نهایت ۱۱ماه بعد یعنی ۳بهمن۹۸، با شرط لغو قرار داد و خروج این موسسه و نماینده اش، کار را به طور موقت تحویل گرفتیم تا با حل مشکل تجهیزات ماشینری و بالابر، براساس اصل ۴۴ قانون اساسی این تالار را به بخش خصوصی واگذار کنیم.
مشکل دو مالکیتی بودن قفلی بر در تالار مرکزی
اما قفل بر درهای این تالار در مرکز شهر، حکایت از تعطیلی تلخ آن دارد.
تعطیلی که نگهبان تالار، زمانِ آن را از بهمن۹۸ اعلام میکند؛ یعنی از همان وقت که اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، این تالار را به طور موقت تحویل گرفت.
معاون توسعه مدیریت و منابع اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان ۲علت برای تعطیلی بزرگترین تالار مرکزی شمال کشور عنوان کرد و گفت: همزمان با تحویل موقت این تالار، با شیوع ویروس کرونا و بسته شدن مراکز فرهنگی و هنری مواجه شدیم، اما پیگیریها برای واگذاری به بخش خصوصی را در این وضعیت رها نکردیم و در این بین به مشکل دو مالکیتی بودن زمین این تالار مواجه شدیم.
مهرداد صمدی افزود: شهرداری رشت که در سال۸۶ بر اساس ماده ۵۵ قانون شهرداریها در یک تفاهم نامه، بخشی از زمینهای این تالار را به اداره کل ارشاد استان داد تا گیلان، در بده، بستانهای اعتبارات ملی عقب نیفتد، حالا مالک ۱۳هزار مترمربع از ۱۹هزار مترمربع زمین این تالار است و این یعنی امکان واگذاری به بخش خصوصی وجود ندارد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان میگوید: در این سالها برای حل این مشکل، نشستهایی با شهرداران وقت رشت برگزار کردیم و هر بار که آمدیم به نتایجی برسیم به علتِ تغییر زود به زود شهرداران، موفق به حل مشکل نشدیم.
فیروز فاضلی افزود: شهرداری رشت بر اساس قوانینش میتواند زمین را رایگان واگذار کند؛ چنانچه شهرداریهای دیگر استانها، در مواقعی برای برخی طرح ها، زمین رایگان داده اند.
وی گفت: برای اینکه بخشی از زمین را بخریم بر اساس تبصره ۱۹ قانون بودجه به سختی اعتباراتی دریافت کردیم که با فرصت سوزیهای شهرداری، این اعتبار هم برگشت خورد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان تاکید کرد: بر اساس آیین نامه اجرایی ماده ۵ قانون الحاق ۲ هم، اجاره به شهرداری به علت نداشتن ماشینری و بالابر ممکن نیست و شهرداری با شرکت در مزایده، میتواند اجاره این تالار را برعهده بگیرد.
۱۰روز فرصت برای یک سناریوی مشترک
سیدامیر حسین علوی شهردار جدید رشت براساس پیگیریهای ما در خبرگزاری صداوسیما، برای حل مشکل زمین هفته پیش نشستی فوق العاده با مسئولان اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در شهرداری این شهر برگزار کرد.
در این نشست شهردار رشت با بیان اینکه محدودیتهای هر ۲مجموعه در رسیدن به نقطه مشترک، ضوابط قانونی است گفت: تا ۱۰روز آینده ۲مجموعه، مشورتهای درون سازمانی و بین سازمانی را انجام خواهیم داد تا به یک سناریوی مشترک برسیم.
سیدامیرحسین علوی با بیان اینکه رویکرد ما در نظر گرفتن منفعت عمومی است افزود: با محاسبات سرمایه گذاری و عددی، آوردهی لازم برای هر دو نهاد را لحاظ میکنیم و امیدواریم به یک نتیجه مشترک برای بهره برداری از این تالار برسیم.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان هم با بیان اینکه در فرآیند واگذاری به هیچ وجه زیر بار ترک تشریفات نخواهیم رفت گفت: در همه استانها زمین به صورت رایگان واگذار شده و ما با توجه به ماده ۵۵ قانون شهرداریها، خواستار واگذاری زمین با تملک شهرداری هستیم تا طبق قانون با اجرای ماده ۲۷ و مزایده به بخش خصوصی واگذار شود و تالار را بازگشایی کنیم.
فیروز فاضلی با بیان اینکه از شهرداری رشت خواسته ایم منافع شهر را بر منافع شهرداری ترجیح دهد افزود: بحث ناگزیریهای قانونی را هم مطرح کردیم که این تالار باید مطابق ماده ۲۷ به مزایده گذاشته شود.
مسئول دفتر فنی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان هم در مصاحبهای اختصاصی با خبرگزاری صداوسیما گفت: مسئول رفع موانع ماده ۲۷برای واگذاری به بخش خصوصی، استانداری گیلان است و اگر در مراحل واگذاری، هر گونه مشکلی از نظر عرصه، مِلک و مسائل حقوقی به وجود آمد، استانداری باید ورود و حل کند.
محمود پاک نیا افزود: سالانه بیش از ۲۰۰میلیون تومان برای نگهداری این تالار تعطیل، هزینه میشود و علاوه بر این احتمال استهلاک هم وجود دارد.
معاون امور هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان هم با اعلام اینکه بهترین تصمیم، استفاده و بهره برداری از این تالار است گفت: هنرمندان بعد از ۳سال انزوا، کم کاری و حتی کار نکردن، هم به لحاظ مالی وهم به لحاظ روحی در شرایط سختی قرار دارند که انتظار داریم، دستگاههای تصمیم گیرینده برای بهره برداری این تالار، دست به دست هم بدهند تا بتوانیم در این مکان برنامه اجرا کنیم.
سیدامیر مصباح افزود: تالار مرکزی رشت با داشتن امکاناتی از جمله سالنهای کنسرت و تئاتر، میتواند پاتوق خوبی برای جوانان این شهر باشد و بازگشایی و روشن شدن چراغهای آن، میتواند چشم و چراغ هنر استان را روشن کند.
چشم انتظاری هنرمندان گیلانی و صحنههایی که دست نخورده، خاک میخورد
بیژن لُرد، بازیگر و خواننده گیلانی هم خواستار روشن شدن چراغ این تالار شد و گفت: این تالار به هر علتی در تملک هر شخصی و یا هر نهادی است، امیدوارم به زودی بازگشایی شود و دست کم یکی از دغدغههای هنرمندان برطرف شود.
وی با تاکید براینکه علت تعطیلی این تالار برای ما هنرمندان اصلا مهم نیست افزود: هنرمندان این استان اینقدر توانمند هستند که بهترین اتفاقات فرهنگی و هنری استان را در اینجا رقم بزنند و افتخار آفرینی کنند.
مجید پتکی، بازیگر مطرح گیلانی هم با بیان اینکه جامعه هنری گیلان، سالها منتظر افتتاح چنین تالاری بودند گفت: افتتاح این تالار امیدی در دل هنرمندان این استان ایجاد کرده بود، اما هنرمندان ما طعم بهره مندی از آن را هنوز نچشیده اند.
وی افزود: من و دیگر هنرمندان این دیار منتظر افتتاح مجدد آن هستیم، البته انتظار داریم این تالار این بار با یک برنامه ریزی درست به بهره برداری برسد.
در نهایت ...
حالا نگاه پر حسرت هنرمندان و جوانان علاقهمند به هنر به درهای بسته تالاری است که باز شدن درهایش میتواند دریچهای تازه به سوی برنامههای هنری و هنرمندان این دیار بگشاید.
جامعه هنری گیلان معتقد است؛ این دست روی دست گذاشتن ها، چیزی جز از بین رفتن فرصتها و به انزوا کشیده شدن استعدادهای فرهنگی و هنری این دیار نیست و بزرگترین تالار مرکزی شمال کشور در رشت، این ظرفیت را دارد که به کانون تعاملات فرهنگی و هنری کشورهای حاشیه خزر تبدیل شود.
نویسنده: سیده فهیمه هاشمی