پخش زنده
امروز: -
معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان قزوین گفت: رقم خاکستری بزهکاری در جرائم فضای مجازی بسیار بالا است و باید با پیشگیری و آگاهی بخشی برای کاهش آنها اقدام کرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، علی فولیان، معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان قزوین در اولین نشست کارگروه پیشگیری از جرایم فضای مجازی، گفت: با شیوع ویروس کرونا نقش اینترنت و فضای مجازی در زندگی روزمره بسیار پررنگ شده است و شهروندان، زمان زیادی از زندگی خود را صرف اینترنت میکنند.
معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان قزوین با بیان اینکه استفاده از اینترنت به خصوص در جوانان چنان رواج یافته که گویا زندگی بدون اینترنت غیرقابل تصور است، اظهار داشت: محاسن و مزایای استفاده از اینترنت را کتمان نمیکنیم، اما این فضا در کنار فرصتهایی که دارد، آسیبهایی را هم به همراه داشته است و به دلیل نبود آگاهی کافی کاربران، آسیبهای آن بیشتر به چشم میخورد و زمینههای سوء استفاده از آن فراهم میشود.
فولیان با بیان اینکه جرایم مالی، نشر اکاذیب و جریحه دار کردن عفت عمومی از پرتکرارترین جرایم فضای مجازی است، افزود: اولین راهبرد دستگاه قضا در مقابله با جرم، برخورد قضایی و تعقیب کیفری بزهکاران است که البته نگاه تخصصی و دقت و سرعت در پرداختن به پروندهها در این زمینه ضرورت دارد.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان تصریح کرد: با زندان و شلاق نمیتوان به کاهش جرائم به خصوص در فضای مجازی کمک کرد، حتی در مواردی شاهد این بودیم که با برخوردهای این چنینی، بزهکاران جریتر شده و جرایم جدیدی هم شکل گرفته است.
وی افزود: برای کاهش جرائم فضای مجازی باید به پیشگیری و آگاهی بخشی عمومی تمرکز کنیم، چون صرفا پیشگیری به معنی پیشبینی، شناسایی و ارزیابی مخاطرات نیست.
فولیان تأکید کرد: بسیاری از فروشگاههای مجازی استان قزوین فاقد مجوز فروش و نماد اطمینان هستند و پروندههای بسیاری در این خصوص مطرح است و باید دستگاه قضا و دستگاههای متولی، نسبت به فعالیت این فروشگاهها اهتمام ویژه داشته باشند.
بی تفاوتی در برابر فضای مجازی خطرناک است
قاسمی، دادستان عمومی و انقلاب مرکز قزوین هم در این نشست گفت: هیچ کس نمیتواند نقص قوانین در حوزه فضای مجازی را انکار کند با این حال باید با دست بسته در این طوفان نقش آفرین باشیم و از وقوع جرم جلوگیری کنیم.
دادستان عمومی و انقلاب مرکز قزوین با اشاره به دامنه گسترده وقوع جرایم اقتصادی در فضای مجازی و اشکال مختلف آن خاطرنشان کرد: هیچکس نمیتواند کمبود امکانات و نقص قوانین در حوزه فضای مجازی را انکار کند بااینحال باید با دست بسته در این طوفان که بخش قابل توجهی از آن نیز با برنامه و نقشه دشمن اتفاق میافتد بایستیم، نمیشود که بیعمل باشیم بلکه باید تا جای امکان از قوانین موجود استفاده کنیم.
قاسمی با بیان اینکه نباید مسئله شناسی در فضای مجازی را فراموش نکنیم تا بتوانیم بهموقع اقدام کرده و از وقوع آسیبها جلوگیری کنیم، گفت: بهجای واکنش، باید کنش داشته باشیم و با تولید محتوای سالم و غنی فضای مجازی را اشباع و کنترل کرده تا از میزان آسیبها بهخصوص در کانون خانواده که نهاد اجتماعی مهمی هستند جلوگیری کنیم.
وی افزود: بیتفاوتی در فضای مجازی خطرناک است، در خیلی از پروندهها دیدهایم افرادی را که ناخواسته وارد داستانی شدهاند و اتفاقاتی برایشان رقم خورده که قابل جبران نیست.
افزایش ۳۵ درصدی جرایم فضای مجازی در استان قزوین
سرهنگ محمدعلی فرهودی، فرمانده پلیس فتای استان قزوین هم در این همایش گفت: میزان جرایم فضای مجازی و اینترنت در استان نسبت به سال قبل ۳۵ درصد بیشتر شده است که کلاهبرداری، برداشت پول از حساب بانکی و نشر اکاذیب ۳ جرم پرتکرار قزوین در این حوزه هستند.
وی افزودد: در حوزه کشف جرائم فضای مجازی هم در قیاس با سال قبل، جرایم ۶ درصد بیشتر کشف شده و میزان دستگیریهای مجرمان هم افزایش محسوسی داشته است.
سرهنگ فرهودی با اشاره به عوامل اصلی شکلگیری جرایم فضای مجازی خاطرنشان کرد: تمایل بالای مردم به سرمایهگذاری در حوزه رمزارزها، افزایش قارچگونه فروشگاههای اینترنتی و سواد پایین مردم در خرید از سایتهای اینترنتی ۳ عامل اصلی رشد جرایم و تخلفات در فضای مجازی به حساب میآیند که باید در این ۳ عرصه اقدام پیشگیرانه انجام دهیم.
رئیس پلیس فتای استان قزوین با اشاره به اقدام مناسب بانک مرکزی در رایج شدن رمز پویا گفت: پویا شدن رمزهای دوم کارت بانکی جرایم سایبری از جمله فیشینگ یا کلاهبرداری را بسیار کاهش داده و همچنین افزایش ضریب ایمنی حسابهای بانکی هم سد مناسبی در مقابل کلاهبرداران و هکرها بوده است.
سرهنگ فرهودی تصریح کرد: البته پلیس فتا هم در این حوزه بیکار ننشسته و با تولید و نشر محتوای آموزشی در فضای مجازی و رسانههای رسمی و مورد اعتماد مردم توانسته نقش خوبی در کاهش تخلفها و جرایم اینترنتی ایفا کند.
رئیس پلیس فتای استان قزوین با تأکید بر لزوم فرهنگسازی در حوزه فضای مجازی تأکید کرد: تبلیغات محیطی مقابله با جرایم سایبری در فضای شهری و برپایی کارگاههای آموزشی از جمله اقدامات اثرگذار در این حوزه است که باید توسط صداوسیمای مرکز قزوین و همچینن سازمان تبلیغات اسلامی انجام شوند. همچنین سایر دستگاههای فرهنگی هم باید در این حوزه ورود جدیتری داشته باشند.