پخش زنده
امروز: -
رانندگی بدون گواهینامه، بر اساس قانون اقدامی مجرمانه است و تصادف در اين حالت مجازات بیشتری دارد.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، یکی از الزامات رانندگی با وسایل نقلیه موتوری، داشتن گواهینامه رانندگی رسمی است. در صورتی که حتی فرد، مهارت کافی در رانندگی داشته باشد ولی فاقد گواهینامه رسمی باشد و اقدام به رانندگی کند؛ مرتکب جرم شده است.
رانندگی با وسایل نقلیه، تابع قوانین و مقرراتی است که افراد ملزم به رعایت آن هستند و در صورتی که حادثهای مرتبط با وسایل نقلیه رخ دهد، مسئولیت آن، مستقیما متوجه فردی است که از آن استفاده میکند.
بر این اساس، فرد استفاده کننده از وسیله نقلیه در چارچوب مقررات راهنمایی و رانندگی باید دارای گواهینامه رسمی باشد و در صورتی که بدون داشتن گواهینامه، اقدام به استفاده از وسیله نقلیه نماید و در حین رانندگی تصادف کند؛ رسیدگی به تصادف مشمول مقررات متفاوتی است.
در صورتی که طبق قوانین طرف مقابل مقصر شناخته شود، تنها جرم فرد فاقد گواهینامه، رانندگی بدون گواهینامه است.
ماده ۷۲۳ قانون مجازات اسلامی تصریح دارد هر فردی که بدون گواهینامه رسمی، اقدام به رانندگی و یا بکارگیری وسایل موتوری که مستلزم داشتن گواهینامه مخصوص است، بنماید و همچنین هر فردی به موجب حکم دادگاه از رانندگی وسایل نقلیه موتوری ممنوع باشد و به رانندگی وسائل مزبور مبادرت ورزد، برای بار اول به حبس تعزیری تا دو ماه یا جزای نقدی تا یک میلیون ریال و یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
در صورت ارتکاب مجدد به این جرم، متخلف به دو تا شش ماه حبس محکوم خواهد شد.
در صورتی که در جریان یک تصادف، فردِ فاقد گواهینامه مقصر شناخته شود، مجازات او تشدید خواهد شد و از یک تا پنج سال نیز از حق رانندگی محروم میشود.
همچنین در صورتی که فرد دارای گواهینامه، خود را به جای راننده بدون گواهینامه معرفی نماید؛ بر اساس قانون مجرم شناخته شده و بر اساس ماده ۶۲ قانون بیمه به مجازات حبس درجه هفت (۹۱ روز تا ۶ ماه) محکوم میشود. در شرایطی که راننده نیز در این امر تبانی کرده باشد به مجازات مذکور محکوم میشود.