پخش زنده
امروز: -
عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق (ع) گفت: تغییر سبک زندگی نیاز به فرهنگ سازی دارد و فرهنگ سازی نیز دستور دادنی نیست بلکه باید مسیر و روش اجرای آن هدفمند-منسجم و برنامه ریزی شده باشد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ خانم صدیقه مهدوی کنی در مقدمه گفتگوی ویژه قرآنی این هفته با محور جایگاه زن در سبک زندگی اسلامی و نقش بانوان در ایجاد تمدن نوین اسلامی به ایام معصومیه اشاره کرد و گفت: ایام معصومیه هر ساله از بیست و سوم ربیع الاول سالروز ورود بانوی کرامت به شهر قم آغاز میشود و تا دهم ربیع الثانی رحلت شهادت گونه ایشان ادامه دارد.
خانم مهدوی کنی با اشاره به زندگی و خصوصیات کریمه اهل بیت گفت: هجرت حضرت معصومه علاوه بر دیدار امام زمان خود نقش سیاسی نیز داشت که در راه هجرت به بازگویی مظلومیت برادر که امام زمان خود بود پرداختند.
وی افزود: نکته مهم این هجرت در جایی بود که حضرت معصومه احساس مسؤولیت میکردند که از مدینه به سمت خراسان هجرت کردند از حرکت ایشان میتوان الگو گرفت که در هر جایی که نیاز به حضور زنان در مسائل اجتماعی است اگر چه حتی منجر به از بین رفتن فرد شود و نیاز به ایثار و گذشت باشد باید حضور داشت.
وی در ادامه درباره حضور بانوان در خانواده و فعالیت در جامعه به سخنان مقام معظم رهبری اشاره کرد و گفت: رهبر معظم انقلاب علاوه بر الگوی شرقی و غربی، به الگوی سومی اشاره کردند، نگاه سنتی را کنار گذاشتن، نگاه غربی را کنار گذاشتن، راه میانه توصیه ایشان است که در مقام عمل با الگوی ارائه شده فاصله داریم. در این الگو سبک زندگی باید چگونه باشد تا منجر به تمدن نوین اسلامی شود. باید این مسیر را ترسیم کرد، باید ایدهای ارائه داد که قابل فهم باشد، منسجم باشد، اتفاقی که در سالهای بعد از انقلاب افتاد این بود که ایدههای ارائه شده درباره زنان منسجم، منظم و جهت گیری شده نیست وقتی هدف مشخص نیست جهت گیری ندارد.
عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق با بیان اینکه با تغییر مسؤولان، فضا متفاوت میشود و مجموعههای اداری و کاری در مسائل قضایی و قانون گذاری و اجرایی، فرهنگ سبک زندگی را تغییر میدهند گفت: این امر ضرر میزند، زیرا کشور مجموعه منظمی را میطلبد که هدف مشخصی را دنبال کنند با توجه به آن سبک زندگی که مجموعهای از رفتارها و فعالیتهایی است که فرد یا جامعه به آن توجه کند و اقتضائات جامعه را در نظر بگیرد.
وی گفت: مثلا سبک خاصی را ما ایجاد کردیم که آن را دنبال کنیم، اما با تغییر هر دولت این سبکها تغییر میکند، اما اگر ما مجموعهای منظم را تعریف کرده باشیم هر چقدر ایده و عقیده ورود کند شخص نمیتواند مؤثر باشد، ما نتوانستیم این مجموعه را فراهم کنیم اینها فرمان دادنی نیست، فرهنگی باید حاکم باشد تا سبک زندگی را عوض کند حتی از طریق مسؤولان و حکومت نیز دستور دادنی نیست باید این فرهنگ حاکم شود.
خانم مهدوی کنی افزود: مهمترین کاری که برای تغییر سبک زندگی باید انجام شود بر اساس مؤلفههای مختلفی است که فرهنگ یکی از این مؤلفه هاست، باید فرهنگ حاکم بر جامعه را تعریف کنیم که شاید تعریف درستی نداریم که بر اساس آن برنامه ریزی کنیم.
وی افزود:گام بعدی اجراست که باید گفت با زور و دستور نمیتوان چیزی را حاکم کرد، باید فرهنگ سازی شود، جریان فرهنگ سازی تحت تأثیر چه مؤلفههایی است، چگونه فرهنگ سازی کنیم؟ این سؤال اگر پاسخ داده شود گام بزرگی برداشته شده است.
وی با اشاره به اینکه ما ادعا میکنیم باید سبک زندگی زن ایرانی را عوض کرد تا بتوانیم ادعای تمدن نوین اسلامی داشته باشیم گفت: این تمدن تحت تاثیر این سبک زندگی و سبک زندگی، تحت تأثیر فرهنگ بعنوان یکی از عوامل آن است، آموزش تاریخ از عواملی است که در شکل گیری فرهنگ مؤثر است، یک بسته منظم و هدفمند در حوزه مسائل زنان باید تعریف شود که این اتفاق هنوز نیفتاده در حالیکه زحمت زیادی کشیده شده است.
وی درباره گره گشایی از مسائل بانوان گفت: نقش مؤثر در تربیت اعضای خانواده و نقش آنها در جامعه را نیز باید مورد توجه قرار داد، بخشی از زنان مؤثر در تربیت خانواده، علاوه بر خانواده شان باید نقش شان در آموزش جامعه را مورد توجه قرار داد، زنی که مؤثر و نخبه است باید علاوه بر خانواده برای جامعه نیز ایثار کند.
وی با تأکید بر اینکه برای مؤثر بودن زن در جامعه مرد باید حامی باشد گفت: حکومت برای حضور زن نخبه و مؤثر که جامعه به آنها نیاز دارد باید شرایط را فراهم کند که در برخی موارد این شرایط فراهم نیست، از این رو حکومت باید با تدوین قوانین و شرایط خاص برای حضور مؤثر بانوان در جایگاههای مورد نیاز پشتیبان زنان باشد.