پخش زنده
امروز: -
در شرایطی که کشورهای اروپایی از ورود شمار اندکی پناهجو نیز ممانعت میکنند؛ ایران مسئولیت میلیونها پناهجوی افغان را به تنهایی به دوش میکشد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از بی.بی.سی؛ رئیس شورای پناهجویان نروژ که به تازگی از پناهجویان افغان در ایران بازدید کرده است، گفت در شرایطی که کشورهای اروپایی دور تا دور خودشان را سیم خاردار کشیده اند تا از ورود شمار اندکی پناهجو جلوگیری کنند؛ نمیتوان از ایران انتظار داشت مسئولیت میلیونها پناهجوی افغان را به تنهایی به دوش بکشد.
افغانستان با بحران انسانی روبروست و میلیونها نفر در این کشور در معرض گرسنگی قرار دارند. بیش از ۳۰۰ هزار شهروند افغان به ایران در همسایگی افغانستان گریخته اند. اما ایران هم با بحران اقتصادی دست و پنجه نرم میکند و گسترش همه گیری ویروس کرونا نیز در این کشور مزید بر علت شده است. در چنین شرایطی، ایران چگونه میتواند با موج گستردهی پناهجویان کنار بیاید.
یان ایگلند گفت «هم اکنون بین چهار تا پنج هزار پناهجوی افغان روزانه وارد ایران میشوند. این پناهجویان هنگام ورود به ایران، جز خستگی و درماندگی هیچ چیز همراه ندارند. آنها به جایی میآیند که از گذشته میزبان سه تا چهار میلیون پناهجوی افغان بوده است. نمیتوان از ایران انتظار داشت که مسئولیت میلیونها پناهجوی افغان را بپذیرد آنهم در شرایطی که دیگر کشورهای جهان، از جمله کشورهای اروپایی، دور تا دور خودشان را سیم خاردار میکشند تا از ورود همان تعداد انگشت شمار مهاجرانی که به کشورهایشان میروند جلوگیری کنند. از این رو باید مسئولیتها را تقسیم کرد. مهمتر از همه اینکه در درجهی نخست باید در داخل افغانستان سرمایه گذاری برای امیدبخشی اتفاق بیافتد و در درجهی دوم، به کشورهای ایران و پاکستان هستند که ۹۰ درصد پناهجویان افغان را در خاک خود جا داده اند؛ توجه شود.»
وی در پاسخ به این پرسش که آیا با توجه به مشکلاتی که ایران دارد فکر میکنید اراده و میل سیاسی برای جا دادن این همه پناهجو وجود داشته باشد؟ گفت: «ما از ایران درخواست میکنیم که همچنان بخشنده باشد و مرزهایش را باز نگاه دارد. البته مرزها به طور رسمی بسته است و برای ورود به ایران به مجوز اقامت نیاز است و هیچ یک از پناهجویان افغان چنین مجوزی ندارند. آن دسته از پناهجویانی که به ایران میآیند با جمعیت پناهجویان افغان ادغام میشوند. روز دوشنبه با خانوادههای برخی از آنها در کرمان دیدار کردم. آنها میگفتند همهی بستگان شان دارند به سوی مرز افغانستان حرکت میکنند.»
یان ایگلند دربارهی تحریمهای غرب ضد ایران نیز گفت «این موضوع، همهی کارهای ما را پیچیده میکند. یک سال است که شورای پناهجویان نروژ نتوانسته هیچ پولی به ایران انتقال بدهد. علتش هم تحریمهایی است که آمریکا (ضد ایران) تحمیل کرده است. امید من این است که دنیا (کشورهای جهان) با خود بگوید اینها پناهجو و غیرنظامیان افغان هستند که دارند به داخل ایران میگریزند. پس از آنکه طالبان کنترل افغانستان را در دست گرفت؛ اینها همان غیرنظامیها هستند. بیایید اجازه ندهیم سیاست در نجات جان انسانها دخالت کند! و نیازهای پناهجویان را تامین کنیم. به عقیدهی من خیلی رقت انگیز است که پول خیلی کمی به ایران و کشورهای همسایه (برای کمک به پناهجویان افغان) داده میشود؛ و نیز با توجه به زمستان بسیار سردی که پیش رو داریم هیچ تلاشی برای نجات جان پناهجویان اتفاق نمیافتد. از سوی دیگر به چند هزار نفری که در مرز کشورهای اروپایی هستند توجه ویژهای میشود، اما به علل ریشهای این مشکل که در این منطقه قرار دارد هیچ توجهی نمیشود.»