پخش زنده
امروز: -
سیاستهای محمد بن سلمان ولیعهد سعودی، پیامدهای فاجعه باری در صحنه داخلی و خارجی برای عربستان به همراه داشته است.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما به نقل از شبکه المیادین؛ سیاستهای محمد بن سلمان ولیعهد سعودی، پیامدهای فاجعه باری در صحنه داخلی و خارجی برای عربستان به همراه داشته است.
مجری برنامه ”التحلیلیه“ شبکه تلویزیونی المیادین گفت بین سیاست خارجی که متهورانه توصیف میشود و سیاست داخلی که در آن فشارهای اقتصادی و اجتماعی بر مردم تشدید میشود، چالشها در برابر سعودیها افزایش مییابد. محمد بن سلمان ولیعهد سعودی در صحنه داخلی با روند ضعیف اقتصادی روبروست و در صحنه خارجی هم از شکست نظامی ناراضی است. اما در صحنه جهانی، وجهه سعودیها در حال سقوط است و جایگاه آن متزلزل شده است. هر چند که سعودیها میلیاردها دلار به گروههای فشار در غرب پول پرداخت میکنند. در سایه این شرایط، ریاض در مرحله آینده چه گزینههایی را انتخاب خواهد کرد؟
محمد محسن گزارشگر شبکه المیادین گفت انتقال سیاست خارجی سعودی از نقش میانجی برای حل مناقشه ها، به نقش مهاجم و به راه انداختن جنگ و محاصره کردن دیگر کشورها، کار راحتی نبود. سعودیها جنگ افروزیهایی در منطقه داشتند. ادامه جنگ در یمن، به بار سیاسی و نظامی بر دوش ریاض و وجهه آن تبدیل شده است. با وجود اهمیت آشتی بین کشورهای خلیج (فارس)، این آشتی نمیتواند شکافی را که پس از محاصره قطر ایجاد شد، پر کند. سعودیها عامل ربودن نخست وزیر لبنان در چهار سال پیش بودند و امروز هم از اظهارات یک شخصیت غیررسمی لبنانی برای به راه انداختن نبرد سرسختانه علیه لبنان و به طور مشخص علیه جریان سیاسی استفاده میکنند که بخش اساسی از محور مقاومت در منطقه است. شاید سرخوشی سعودیها پس از رقصیدن هماهنگ با سیاستهای دونالد ترامپ، همچنان ادامه دارد. شاید سعودیها با این سیاست خارجی میخواهند توجه آمریکا را جلب کنند. در حالی که دولت بایدن در حال بازنگری در سیاست خارجی کاخ سفید بر اساس منافع ژئوپلتیک واشنگتن است.
در ادامه این گزارش آمده است: در صحنه اقتصادی هم نشانههای ضعف عملکرد در اقتصاد عربستان آشکار میشود. بین سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷، سرمایه گذاریهای خارجی در عربستان از هشت میلیارد دلار به کمتر از یک و نیم میلیارد دلار کاهش یافت. میزان بیکاری هم در عربستان در پی همه گیری کرونا از ۱۴ درصد فراتر رفت و امروز در سطح یازده درصد قرار دارد. به ویژه که فرصتهای شغلی برای فارغ التحصیلان و متخصصان در عربستان کاهش یافته است. با وجود این نشانه ها، هنوز برای سعودی دیر نشده است که بر اساس واقعیت ها، موضع خود را تغییر دهد. شاید گفتگوها با ایران در عراق، پایه گذاری حرکت در این مسیر باشد.
محمد فرج تحلیلگر المیادین در امور راهبردی و سیاسی در این باره گفت: ”سعودیها به ذخیره کردن جنون آمیز سلاح و هزینههای هنگفت در زمینه نظامی ادامه میدهند. موضوع دیگری که این شرایط را در عربستان ایجاد کرده است، توهم چشم انداز ۲۰۳۰ است. سعودیها بین سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۰ بیش از ۴۱۲ میلیارد دلار در زمینه خرید تسلیحات هزینه کرده اند که مبلغ بسیار هنگفتی است. اینها به غیر از مبلغ قراردادهای هنگفت سعودیها با دونالد ترامپ و نیز پولهای هنگفتی است که آنها به گروههای تروریستی در سوریه پرداخت کردند. فقط در سال اول جنگ یمن، عربستان بیش از ۱۳ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را برای این جنگ هزینه کرد. این اقدامات جنون آمیز است و در هیچ کشوری از جهان شاهد چنین کارهایی نیستیم. ژاپن فقط یک درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به هزینههای نظامی اختصاص میدهد. این گامهای جنون آمیز، اقتصاد عربستان را تضعیف کرد. درباره توهم چشم انداز ۲۰۳۰ هم ۵۰۰ میلیارد دلار به طرح نیوم اختصاص پیدا کرد و قراردادهای زیادی با شرکتهای انگلیسی، هلندی، فرانسوی و آمریکایی امضا شد، اما همه این قراردادها تاثیری بر پایههای اقتصاد عربستان نداشته است. به طور خلاصه، فقط شرکتهایی که در این قراردادها مشارکت دارند، سود هنگفتی به دست میآورند و اقتصاد خود عربستان دستاوردی ندارد. “
قاسم عزالدین تحلیلگر امور بین الملل هم گفت: ”ضعف سعودیها باعث شده است تا کشورهای خلیج (فارس) که همواره زیر چتر آنها قرار داشتند، مستقل از خواست سعودی عمل کنند و حتی به رقیب آن تبدیل شوند. در اینجا به طور مشخص از امارات و قطر سخن میگوییم که در حال پر کردن جای سعودیها هستند. عربستان کشوری بود که آمریکا در برابر گرفتن نفت از آن حفاظت میکرد و سعودیها هم نقشی را که آمریکا به آنها واگذار میکرد، اجرا میکردند. نقش سعودیها هم علیه هویت عربی و علیه شوروی سابق بود. زمانی که سعودیها دیگر نتوانستند این نقش را ایفا کنند و دیگر نتوانستند به آمریکا خدمت کنند، واشنگتن دیگر نتوانست به ریاض تکیه کند. عربستان حتی به باری بر دوش آمریکا تبدیل شد. “