پخش زنده
امروز: -
عضو کمیته علمی کشوری کرونا گفت: کمبود ریزمغذیها ممکن است باعث بروز عفونتها و تشدید آنها شود البته عفونتهای طولانی مدت ممکن است ریزمغذیها را کاهش دهد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما دکتر عبدالله کریمی اظهار داشت: در ایران حدود ۸۰ درصد از مردم، کمبود یا سطح ناکافی از انواع ریزمغذیها از جمله ویتامین دی را دارند.
وی افزود: فقط ویتامین دی به تنهایی نمیتواند موجب بروز یا تشدید عفونتها شود بلکه کمبود زینک باعث میشود که تکثیر سلولهای دفاعی بدن کاهش پیدا کند و ممکن است حتی ایمنی هومورال برای ایجاد آنتی بادی را بکاهد.
وی افزود: ایمنی سلولی خیلی مهم است، چون وقتی عفونتی به ویژه با ویروسها ایجاد میشود، ایمنی سلولی فعال میشود و سلولها بیشتر تکثیر پیدا میکنند. کمبود ویتامینها باعث کاهش ایمنی سلولی میشود، اما باید توجه کرد که زیاده روی مصرف ویتامینها هم اثربخشی ندارد. متاسفانه بارها دیده ایم که خانوادهها ماهها یک مکمل خاص را به فرزندانشان میدهند.
این فوق تخصص اطفال یادآور شد: اگر مصرف ویتامینهای A، D، فولیک اسید و زینک، بیش از حد باشد باعث میشود که ایمنی سلولی کاهش پیدا کرده و فرد مورد نظر، بیشتر مستعد عفونت میشود. برای تقویت سلولهای دفاعی و ایمنی ذاتی، حد مناسبی از ویتامین A برای بدن مورد نیاز است، اما اگر زیاده از حد باشد، ممکن است عوارضی از جمله بالارفتن فشار مغزی را ایجاد کند.
دکتر کریمی تصریح کرد: درست است که ویتامین دی برای تکثیر سلولهای التهابی لازم است و باعث افزایش سلولهای ایمنی بی سل و تی سلها میشود، اما زیاده روی در مصرف ویتامین دی موجب رسوب کلسیم در عروق، سنگ کلیه و برخی عوارض دیگر را به همراه داشته باشد بنابراین نباید ویتامین دی بیش از حد مصرف شود.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: فولیک اسید برای خون سازی و ایمنی بدن لازم است، اما اگر زیاده از حد مصرف شود، نتیجه برعکس خواهد داشت. افرادی که به شدت کمبود ریزمغذی و سوء تغذیه دارند، شانس درگیری با عفونتها در آنها دو تا سه برابر افراد عادی است. مصرف طولانی مدت و با دُزهای بالای ویتامینهای آ و دی، فولیک اسید و زینک میتواند خطرناک باشد.
عضو کمیته علمی کشوری کرونا گفت: در مصرف ریزمغذیها باید احتیاط شود، چون همانند تیغ دو لبه است که کمبود آنها ممکن است ترمیم سلولی و ایمنی را کاهش دهد و از سوی مصرف بیش از حد آنها نیز عوارضی دارد و ممکن است نتیجه دلخواه را به همراه نداشته باشد.