پخش زنده
امروز: -
ربیعالثانی یا رَبِیعُ الْآخِر چهارمین ماه از ماههای قمری است که مهمترین واقعه دراین ماه ولادت با سعادت امام حسن عسکری علیه السّلام است.
به گزارش وب گردي خبرگزاري صدا وسيما؛ ربیعالثانی یا رَبِیعُ الْآخِر چهارمین ماه از ماههای قمری است. ربیع به معنی بهار از ماده رَبع میباشد و مهمترین واقعه دراین ماه ولادت با سعادت امام حسن عسکری علیه السّلام پدر بزرگوار حضرت بقیه الله عجّل الله تعالی فرجه الشّریف است.
در روایات اسلامی و کتب دعا، اعمال زیادی برای این ماه ذکر نشده است. در اینجا به نمونههایی از آداب و حوادث مهم این ماه اشاره می شود:
روز اول:
از مهمترین اعمال ماه ربیع الثانی؛ چنانچه در تمام ماههای قمری در کتابهای دعا ذکر شده است؛ دعا و نماز در اول ماه است. هم چنین؛ در این روز به خواندن دعايي که سید بن طاووس نقل فرموده ، تاکيد شده است: «اللهم انت اله کل شی...»
روز چهارم:
تولد حضرت عبدالعظیم حسنی، در سال ۱۷۳ هجری قمری.
یکی از چهرههای شاخص اصحاب ائمه علیهم السلام، حضرت عبدالعظیم حسنی است که در شمار اصحاب امام رضا، امام جواد و امام هادی علیهم السلام بوده و مورد تمجید فراوان قرار گرفته است. حضرت عبدالعظیم از نوادگان امام حسن مجتبی بود که در شهر مدینه به دنیا آمد. ایشان فردی پرهیزگار و اندیشمند که بعد از ائمه بزرگوار هم عصر خویش به طور مستقیم، نقل حدیث کرده است. ایشان در زمان امامت امام هادی علیه السلام به پیشنهاد آن حضرت برای هدایت مردم به ایران مهاجرت کرد و در شهر ری در نزدیکی تهران کنونی مسکن گزید. آمدن حضرت عبدالعظیم به ری هم نشانه وجود تشیع در این شهر بوده و هم خود زمینهای برای رشد دعوت شیعی شده است حضرت عبدالعظیم حسنی احتمالا در حدود سال ۲۵۰ هجری به درجه رفیع شهادت نایل شد.
روز هفتم:
منع شیاطین از رفتن به آسمان بالاتر با پرتاب شهاب سنگهای آتشین توسط ملائکه، ۲۰ روز پس از ولادت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم.
روز هشتم:
در این روز در سال ۲۳۲ هجری قمری ولادت امام حسن عسکری عـلیـه السـلام در شهر سامرا بوده واقـع شـده است. نـام والده آن جناب را «حدیث» و بـعـضـی «سـلیـل» گـفـتـه اند و آن معظمه در نهایت عفت و صلاح و ورع و تقوی و از عارفات صـالحات و مفزع شیعه بوده است. علامه مجلسی رحمه الله در زاد المعاد فرموده و شـیـخ مـفـیـد نـیـز نقل کرده اسـت کـه در روز دهـم مـاه ربـیـع الثـانـی سـال ۲۳۲ هجری قمری، حضرت امام حسن عسکری علیه السلام متولد شـده اسـت.
روز دهم:
وفات کریمه اهل بیت حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها در سال ۲۰۱ هجری قمری.
حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها، خواهر گرامی امام رضا (علیه السلام) در سال ۱۷۳ ق. در مدینه به دنیا آمد. ایشان بانویی سخنور، معلمی توانا و در زهد و تقوا برجسته بود، حضرت معصومه (س) یک سال پس از ورود برادرش به خراسان به قصد دیدار وی از مدینه به سمت خراسان حرکت کرد، اما پس از حوادثی که در شهر ساوه برای آن حضرت پیش آمد، بیمار شد. این بانوی مکرمه و مجلله چون، در شرافت و فضیلت شهر قم احادیثی را از پدران خود شنیده بود، عزم این شهر کرد و پس از هفده روز توقف در قم، به ملکوت اعلی پیوست آن حضرت در قم مدفون است و آرامگاه با شکوه دختر امام موسی کاظم عليه السلام در قم، محفل و زیارتگاه مردم و دانشمندان با فضیلت است همچنین حوزه مهم علمی و دینی قم در کنار حرم ایشان شکل گرفته است.
روز چهاردهم:
قیام مختار بن ابی عبیده ثقفی به خونخواهی شهدای کربلا در کوفه سال ۶۶ هجری قمری. برخی از مورخان آغاز قیام او را چهاردهم ربیع الاوّل ذکر کرده اند.
پس از شهادت امام حسین علیه السلام و قیام توابین، نفرتی عمیق از بنی امیه در میان مسلمین ایجاد شد. به دنبال شکست قیام توابین، باقی مانده آنها به گرد مختار بن ابو عبیده ثقفی جمع شدند. مختار به داعیه خون خواهی امام حسین علیه السلام و دعوت به محمد حنفیه برادر آن حضرت، در کوفه قیام کرد و آن شهر را تصرف نمود مختار قاتلان و کسانی را که در شهادت امام حسین علیه السلام نقش داشتند به قتل رساند و انتقام اهل بیت را از اشقیای زمان گرفت. مختار ثقفی حدود یک سال بر کوفه حکومت کرد. اما از سپاهیان مصعب به زبیر شکست خورد و کشته شد.
روز بیست و دوم:
وفات موسی مبرقع پسر امام جواد علیه السلام در ماه ربیع الثانی سال ۲۹۲ قمری روی داده است.
نام: موسی، کنیه: ابوجعفر، لقب: مبرقع، که از شدت زیبایی بر جمال مبارک نقاب میزد. نام پدر: جواد الائمه علیه السلام و مادر آن حضرت کنیز بود.
جناب موسی مبرقع علیه السلام پسر حضرت جواد علیه السلام در سال ۲۹۶ هجری در شهر قم وفات یافت. به نقلی وفات آن جناب در هشتم ربیع الثانی بوده است.
بنابر قول دیگری در ۱۴ ربیع الثانی وفات موسی مبرقع واقع شده است. قبر آن بزرگوار در چهل اختران قم خیابان آذر مشهور است.
روز سی ام:
وفات زینب بنت خزیمه، همسر رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم در سال چهارم قمری در آخرین روز از ماه ربیع الاول اتفاق افتاده است.