تزریق واکسن با اعتماد به توصیه پزشکان
اکنون به طور روزانه حدود یک میلیون دُز واکسن در کشور تزریق میشود، در حالی که ظرفیت تزریق و موجودی واکسن، بیش از این است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، تا حالا حدود ۵۵ میلیون هموطن با اعتماد به توصیه پزشکان، خودشان را در برابر کرونا واکسینه کردهاند، اما در مقابل، درصد قابل توجه از هموطنان که چیزی حدود ۲۲ درصد از واجدان شرایط (بالای ۱۲ سال) هستند، تن به این سرنگهای مصونیتبخش ندادهاند.
از ویروسشناسی که بارها روی انواع ویروس از جمله کووید ۱۹ بررسی داشته و کار او تحقیق روی انواع واکسن ضد ویروس است، درباره بزرگترین نگرانی مخالفان واکسن سؤال کردیم، یعنی محتویات واکسن ضد کرونا.
دکتر کیوان، گفت: واکسنهای حاوی ویروس کشته شده، پروتئینهایی دارند که قابلیت زنده شدن و بیماریزایی ندارند. به علاوه، یک ژلی که معمولا هیدروکسید آلومینیوم بوده، چند ده سال است در واکسنسازی استفاده میشود. این ژلها سالها استفاده و تجربه شدهاند و هیچ آثار بدی ندارند. ممکن است در برخی افراد که بسیار نادر است، یک حساسیتی ایجاد کند، اما اصلا بیماریزا نیست.
او افزود: در گروه دیگری از واکسنها مانند آسترازانکا، فایزر و مدرنا، داخل آنها، ویروسی بوده که اسم آن ام آر آن ای است یا این که خود ویروس است و ژنی که ایجاد ایمنی میکند، با خود حمل میکند. آن نیز یک لایه چربی است که ایجاد بیماری نمیکند، زیرا همجنس سلولهای ما است. به خاطر این که بتواند وارد سلول شود و آن پروتئین ایجاد شود، و علیه آن ایمنی بهوجود آید، از آن استفاده میکند. هیچکدام از اینها آثار سوء ندارند، نه در کوتاه مدت و نه در طولانی مدت.
دکتر کیوان، اظهار داشت: محتویات واکسن چیزی نیست که گفته نشود. هم در مراجع بینالمللی ثبت میشود و هم در آزمایشگاه کنترل غذا و دارو، درج و آزمایش میشود. سپس، اجازه تزریق مییابد و چیزی داخل آن اضافه نمیشود که مشکل ایجاد کند.
پس از شنیدن صحبتهای دکتر کیهان، به سراغ یک پزشک داروساز هم رفتیم تا ببینیم آنها چه میکنند. آیا در مورد واکسن، خودشان تحقیق میکنند یا آنها نیز به توصیه پزشکان مربوطه اعتماد میکنند؟
دکتر اشرفیانپور، پزشک داروساز نیز در زمینه استفاده از واکسن، گفت: ما آدمهای علمی هستیم، با توجه به مستندات، به نتایج تحقیق پزشکان مربوطه اعتماد میکنیم. واکسن، موضوع قدیمی است و ما نمیتوانیم واکسن کرونا را از سایر موضوعات جدا کنیم.
او افزود: من به عنوان پزشک داروساز هم خودم دو دُز واکسن تزریق کردم، هم خانوادهام تزریق کردند. به همه توصیه میکنم که واکسن بزنند. به صرف این که برخی افراد میگویند واکسن فلان و بهمان است که نمیتوانیم واکسن را رد کنیم. واکسن نیز مانند هر داروی دیگر ممکن است درصدی عارضه نشان دهد.
پزشک داروساز، اظهار داشت: یک داروی در دسترس و پیش پا افتاده، مانند استامینوفن نیز که همه مصرف میکنند، ممکن است در برخی افراد، عارضه نشان دهد. ما نمیتوانیم به صرف این که برخی حساسیت نشان دادند، این دارو را حذف کنیم یا اگر بخواهیم تخصصیتر نگاه کنیم، با مصرف داروهای اعصاب که بیشتر آنها عوارض دارند، ممکن است بیمار دچار تاری چشم یا خشکی بزاق شود. آیا میشود به صرف این، بگوییم که دارو نخورد؟ واکسن نیز همین است. ممکن است یک تعداد نیز واکنش نشان دهند. این دلیل نمیشود که کل موضوع تزریق واکسن زیر سؤال برود.
تحقیق خوب است، اما جایی که توصیه آزموده پزشکان مربوطه وجود دارد، نباید نتایج آن را کنار بگذاریم و با استناد به منابع نامعتبر که میتوانند ما را به گمراهی ببرند، واکسن را کنار بگذاریم. بنابراین، بهتر است که بدون توجه به شایعات فضای مجازی، با اعتماد به توصیه پزشکان، واکسن بزنیم.