پخش زنده
امروز: -
با کاهش مداوم ماهی گورخری منطقه زاگرس، این گونه نادر در معرض انقراض قرار گرفته است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای چهارمحال و بختیاری، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد و محقق حوزه بیماریهای آبزیان گفت: نتایج تحقیقاتی که در ۱۵ سال گذشته انجام شده است حاکی از کاهش ممتد جمعیت ماهی گورخری و خطر انقراض این گونه نادر است.
مهدی رئیسی افزود: این ماهی کوچک به طول سه تا چهار سانتیمتر یکی از گونههای نادر و مهم موجود در منطقه زاگرس است که با نام ماهی گورخری، آفانیوس، ماهی پرچمی یا کپور دنداندار نیز نامگذاری میشود.
به گفته وی، ماهی گورخری فقط در استان چهارمحال و بختیاری زیست میکند و در هیچ نقطه دیگری از دنیا یافت نمیشود، اما این گونه در بین ماهیانی که در طول ۱۵ سال گذشته مورد مطالعه قرار گرفته است، وضعیت نامناسبی دارد، به طوری که کاهش ممتد جمعیت آن ملموس بوده و آن را در فهرست گونههای "در معرض خطر انقراض" سازمان حفاظت محیط زیست ایران قرار داده است.
این محقق آبزیان و ماهیان حوزه زاگرس مرکزی با اشاره به اینکه زیستگاههای این ماهی در سالهای اخیر آسیب ¬های زیادی دیدهاند و حتی برخی به دلیل خشکسالی به طور کامل عاری از حیات شدهاند، افزود: این گونه کمیاب، یک ذخیره ژنتیکی برای کشور محسوب میشود و در صورت انقراض، جایگزینی برای آن وجود ندارد.
به گفته آقای رئیسی وجود نوعی انگل که در تالاب گندمان استان چهارمحال و بختیاری شناسایی شده است، کل جمعیت این ماهی را مورد حمله قرار میدهد و در بررسیهای آزمایشگاهی ثابت شد که۱۰۰ درصد جمعیت ماهی در تالاب گندمان به عنوان یکی از زیستگاه¬های اصلی ماهی گورخری به این انگل، آلوده بوده است.
وی با تأکید بر اینکه نجات ماهی از وضعیت فعلی نیاز به اقدامات جدی و فوری دارد، تصریح کرد: عوامل مختلفی به منظور حفاظت این ماهی باید در نظر گرفته شود که نخستین اقدام، تلاش در راستای حذف تهدیدات محیطی و اکوسیستمی است.