پخش زنده
امروز: -
مذاکرات هسته ای قرار است از 29نوامبر(8 آذر ) از سر گرفته شود اما رهبران حزب جمهوری خواه می گویند ایران هر گونه توافق هسته ای را که دولت بایدن امضا کند در همان ابتدا, زمانی که جمهوریخواهان دوباره کنترل کنگره را بدست بگیرند باید مرده بداند.
واشنگتن فری بیکن روز جمعه نوشت : رئیس جمهور جو بایدن این هفته به ایران قول داد آمریکا از هیچ توافق هسته ای جدیدی که بین واشنگتن و تهران حاصل شود خارج نخواهد شد و تمام تحریم هایی که در این توافق اعطا شود دائم خواهد بود در حالیکه رهبران جمهوریخواه در گفتگو با این پایگاه خبری گفتند می خواهند این پیام مستقیم را به ایران بفرستند که بایدن هیچ قدرتی ندارد که قول دهد تحریم ها برای همیشه لغو خواهند شد.
بایدن در بیانیه ای مشترک با آلمان، فرانسه و انگلیس که این هفته طی نشست گروه 20 در اروپا صادر شد، متعهد شد تا زمانی که تهران به تعهدات خود بر اساس یک توافق تجدید شده پایبند باشد، آمریکا به طور دائم در توافق هسته ای باقی خواهد ماند.
رهبران جمهوریخواه کنگره به فری بیکن گفتند کنگره , تحریم ها را کنترل می کند و جمهوریخواهان تمام تلاش خود را برای اطمینان یافتن از اجرای مجدد تحریم های فلج کننده به عمل می آورند. در حالی که دموکرات ها در مجلس نمایندگان و سنا, اکثریت اندکی دارند و با کاهش محبوبیت دولت بایدن در آستانه انتخابات میان دوره ای سال 2022 , تمرکز حزب جمهوریخواه بر ایران می تواند هر گونه توافقی را ظرف یکسال با ابطال روبرو کند.
دولت ترامپ سال 2018 از برجام خارج شد و تحریم های یکجانبه را با هدف دستیابی به توافقی شامل محدویت های بیشتر هسته ای و برنامه موشکی و نقش منطقه ای ایران علیه تهران اعمال کرد در حالیکه توافق هسته ای از سوی شورای امنیت با صدور قطعنامه 2231 تائید و حمایت شده بود.
علاوه بر تهدید جمهوری خواهان, مقام های دولت بایدن نیز اذعان می کنند که ممکن است دولت بعدی امریکا از برجام خارج شود و با این وجود حاضر نیستند برای ماندگاری توافق هسته ای با ایران تضمین دهند.
در چنین شرایطی تهران اعلام کرده تنها در صورتی حاضراست از پنج گام هسته ای که به منظور احیای برجام برداشته عقب نشینی کند که نخست دولت بایدن تضمین دهد که دولت بعدی امریکا از برجام خارج نشود دوم اینکه همه تحریم های ضدایرانی را لغو نماید وسوم اینکه لغو تحریم ها راستی آزمایی شود.
این وضعیت در حالی است که طرف اروپایی نیز از اجرای تعهدات 11 گانه خود سرباز زده است و درعمل اعتراف می کند از بیم تحریم های امریکا قادر نیست که به این تعهدات عمل نماید. اما با این حال محافل رسانه ای وغربی صرفا با برجسته کردن شعار بایدن مبنی بر بازگشت به دیپلماسی و برجام سعی می کنند که تهران را مسوول بن بست ایجاد شده در احیای برجام معرفی کنند در حالیکه بدون اجرای شروط تهران, بی هیچ تردیدی محدودیت در برنامه هسته ای ایران جنبه عینی داشته در حالیکه معلوم نیست تحریم ها لغو شود یا اینکه لغو آنها در دولت بعدی امریکا ادامه دار باشد.
از سویی معلوم نیست که با بازگشت مجدد امریکا به برجام, این کشور از مکانیسم ماشه با ادعای نقض برجام از سوی ایران استفاده نکند و همه اینها از مواردی است که موجب شده تا تهران به نیت واقعی غربی ها نگاه تردید آمیزی داشته باشد.
--------------------------------------
رضا محمدمراد