پخش زنده
امروز: -
نشست تغییرات آب و هوایی سازمان ملل در گلاسکو در مقایسه با نشست های قبلی با موفقیت هایی همراه بوده است که ازجمله آنها می توان به توافق درباره پایان دادن به روند جنگل زدایی تا سال 2030 و کاهش گاز متان به عنوان یکی از خطرناک ترین گازهای گلخانه ای اشاره کرد.
یکی از عوامل مهمی که باعث یک چنین موفقیتی شده این است که آثار و تبعات منفی تغییرات زیست محیطی امروزه در سراسر جهان مشاهده می شود و اغلب کشورها اعم از توسعه یافته و در حال توسعه به آثار مخرب افزایش گازهای گلخانه ای پی برده اند و هزینه های آن را به اشکال مختلف می پردازند.
عامل دوم در این زمینه تغییر دولت در امریکاست که به برکناری دونالد ترامپ از قدرت انجامید که به طور یکجانبه امریکا را از توافقنامه پاریس خارج کرد و موجب شکست اهداف این توافقنامه در کاهش دمای زمین به یک و نیم درجه سانتی گراد شد.
ترامپ همچنین با روی آوردن به تولید نفت و گاز شیل و ترویج آن به تخریب ابعاد دیگری از کره زمین پرداخت ضمن اینکه دست شرکت های نفتی را برای تولید آلاینده های فسیلی بازگذاشت. در مقابل با تغییر دولت در کاخ سفید, امریکا دوباره به توافقنامه پاریس بازگشت و با معرفی جان کری به عنوان وزیر محیط زیست این کشور نقش فعالی را در نشست آب و هوایی گلاسگو بازی کرد.
این بدین مفهوم است که امریکا به عنوان بزرگترین تولیدکننده گازهای گلخانه ای و رهبر نظام سرمایه داری به عنوان بزرگترین متهم تخریب محیط زیست با تروریج فرهنگ مصرف گرایی بیشترین نقش و مسئولیت را در نجات کره زمین دارد و اما عامل دیگری که به نظر می رسد در موفقیت نسبی نشست مقابله با تغیرات آب و هوایی در گلاسگو نقش داشته است ظهور و شیوع کروناست که از دو سال پیش جهان را با یک بحران عظیم مواجه کرده به گونه ای که تلفات انسانی و هزینه های اقتصادی آن بعد از جنگ جهانی دوم بی سابقه بوده و در اصل به مثابه جنگ جهانی سوم عمل کرده است.
درباره ظهور این ویروس مرگبار دو احتمال و دیدگاه وجود دارد که یکی از آنها کاملا به تغییرات زیست محیطی برمی گردد. فرضیه و احتمال اول این است که این ویروس از دل جنگ تجاری امریکا و چین ظهور و شیوع کرده است و منشاء آزمایشگاهی دارد هرچند که به درستی مشخص نیست که کدام یک از این دو بازیگر ان را علیه دیگری بکار گرفته است.
فرضیه و احتمال دوم این است این که ظهور و شیوع کرونا در نتیجه تغییرات ژنتیکی ناشی از افزایش دما رخ داده است که اگر چنین باشد در این صورت باید در انتظار ظهور و شیوع ویروس ها و بیماری های جدید بود و در اینجاست که اهمیت و ضرورت مقابله با تغییرات زیست محیطی افزایش یافته است و نشست گلاسگو می تواند حاکی از توجه جامعه بشری به این ضرورت باشد.
------------------------------------------------
احمد کاظم زاده