پخش زنده
امروز: -
امروز، شنبه پانزدهم آبان سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با سی ام ربیع الاول سال ۱۴۴۳ هجری قمری و مطابق با ششم نوامبر سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (پانزدهم آبان) به شرح زیر است:
اعتصاب کارکنان رادیو و تلویزیون ایران
۴۳ سال پیش در چنین روزی، پانزدهم آبان سال ۱۳۵۷ هجری شمسی اعتصاب کارکنان رادیو و تلویزیون ایران، در اعتراض به رژیم شاه آغاز شد. اعتصاب در رادیو و تلویزیون به منظور افزایش فشار بر رژیم شاه و برای تسریع روند سرنگونی آن انجام شد. در همین روز ماموران این رژیم به موسسات مطبوعاتی حمله و عدهای از روزنامه نگاران را بازداشت کردند که در نتیجه چاپ روزنامههای کثیرالانتشار نیز متوقف شد.
درگذشت آیت الله شیخ مهدی نوغانی، عالم و فقیه فاضل
۲۹ سال پیش، در روز پانزدهم آبان سال ۱۳۷۱ هجری شمسی آیت الله شیخ «مهدی نوغانی»، عالم و فقیه فاضل و پرتلاش، درگذشت.
وی در سال ۱۳۰۵ ه. ش در شهر مقدس مشهد در شمال شرق ایران متولد شد و پس از پایان دوران ابتدایی، تحصیل در علوم دینی را آغاز کرد. آیت الله نوغانی توانست از محضر عالمان برجسته و گرانقدری استفاده کند و خود نیز با جدیت به تدریس و تبلیغ معارف دینی پرداخت. در پی آغاز نهضت اسلامی مردم ایران به رهبری امام خمینی (ره)، وی نیز به روشنگری علیه نظام استبدادی شاه پرداخت و از رهبران انقلاب در خراسان در شمال شرقی ایران بود. آیت الله نوغانی پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران همچنان به وظیفه تبلیغ دین و ارشاد مردم ادامه داد.
اولین نبرد سیمون بولیوار
۲۰۸ سال پیش در چنین روزی، ششم نوامبر سال ۱۸۱۳ میلادی اولین نبرد سیمون بولیوار (Simón Bolívar)، قهرمان آزادی بخش ملل آمریکای جنوبی، برای آزادی کشورش ونزوئلا از سلطه اسپانیا، با پیروزی به پایان رسید. در این جنگ سپاه ۶۵۰۰ نفری سیمون بولیوار بر سیزده هزار سرباز اسپانیایی پیروز شد. وی سرانجام ونزوئلا را از سلطه اسپانیائیها آزاد کرد و سپس با نیروهایش، در مبارزات آزادیخواهانه چند کشور دیگر آمریکای جنوبی برای رهایی آنها از استعمار اسپانیا، شرکت کرد.
پیروزی ابراهام لینکلن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا
۱۶۱ سال پیش درچنین روزی، ششم نوامبر سال ۱۸۶۰ میلادی «آبراهام لینکلن» (Abraham Lincoln) از مخالفان برده داری در آمریکا، به ریاست جمهوری رسید. در دوران ریاست جمهوری وی، جنگهای انفصال در آمریکا شروع شد که با شکست طرفداران برده داری پایان یافت. لینکلن قبل از رسیدن به ریاست جمهوری، رسماً مبارزه با برده داری را آغاز کرده بود. وی در سال ۱۸۶۵ به دست یکی از مخالفان لغو نظام برده داری در آمریکا، به قتل رسید.
کشته شدن خاخام صهیونیست تندرو در نیویورک
۳۱ سال پیش، در روز ششم نوامبر سال ۱۹۹۰ میلادی «مئیر دیوید کاهان» (Meir David Kahane) یکی از متعصبترین خاخامهای صهیونیست در نیویورک کشته شد. وی در سال ۱۹۳۲ در همین شهر متولد شد و در جوانی مدتی را به دلیل ارتکاب جرایمی، چون سرقت و تجاوز در زندان به سر برد. کاهان سپس به صهیونیسم گرایش پیدا کرد، تا جایی که به عنوان یک خاخام تندرو مطرح شد. وی در سال ۱۹۶۸ سازمان به اصطلاح دفاع از یهود موسوم به «کاخ» را در آمریکا بنیان نهاد که اعضای آن صهیونیستهای متعصب با آموزشهای نظامی بودند. پلیس آمریکا مجبور شد برخی از آنها، از جمله کاهان را به دلیل فعالیتهای تروریستی دستگیر کند. سه سال بعد وی به فلسطین اشغالی رفت و توانست به عضویت پارلمان رژیم صهیونیستی (کنست) درآید. دیدگاهها و رفتار افراطی و خطرناک کاهان حتی پلیس رژیم صهیونیستی را مجبور به دستگیری وی میکرد. کاهان خواستار اخراج همه فلسطینیان از سرزمینشان بود و حتی میگفت کسی را که مسجدالاقصی را بمباران کند، تشویق میکند.
درگذشت چارلز والتون، پدر فناوری رادیویی بی سیم
۱۰ سال پیش در چنین روزی، ششم نوامبر ۲۰۱۱ میلادی چارلز والتون، پدر فناوری رادیویی بی سیم در سن ۸۹ سالگی درگذشت. "چارلز والتون"، کارآفرین و فارغ التحصیل دانشگاه کورنل طی دوران فعالیت خود بیش از ۵۰ ابداع را به نام خود به ثبت رسانده است، اما تنها یکی از آنها برایش شهرت فراوانی به ارمغان آورد، وی در سال ۱۹۷۳ حق امتیاز اختراعی به نام " شناسایی کننده قابل حمل فرکانس رادیویی" را به نام خود به ثبت رساند. فناوری بی سیم RFID اکنون در بسیاری از ابزارهای کنترل از راه دور کاربرد دارند، این تراشهها در قفلهای در خودروها نیز به کار گرفته میشوند و همچنین شرکتها از این فناوری برای ردیابی کالاهای ارزشمند خود در حین حمل و نقل استفاده میکنند. یکی از رایجترین کاربردهای امروزی این فناوری خواندن مشخصات یک کالا و محاسبه قیمت آن در فروشگاههای بزرگ است.