آموزش کاشت درخت ارغوان و پرورش این گیاه
توجه داشته باشید که پرورش و کاشت درخت ارغوان چندان سخت و پیچیده نیست و شما میتوانید با مطالعه این مقاله به راحتی با روشهای کشت و نگهداری از بستر گیاه ارغوان آشنا شوید.
به گزارش
گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سيما، به طور کلی کاشت و پرورش درخت ارغوان امروزه در فضای جنگلی یا طبیعی محبوبیت زیادی پیدا کرده و میتوان از آن به عنوان حاشیه درختچهای استفاده نمود. البته به صراحت میتوان گفت که طول عمر این گیاه چندان زیاد نیست و عمدتا بعد از سن بیست سالگی بر اثر بیماری از بین میرود.
آشنایی با اصول کاشت درخت ارغوان
در واقع یکی از زیباترین درختانی که از اواخر اسفند شروع به گلدهی میکند و گلهایی زیبا خواهد داشت درخت ارغوان است که در زبان انگلیسی با نام Judas Tree شناخته میشود. این درخت زیبا معمولا در اوایل فصل بهار رشد میکند و دارای گلهایی نیام که از مشخصه این تیره است خواهد بود. همچنین گلهای آن نیز زودتر از برگها آشکار شده و دارای شاخههایی متقابل خواهند بود.
چگونگی کاشت درخت ارغوان
درختچه ارغوان را میتوان بومی سرزمینهای جنوبی اروپا و جنوب غربی آسیا دانست که در کشور ما در شهرهای مختلفی اعم از ایلام شاهرود، کرمان، مازندران، همدان، گیلان، فارس و لرستان به صورت خودرو رشد خواهد کرد. ارغوان امروزه به عنوان گیاهی زینتی مورد کشت قرار میگیرد و میتوانید آن را در شهرهای شمالی استان خوزستان مانند دزفول، مسجد سلیمان و هفت تپه نیز به وفور مشاهده کنید که البته زمان گلدهی آن اواسط زمستان خواهد بود.
ارغوان را میتوان درختچهای خزان کننده و چندین ساله دانست که امروزه به صورت پرورشی در فضای سبز پارک ها، باغات و بلوارها مورد استفاده قرار میگیرد و همچنین نگهداری از آن در محیط آپارتمان نیز امکان پذیر خواهد بود. این درخت با نامهای دیگری مانند ارغیدا، اکوان، وازی، ارجوان و دادی نیز شناخته میشود و علاوه بر جنبه زینتی از خواص آن در طب سنتی نیز مورد استفاده خواهد شد.
شاخههای این درخت اغلب کوتاه و به هم پیچ خورده اند و گلها نیز به صورت خوشه ای، آویخته و صورتی رنگ خواهد بود که جلوهای زیبا را به گیاه بدهند. برگها نیز به شکل قلب، بدون کرک و دارای کنارههای صاف خواهد بود. ارتفاع گلهای ارغوان به ۴ الی ۵ متر و در برخی مناطق گاهی به ۱۲ متر نیز میرسد.
دستورالعمل کاشت بذر:
از آنجایی که بذور درخت ارغوان پوشش بسیار سختی دارند برای جوانه زنی بایستی پیش از کاشت درون آب بخیسانید. همچنین میتوانید با استفاده از یک چاقوی تیز و ضد عفونی شده چندین شکاف روی بذرها ایجاد کنید یا بذر را به کاغذ سنباده بمالید تا پوسته آن نازک شود و بعد آنها را به مدت ۱۲ الی ۲۴ ساعت درون آب بخیسانید.
پس از انجام این کار بایستی بذرها را درون یک پلاستیک یا گلدان پر از شن مرطوب قرار دهید و پلاستیک را ببندید. در صورتی که بذرها را درون گلدان قرار دادید باید سطح گلدان را با پلاستیک به صورت کامل بپوشانید.
سپس پلاستیک یا گلدان را در فضای یخچال یا فضایی که دمای آن ۴ الی ۵ درجه سانتی گراد است به مدت ۵ الی ۸ هفته قرار دهید. دقت داشته باشید که در طول مدت جوانه زنی بذرها بایستی رطوبت محیط به صورت کامل فراهم شود.
پس از گذشت این مدت زمان میتوانید بذرها را از یخچال خارج کنید و در یک خاک با زهکشی خوب به عمق ۶ میلی متر بکارید. در صورتی که بذور زمانی که در یخچال است جوانه زد میتوانید آن را از داخل شن خارج و سپس بکارید. در طول جوانه زنی خاک بستر را مرطوب نگه دارید، ولی از غرقابی نمودن آن پرهیز نمایید.
دقت داشته باشید که بازه دمایی ایده آل برای بستر درخت ارغوان بین ۱۵ تا ۲۰ درجه سانتی گراد خواهد بود که از اهمیت بسیار زیادی هم برخوردار است. چنانچه دمای محیط از این مقدار کمتر یا بیشتر باشد روند جوانه زنی مدت بیشتری طول خواهد کشید.
توصیه میشود که بذور را ابتدا در فضای گلدان بکارید و پس از اینکه کمی رشد کردند آنها را به فضای خارج از منزل انتقال دهید. همچنین وقتی که نهالهای ارغوان به اندازه کافی رشد کردند میتوانید آنها را در اواخر فصل تابستان به زمین انتقال دهید و در غیر اینصورت در اواخر بهار سال بعد آنها را در زمین اصلی کشت نمایید. دقت داشته باشید که فاصله کشت بین نهالها باید ۶ تا ۹ متر در نظر گرفته شود.
شرایط مورد نیاز برای نگهداری درخت ارغوان:
همانطور که میدانید تمامی گیاهان برای اینکه بتوانند روند رشد خود را به خوبی طی کنند نیاز به شرایطی دارند که شما بایستی آن را فراهم نمایید. به همین منظور در ادامه به بیان برخی از شرایط مورد نیاز جهت کاشت و پرورش درخت ارغوان پرداخته ایم
آبیاری:
درخت ارغوان را میتوان از دسته گیاهان مقاوم به خشکی دانست که برای رشد نیاز به آبیاری متوسط دارد. در طول فصل تابستان هر دو هفته یک مرتبه آبیاری برای گیاهتان مناسب است و به این نکته دقت داشته باشید که خاک همیشه مرطوب و خاکی که آب را در خود ذخیره میکند به تدریج باعث از بین ریشه و نابودی کل گیاه میشود.
خاک و کوددهی:
درخت ارغوان چندان حساسیتی نسبت به نوع خاک ندارد و در تمامی خاکها به راحتی رشد میکند. با این وجود خاکهای آهکی گچی که غنی از مواد غذایی و دارای زهکشی مناسب هستند برای رشد بهتر گیاهتان مفید خواهد بود.
در مورد تغذیه گیاه نیز میتوان گفت که درخت ارغوان نیاز چندانی به کود ندارد و هر چند سال یک مرتبه کوددهی برایش کافی خواهد بود. همچنین میتوانید در اواخر فصول رشد نیز از یک کود همه منظوره برای گیاهتان استفاده کنید تا درخت پیش از شروع سرما به اندازه کافی قوی شود.
دما و نور:
با وجود اینکه درخت ارغوان در روند کاشت خود نسبت به سرما مقاومت خوبی دارد و در دماهای پایین خشک نمیشود، اما با این حال رشد آن در هوای خنک بهتر انجام خواهد شد. در واقع بهترین بازه دمایی برای بستر این گیاه بین ۱۵ تا ۲۰ درجه سانتی گراد خواهد بود که نباید از تامین آن چشم پوشی کنید.
این گیاه در محیط سایه به خوبی رشد میکند و با این حال بهتر است در طول روز حداقل شش ساعت نور خورشید دریافت کند. چنانچه ارغوان را در محیط آپارتمان نگهداری میکنید بهترین مکان برای قرار دادن آن فضای بالکن و پنجرههای جنوبی آپارتمان خواهد بود.