پخش زنده
امروز: -
آمریکاییها و مزدوران داخلی آنها از اکنون برای تضعیف حضور نمایندگان مقاومت در پارلمان و ضربه زدن به حزبالله در دولت بعدی وارد عمل شده اند غافل از اینکه هوشمندی حزب الله و نیروهای مقاومت در خنثی کردن فتنههای اخیر نشان داد که نامزدهای حزبالله در این انتخابات زودهنگام پارلمانی نیز پیروز خواهند بود.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما؛ مجتبی شاهسونی کارشناس مسائل بین الملل در یادداشتی درباره برگزاري انتخابات زود هنگام در لبنان نوشت: بعد از اينکه آتش فتنه اخير وطن فروشان داخلی به سرکردگي «سمیر جعجع» رئیس حزب نیروهای لبنانی در منطقه الطیونه و حامیان خارجی آنها که به دنبال اهدافي چون تضعیف دولت میقاتی، نگرانی از افزایش تنفر مردم از آمریکا در جریان سوخت رسانی ایران و کارشکنی در روند پرونده انفجار بیروت بودند، با هوشمندی حزب الله و نیروهای مقاومت خاموش شد اکنون به نظر مي رسد لبنان با تصميم پارلمان اين کشور درباره تصويب قانون برگزاری انتخابات زودهنگام مسير جديدي را آغاز کرده است مسيري که هرچند با چالش هاي جدي در داخل و خارج از کشور روبرو خواهد بود اما در صورتي که به سرانجام برسد مي تواند سرآغازي بر پايان بحران سياسي در اين کشور باشد. در اين تحليل موضوع برگزاري انتخابات پارلماني زودهنگام، دلايل، اهداف و واکنش ها و نقش بازيگران خارجي در آن بررسي مي شود.
انتخابات زودهنگام موافقان و مخالفان
روز گذشته پارلمان جلسه مهمي در کاخ «اونیسکو» برگزار کرد که طي آن قانون برگزاري انتخابات زودهنگام به تصويب رسيد. ۷۷ نماینده از از مجموع ۱۲۸ نماینده پارلمان لبنان به این پیشنهاد رأی مثبت دادند. موافقان با برگزاری انتخابات زودهنگام فراکسیون «التنمیه و التحریر»، فراکسیون «المستقبل»، «اللقاء الدیمقراطی»، «الجمهوریه القویه و «القومی» و «شامل روکز» بودند. مخالفان هم عبارتند از: «جهاد الصمد»، «التیار الوطنی الحر»، «طلال ارسلان» و «اسامه سعد». نمایندگان فراکسیون «لبنان القوی» وابسته به حزب التیار الوطنی الحر به ریاست «جبران باسیل» که از ابتدا به جلوانداختن انتخابات مخالف بود، در اعتراض به تأیید این طرح، جلسه پارلمان را ترک کردند. جبران باسیل در این باره گفت، جلو انداختن انتخابات مشکلاتی برای رأیدهندگان لبنانی در خارج ایجاد میکند، علاوه اینکه بحث عوامل آب و هوایی نامساعد و نیز روزه مسیحیان نیز در تاریخ تصویب شده مطرح است. با اين حال پارلمان لبنان در مهرماه گذشته با طرح انتخابات زودهنگام موافقت اولیه کرده بود و جریان ریاستجمهوری این کشور از همان ابتدا با این موضوع مخالفت کردند و خواستار تصحیح آن شدند اما حالا اين طرح به تصويب پارلمان لبنان رسيده است و براي اجرايي شدن تنها تصويب مجلس قانون گذاري را نياز دارد.
اهميت انتخابات زودهنگام
انتخابات پارلمانی در کشور لبنان همواره از اهمیت بالایی برای غربیها و در راس آن آمریکا برخوردار بوده است؛ چرا که این کشور از مناطق تحت نفوذ ایالات متحده محسوب میشود که در عین حال گروههای ضد آمریکایی و وابسته به محور مقاومت را نیز در خود جای داده است. از سويي ديگر اما ساختار نظام انتخاباتی لبنان و انتخاب روسای قوای سه گانه آن با توجه به تنوع بافت جمعیتی و طایفهای و قانون اساسی این کشور از پیچیدگیهای خاصی برخوردار است با اين وجود نظام لبنان، پارلمانی است و نخستوزیر و رئیسجمهور از دل این پارلمان بیرون میآیند به همین دلیل برگزاری انتخابات پارلمانی از اهمیت ویژهای در این کشور برخوردار است که هر چهار سال یکبار برگزار میشود، اما انتخابات پیشین، برای نخستین بار بعد از ۹ سال و در پی یک تأخیر ۵ ساله در ۸ می ۲۰۱۸ (۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۷) برگزار شد؛ در اين دوره نيز بر اساس این قانون، انتخابات لبنان به جای هشت ماه می (۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۱) در ۲۷ مارس (هفت فروردین ۱۴۰۱) برگزار میگردد.
دسيسه آمريکا براي شکل گيري اعتراضات
درحالی که نزدیک به ۵ ماه به انتخابات پارلمانی لبنان باقی مانده بدون شک آمریکاییها برنامه جدیدی برای تاثیرگذاری بر انتخابات پيش رو دارند. دامن زدن به مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم لبنان و ايجاد بحراني جديد تحت عنوان بحران برق در کنار بحران سوخت مي تواند زمينه را براي وقوع دوباره تظاهراتهای مردمی قبل از انتخابات پارلمانی فراهم کند؛ در واقع آمريکايي ها به خوبي مي دانند که وقوع هرگونه تحرک مردمی در اعتراض به قطعی برق در لبنان و يا دامن زدن به بحران هايي از اين دست مي تواند بستر مناسبی برای موج سواریهای آمریکا ضد مقاومت و مقصر جلوه دادن آن در بحران اقتصادی لبنان فراهم کند.
حمايت از عربستان از وطن فروشان
عربستان سعودي در انتخابات پيش رو نيز همانند گذشته شروع به مداخله گري در لبنان کرده است. «ولید البخاری» سفیر عربستان سعودی در لبنان اخیرا با برخی از فرزندان عشایر عربی در این کشور در محل اقامت خود دیدار کرده و از آنها خواسته است که از نامزدهای وابسته به حزب «القوات اللبنانیه» به ریاست «سمیر جعجع» حمایت کنند. این منابع افزودند: ولید البخاری در دیدار با فرزندان عشایر عربی لبنان تاکید کرد که «سمیر جعجع» اولین همپیمان عربستان سعودی در لبنان است و ریاض در انتخابات پارلمانی این کشور از او حمایت خواهد کرد.
آينده مبهم حريري و جريان المستقبل
بعد از گذشت حدود ۴ ماه از استعفای سعد حریری از تشکیل دولت در لبنان ناتوانی او در عرصه سیاسی و مردمی و مالی به وضوح دیده میشود. این درحالی است که رقبا و مخالفان حریری در مناطق مختلف خود را برای پیروزی در انتخابات آماده میکنند. به دلیل مشکلات مالی و همچنین تنشهایی که بین سعد حریری و اکثر احزاب محلی حاکم به وجود آمده ائتلافهای وی هنوز تصویر روشنی از تصمیم خود برای ادامه اتحاد با سعد حریری در انتخابات پارلمانی ارائه ندادهاند. منابع وابسته به جریان «المستقبل» به ریاست سعد حریری تاکید میکنند که او توانایی مالی برای شرکت در انتخابات را ندارد. علاوه بر آن روابط حریری با نیروهای این جریان بدتر شده و همین امر حمایت ائتلافهای انتخاباتی را برای او نامشخص و تا حدودی دشوار میکند.
نتيجه گيري
انتخابات پارلمانی زود هنگام لبنان از این حیث برای آمریکاییها اهمیت بالایی دارند که معتقدند با تضعیف حضور نمایندگان مقاومت در پارلمان، ضربه زدن به حزبالله در دولت بعدی امکانپذیر خواهد بود، غافل از اينکه هوشمندی حزب الله و نیروهای مقاومت در خنثي کردن فتنه هاي اخير همچون فتنه انگيزي در منطقه الطیونه و دامن زدن به بحران سوخت و يا برق و مواردي از اين دست نشان داد که نامزدهای حزبالله در این انتخابات زودهنگام پارلماني نيز موفق خواهند بود و علاوه بر نامزدهای جریان آزاد ملی و جنبش امل، نیروها و نامزدهای جدیدی از همپیمانان مقاومت به پارلمان راه خواهند یافت تا بار ديگر دسيسه آمريکايي ها و مزدوران داخلي آن ها در تضعيف محور مقاومت خنثي شود.