پخش زنده
امروز: -
سخنگوی قوه قضاییه در مورد حکم سارق بادام هندی گفت: در این پرونده خاص میزان مال به سرقت رفته ناچیز است؛ اما شخص سارق سابقه دارد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای خدائیان در پاسخ به سئوالی درباره حکم سارق بادام هندی افزود: آنچه در خصوص این حکم در فضای مجازی و رسانهای مطرح شد این بود که مجازات تعیین شده برای محکوم، با میزان یا مقدار مال مسروقه تناسب ندارد در حالی که حکم صادر شده از نظر قانونی و تطبیق با قانون ایرادی ندارد، هرچند ایرادهای شکلی بر آن وجود دارد.
وی افزود: در بحث سرقت تعزیری مجازاتی که در قانون برای سارق تعیین شده بر اساس میزان مالی که مورد سرقت قرار گرفته است، نمیباشد یعنی میزان مجازات تعیین شده به این شکل نیست که اگر مال مسروقه یک میلیون تومان باشد، یک میزان مجازات و اگر بیش از یک میلیون تومان باشد یک میزان مجازات دیگر است؛ بلکه مجازاتی که در قانون برای سرقت تعزیری در نظر گرفته شده برای نوع جرم یعنی سرقت است.
خدائیان ادامه داد: در واقع قانونگذار در تعیین مجازات بیشتر به آن تأثیری که جرم در جامعه و در ایجاد ناامنی دارد، توجه کرده است.
وی گفت: نکته دیگر این است که قاضی زمان صدور حکم نسبت به بررسی شخصیت شخص (مجرم) اقدام میکند و. در حقوق جزا یک اصل به نام اصل فردی کردن مجازات وجود دارد، یعنی قاضی در زمان صدور حکم به شخصیت متهم، سابقه متهم، به شرایط و اوضاع و احوالی که آن شخص در آن زمان مرتکب جرم شده و به سایر موارد توجه و مجازاتی را تعیین میکند.
سخنگوی قوه قضاییه افزود: ممکن است دو نفر که در ارتکاب یک جرم دخیل بودند به عنوان مثال دو نفر وارد خانهای شدند و یک دستگاه یخچال را دو نفری به سرقت بردند، ممکن است قاضی باتوجه به این اصل برای یکی از این سارقان که نقش واحدی در ارتکاب سرقت داشته است، جزای نقدی تعیین کند یا شش ماه حبس در نظر بگیرد و برای آن یکی ۳ سال حبس و یا مجازات سنگینتری در نظر بگیرد.
وی ادامه داد: در ظاهر اگر کسی به این حکم توجه کند اعلام میکند که این حکم عادلانه نیست؛ یا اعمال نفوذی در آن صورت گرفته؛ چرا که این دو نفر نقش واحدی در ارتکاب سرقت داشتند. در حالیکه قاضی با توجه به اصل فردی کردن مجازات، مجازاتی که تعیین کرده، کاملاً منطبق با قانون است.
وی گفت: در این پرونده خاص، هرچند میزان مالی که به سرقت رفته ناچیز است؛ اما این شخص سارق سابقهدار است؛ یعنی قبلاً به جرم سرقت از منازل به یک سال حبس تعلیقی محکوم شده است و در زمانی که آن مجازات حبس تعلیقی به اتمام نرسیده، مرتکب جرم جدیدی شده است. در همین پرونده باز میزان مالی که مورد حکم قرار گرفته ناچیز است؛ اما در پرونده دادسرایی از وی شکایت شده که هم مقداری طلا و جواهر و هم گوشی تلفن همراه به سرقت برده است که آن قسمت منجر به قرار منع تعقیب شده است.
خدائیان افزود: قاضی باتوجه به شخصیت شخص و سابقه او و تطبیق با قانون، این مجازات را تعیین کرده است که در ظاهر که نگاه میکنید، ممکن است بگویید این مجازات تناسب ندارد، ولی در واقع اینطور نیست؛ بنابراین ما در خصوص چنین مواردی بایستی به پرونده مراجعه و قضاوت بکنیم، ولی اگر صرفا مجازات را ملاحظه کنیم، ممکن است قضاوت اشتباهی داشته باشیم.