پخش زنده
امروز: -
اظهارات بایدن در مورد تایوان مقامات کاخ سفید را به دردسر انداخت
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، پایگاه اینترنتی نشریه هیل در مقالهای به قلم لورا کیلی و مورگان چالفنت نوشت: اظهارات جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در روز پنج شنبه مبنی بر این که در صورتی که چین به تایوان حمله کند، از تایوان دفاع خواهد کرد، مقامات کاخ سفید را با مشکل مواجه کرده است و در نتیجه توضیح داده اند که این اظهارات به معنای تغییر در سیاست آمریکا نیست.
این اظهارات هم زمان با تنشهای تاریخی شدید با چین بر سر تجارت، حقوق بشر، فن آوری، ویروس کرونا و تایوان، کشور جزیرهای در فاصله ۸۰ مایلی ساحل چین که پکن آن را بخشی از سرزمین خود میداند، مطرح شده است.
نگرانیها مبنی بر این که ممکن است چین به تایوان حمله کند، در پی پرواز تقریبا روزانه جنگندههای نظامی چین در حریم هوایی تایوان افزایش یافته است. این حضور سنگین نظامی چین موجب شده است ناظران امور چین درباره محاسباتشان درباره اهداف پکن درباره تایوان تجدیدنظر کنند. بر همین اساس پاسخ بایدن به یک سوال خبرساز شد و انتظار میرود چین به آن واکنش شدیدی نشان دهد.
بایدن در پاسخ به این سوال که آیا در صورت حمله چین به تایوان، از تایوان دفاع خواهید کرد؟ گفت بله ما متعهد هستیم.
وانگ وین بین سخنگوی وزارت امور خارجه چین به اسوشیتدپرس گفت: وقتی صحبت از مسائل مربوط به حاکمیت، تمامیت ارضی و دیگر منافع اصلی چین مطرح میشود، دیگر جایی برای مصالحه و امتیاز دادن باقی نمیماند و هیچ کس نباید عزم قوی، اراده محکم و توانایی قوی مردم چین را در دفاع از حاکمیت ملی و تمامیت ارضی دست کم بگیرد.
کاخ سفید روز جمعه تلاش کرد از این اظهارات بایدن عقب نشینی کند.
جن ساکی به خبرنگاران گفت: او (بایدن) یک تغییر در سیاست را اعلام نکرد و ما سیاست خود را تغییر نداده ایم. قانون روابط تایوان سیاست ما را هدایت میکند.
بر اساس قانون روابط تایوان در سال ۱۹۷۹، آمریکا متعهد است سلاح در اختیار تایوان قرار دهد تا از خود دفاع کند. این قانون آمریکا را متعهد نمیکند برای دفاع از تایوان نیروی نظامی اعزام کند.
با این حال لوید آستین وزیر دفاع آمریکا روز جمعه از پاسخ به سوالات درباره این اظهارات بایدن و درباره این موضوع که آیا آمریکا از تایوان در برابر حمله نظامی چین دفاع خواهد کرد یا نه؟ طفره رفت.
آستین در مقر ناتو در بروکسل گفت: هیچ کس نمیخواهد، به طور قطع رئیس جمهور هم نمیخواهد ببیند که مسائل فرا تنگه دچار مشکل شود و هیچ دلیلی وجود ندارد که چنین اتفاقی بیفتد.
آستین همچنین گفت: آمریکا به قانون روابط تایوان و سیاست "چین واحد" متعهد میماند.
بر اساس این سیاست، آمریکا پکن را نهادِ حاکم قانونی چین به رسمیت میشناسد، اما چین را قدرتِ حاکم بر تایوان به رسمیت نمیشناسد. آمریکا از عضویت تایوان در نشستهای بین المللی حمایت نمیکند.
بایدن بخش عمده سیاست خارجی اش را بر چین متمرکز کرده است، زیرا از سوی جمهوری خواهان با انتقاد مواجه است که او را متهم میکنند که در قبال چین به اندازه کافی سخت گیر نبوده است.
مقامات آمریکایی و چینی به طور آزمایشی برنامه ریزی کرده اند که بایدن و شی جینپینگ رئیس جمهور چین، تا پایان سال تماس دوجانبه مجازی برگزار کنند. این اولین ملاقات آن دو پس از روی کار آمدن بایدن است.
با وجود مشکلات بسیار میان چین و آمریکا، مسئله تایوان یکی از اصلیترین مسائل قلمداد میشود. این مسئله، موضوعی است که میتواند به درگیری نظامی واقعی منجر شود.
بانی گلسر مدیر برنامه آسیا در صندوق مارشال آلمان گفت: این واقعاً خطرناک است. این واقعاً تنها موضوعی است که ممکن است این دو کشور را به جنگ با یکدیگر سوق دهد.
او گفت که این نشست مجازی یک فرصت مهم برای رئیس جمهور است تا در تلاش برای کاهش تنش ها، برای رهبر چین درباره اظهاراتش در خصوص تایوان شفاف سازی کند.
دولت بایدن در ماه اوت یک بسته تسلیحاتی ۷۵۰ میلیون دلاری برای تایوان تصویب کرد که در چارچوب بخشی از ادامه تعهد دفاعی قویتر آمریکا در قبال تایوان تلقی شد که در دولت ترامپ صورت گرفت و مجوز بیش از ۷ میلیارد دلار فروش نظامی را تصویب کرد. با این حال پنج شنبه اولین باری نبود که بایدن گفت آمریکا از لحاظ نظامی به تایوان کمک خواهد کرد.
پس از تصویب این بسته تسلیحاتی برای تایوان در ماه اوت، بایدن در گفتگو با شبکه خبریای بی سی نیوز اظهارات مشابهی داشت و باعث شد کاخ سفید واکنش جداگانهای داشته باشد و تصریح کرد که سیاست آمریکا در قبال تایوان و چین تغییر نکرده است.
سرهنگ جوزف فلتر (بازنشسته)، که در زمان دولت ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا به عنوان معاون وزیر دفاع آمریکا در امور آسیای جنوبی، جنوب شرقی آسیا و اقیانوسیه فعالیت میکرد، گفت "این ابهام راهبردی" در قلب سیاست آمریکا در قبال تایوان اجازه میدهد لفاظیهای آمریکا را بدون تغییر موقعیت نظامی آمریکا تقویت کند.
ریچارد هاس رئیس شورای روابط خارجی که در زمان ریاست جمهوری جورج دبلیو بوش، رئیس برنامه ریزی سیاست وزارت خارجه آمریکا بود، از این سخنان بایدن استقبال کرد، اما گفت که دولت بایدن باید برای تقویت حضور نظامی آمریکا در منطقه و تعمیق هماهنگی با متحدان بیشتر تلاش کند.
هاس گفت "لفاظی بخش کوچکی از یک سیاست بسیار بزرگتر است. آنچه باید روی آن تمرکز شود، این است که چگونه توانایی خود را افزایش دهیم و چگونه هزینههای چین را در صورت وسوسه شدن برای اقدام افزایش دهیم. "
برخی از قانونگذاران معتقدند که کنگره باید بحثی قویتر درباره سیاستهای آمریکا در قبال تایوان داشته باشد.
ایلین لوریا نماینده دموکرات از ایالت ویرجینیا، نایب رئیس کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان و یک کهنه سرباز نیروی دریایی، از درخواستهای جمهوری خواهان برای بحث درباره افزایش اختیارات رئیس جمهور در جهت هدایت حمایت نظامی از تایوان حمایت کرد.
او در مقالهای برای واشنگتن پست نوشت "اگر دستان رئیس جمهور از نظر قانونی برای جلوگیری از اقدام نظامی چین علیه تایوان همچنان بسته باشد، به طور قطع یک درگیری بزرگتر با چین ایجاد میشود که به تلفات فاجعه بار هر دو طرف و رکود اقتصاد جهانی برای یک نسل منجر میشود. زمان این بحث در کنگره اکنون است، نه زمانی که این درگیری رخ دهد. "
در ماه فوریه، سناتور ریک اسکات، قانون پیشگیری از تهاجم به تایوان را ارائه کرد که به رئیس جمهور اجازه میدهد برای دفاع از تایوان در برابر هر گونه حمله ای، با نیروی نظامی پاسخ دهد.
لوریا این قانون را "نقطه شروع برای بحث، نه محصول نهایی" نامید.
به همین ترتیب، امی برا نماینده دموکرات از ایالت کالیفرنیا و رئیس کمیته فرعی امور خارجی مجلس نمایندگان در امور آسیا، اقیانوسیه، آسیای مرکزی و منع اشاعه، در یک رویداد دفاعی که توسط پولتیکو برگزار شد، گفت که او از "وضوح" بیشتر در نحوه بازدارنگی آمریکا از چین در تنگه تایوان حمایت میکند.
او افزود "من از واژه "بازدارندگی راهبردی" استفاده میکنم، اما بازدارندگی تنها در صورت وجود وضوح در این بازدارندگی رخ میدهد. ما اغلب فقط درباره ارتش و بازدارندگی صحبت میکنیم. بازدارندگی اقتصادی هم هست. در صورت حمله چین به تایوان، چه نوع تحریمهای چندجانبهای علیه چین اعمال میشود؟ چه اتفاق دیگری در این منطقه میافتد؟ "
سناتور بیل هاگرتی یکی از اعضای کمیته روابط خارجی سنا و تخصیص بودجه به نشریه هیل گفت که از دولت بایدن خواسته است تا ارزیابی به روز شدهای درباره تهدیدها به کنگره ارائه دهد.
او افزود "افزایش سریع ظرفیتهای هستهای و نظامی متعارف چین به طور فزایندهای در حال بررسی ضعفها و فرصتها در دفاع از تایوان است و آمریکا نمیتواند هیچ موضعی بجز قدرت داشته باشد. "