پخش زنده
امروز: -
فعالیت موفق بیش از سه هزار شرکت تعاونی با تجمیع سرمایههای خرد مردمی، استان یزد را به پایتخت تعاونی های ایران تبدیل کرده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، از قدیم میگفتند هر کاری را اگر دسته جمعی و در کنار هم انجام دهیم نتیجه خوبی در بر دارد. نمونه فعالیت گروهی و دسته جمعی را میتوان در شرکت تعاونیها مشاهده کرد. مردم استان یزد به دلیل فرهنگ همبستگی و همنوع پروری در زمینه تشکیل شرکت تعاونیها جایگاه خوبی دارند بطوریکه یزد به عنوان پایتخت تعاونی ایران لقب گرفته است.
سرپرست اداره کل تعاون کار و رفاه اجتماعی استان یزد میگوید: در استان یزد هم اکنون بیش از ۶ هزار تعاونی به ثبت رسیده که سه هزارتعاونی فعال است.
تشکری ادامه میهد: ۵۵ درصد شرکت تعاونیهای استان در حوزه خدمات، ۳۵ درصد بخش تولید و ۱۰ درصد در بخش کشاورزی فعالیت دارند.
دور زدن تحریمها در سایهی تعاون
نمونهای از کار جمعی با سرمایههای اندکی که تجمیع شده است را از نزدیک در یکی از شرکت تعاونیهای فعال استان یزد در زمینه تولید انواع پلاستیک دیدم.
از پنجره اتاق مدیرعامل فعالیت وجنب وجوش افراد زیادی را در واحد تولیدی انواع پلاستیک دیدم هر فردی در کنار دستگاه مشغول بسته بندی انواع پلاستیک بود در همین حال به سخنان مدیر عامل هم گوش میدادم که میگفت، چون ما در قالب تعاونی مشغول به کار شدیم توانستیم پیشرفت خوبی داشته باشیم.
آقای امامی مدیر عامل شرکت تعاونی تولید انواع پلاستیک ادامه میدهد: این شرکت توانسته است فقط در سال گذشته آن هم دراوج تحریمها ۳۵ میلیون دلار ارزآوری برای کشور داشته باشد.
به همراه مدیر عامل وارد کارخانه شدیم در حین ورود میگوید: این شرکت تعاونی امسال منتخب شانزدهمین جشنواره تعاونیهای برتر استان شده است.
برادر آقای امامی عضو این شرکت تعاونی هم میگوید: از سال ۱۳۸۹ این شرکت را با 6 نفر نیرو و با سرمایه ۲۰۰ میلیون تومان تاسیس و اکنون با سرمایه ۲۰۰ هزار میلیارد تومان زمینه اشتغال ۱۵۰ نفر را فراهم کردیم.
او به رشد 2 برابری تولیدات شرکت تعاونی نسبت به سال گذشته اشاره میکند و ادامه میدهد: سال گذشته ۳۵ میلیون دلار وامسال پیش بینی میکنیم بالای ۵۰ میلیون دلار ارزآوری داشته باشیم.
عسگری مدیر تولید یکی از بخشهای شرکت میگوید: تولیدات ما به ۵۰ تن در روز میرسد و بیش از ۱۰ نمونه محصول از جمله نایلکس، نایلون و رولهای عریض کشاورزی در این شرکت تولید میشود.
او ادامه میدهد: محصولات این شرکت به کشورهای عراق، ترکیه، گرجستان، پاکستان، افغانستان، آذربایجان، قزاقزستان، ارمنستان، افغانستان و عمان فرستاده میشود.
تعاون، بازوی قویِ تولید و اشتغال
تعاون میتواند بازوی قوی در تولید و اشتغال باشد و در استان یزد ۳۲ هزار اشتغال یعنی ۱۶ درصد اشتغال استان یزد مربوط به بخش تعاونیها است. راه اندازی شرکت تعاونیها موجب میشود تعداد افراد زیادی مشغول فعالیت شوند.
امسال هم ۱۸ تعاونی جدید به بخش تعاونی استان اضافه شده که این تعداد تعاونی زمینه اشتغال هزار و ۳۰۰ نفر را فراهم کرده است.
آقای امامی میگوید: هدف اول این شرکت تعاونی ایجاد شغل برای همشهریان خودم بود و در هدفهای دیگرم کمک به صنعت و ارزآوری برای کشور است.
او ادامه میدهد: همیشه کارها به صورت تعاون و دسته جمعی پیشرفت خوبی دارد وبا حمایت سرمایه گذارها و پرسنل این شرکت رشد خوبی داشتیم
کارگری که در حال اندازه گیری ضخامت پلاستیکها بود میگوید:من سه سال ونیم اینجا کار میکنم و از کارم هم راضی هستم
او ادامه میدهد: این شرکت باعث شده چند نفر مشغول به کار شوند و کمک خرج خانواده باشند
صدیقه خانم اپراتور یکی از دستگاهها در حالی که پلاستیکها را در یک بسته میگذاشت میگوید: در این ۵ سالی که اینجا مشغول به کار هستم واقعا از محیط اینجا و همکاری همه لذت میبرم.
تعاونیها کلید توسعهی کشور
یکی از راههای برون رفت از مشکلات اقتصادی در شرایط کنونی اقتصادی تشکیل تعاونی و انجام کار گروهی است موفقیتی که در سایه کار دسته جمعی حاصل میشود، برای همه سود دارد.
شرکت تعاونی دهیاریها شهرستان میبد یکی دیگر از تعاونیهای فعال و موفق استان یزد است که تونسته خدمات خوبی به روستاهای شهر میبد ارائه کند
حسینی مدیر عامل شرکت تعاونی میگوید: این شرکت تعاونی از سال ۸۴ تاسیس شده و توانسته برای ۳۵ نفر اشتغال ایجاد کند.
او ادامه میدهد: این شرکت در زمینههای مختلف عمرانی خدمات خوبی به روستاهای اطراف شهر میبد ارائه میکند.
یکی از اعضای این شرکت میگوید: کارگاه تولید شن و ماسه زیر نظر این شرکت تعاونی تاسیس شده که زمینه اشتغال ۱۲ نفر را فراهم کرده و روزانه ۶۰۰ تن محصول شن و ماسه تولید میکند.
یکی از کارگرهای این کارگاه میگوید: روزانه ۱۰ الی ۱۲ ساعت اینجا مشغول به کار هستیم و این شرکت تعاونی بسیار فعال و موفق است.
تقویت تعاونی ها، راهکاری برای رونق تولید در استان یزد
البته ناگفته نماند که جدای از این پتانسیلها حدود نیمی از تعاونیهای فعال در استان نیمه تعطیل یا تعطیل شده اند بطوریکه از ۶ هزار تعاونی ثبت شده ۳ هزار تعاونی غیر فعال هستند.
به سراغ چند تعاونی نیمه فعال استان رفتم آقای زارع یکی از تعاونیهای تعطیل شده میگوید: سال ۸۳ شرکت تعاونی در زمینه صنعتی تولید لوله و پروفیل صنعتی تاسیس کردم تا سال ۸۷ خوب کار کردیم.
او به این مطلب اشاره میکند که حرف اصلی در بخش تولید را پول و سرمایه میزند و ادامه میدهد: شرکت ما به دلیل بدهی به بانکها و اداره دارایی سال ۱۳۹۱ تعطیل شد.
آقای عباسی هم یکی دیگر از تعاونیهای تعطیل شده میگوید: بعد از ۱۱ سال شرکت تعاونی ما که در زمینه تولید فراوردههای لبنی کار میکرد تعطیل شد.
او دلیل تعطیلی شرکت تعاونی خود و دیگر شرکت تعاونیهای استان را مشکلات مالی و مدیریتی میداند
سرپرست اداره کل تعاون کار و رفاه اجتماعی استان میگوید: ما سعی میکنیم تا پایان امسال شرکت تعاونیهای غیر فعال را به چرخه فعالیت برگردانیم.
تشکری اعطای تسهیلات با سود کم برای رفع مشکل مالی و برگزاری دورههای آموزشی در راستای ارتقای توان فکری و عملی برای یک مدیریت کارآمد را راهکارهای در نظر گرفته برشمرد.
تولید ثروت با سرمایههای خُرد مردمی
امروز بخش تعاون با جذب سرمایههای خرد مردم و هدایت آن به سمت تولید نقش ارزندهای در کاهش ایجاد طبقات اجتماعی فراهم کرده است. شرکتهای تعاونی فرصت ایفای مسئولیت اقتصادی در همه اقشار مختلف جامعه را فراهم میکند.
خیلی کارها توسط تعاونیها بهتر انجام میشود، نمونهی آن، ساخت مسکن توسط تعاونیهای مسکن است که مردم با هزینه کمتر صاحب مسکن میشوند.
اقتصاد استان یزد در مسیری حرکت میکند که تعاونیها میتوانند با حضور موثرشون نقش برجستهای را ایفا کنند و با توجه به ظرفیتهای خوب در حوزه اقتصادی صنعت، معدن، خدمات و کشاورزی که در استان وجود دارد، میتواند بستر بسیار مناسب برای فعالیت تعاونیها باشد.
بر اساس برنامه ششم توسعه ۲۵ درصد اقتصاد کشور باید از طریق تعاونیها انجام شود این درحالی است که هم اکنون تعاون سهم ۵ درصدی در اقتصاد کشور دارد موضوعی که عزم دولت را برای تحقق آن میطلبد.
نویسنده: مهدیه رضائی مهر