پخش زنده
امروز: -
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه تلاش هایی برای تشنج در سوریه درحال شکل گیری است ،گفت: از اینکه کسانی مدعی حل و فصل این موضوع هستند و به دادن سلاح به گروه های تکفیری و معارض پیش می روند تعجب می کنیم.
به گزارش واحد مرکزی خبر ، عراقچی در نشست خبری ، درباره طرح جامع ایران در صورت حضور در کنفرانس ژنو 2 برای بحران سوریه گفت : این کنفرانس با موانع مختلفی مواجه است.
عراقچی اضافه کرد : اصل ایده قراردادن دولت و گروه های مخالف در یک نشست و برقراری گفتگو بین انها، ایده درستی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: اصل اینکه ما یک راهکار سیاسی با مشارکت همه طرف های دیگر در سوریه بیابیم و اصل اینکه ما به دنبال یک راه حل سیاسی برای تحقق خواسته های مردم سوریه باشیم درست است ولی متاسفانه این ایده با موانع مختلف مواجه شده است.
عراقچی گفت: مانع اول اختلاف خود گروه های معارض است که هنوز قادر نشده اند نماینده ای برای شرکت در کنفرانس معرفی کنند.
وی افزود: تاریخ و دستور کاری برای این کنفرانس مشخص نشده است و تلاش هایی در کنار این ایده صورت می گیرد که مضر است.
عراقچی افزود: اگر این کنفرانس شکل بگیرد که ما از تلاش های روسیه کماکان حمایت می کنیم و اگر از جمهوری اسلامی ایران دعوت شود ما با ایده های خود در این کنفرانس شرکت می کنیم و ایده های ما مبتنی بر ایده هایی است که از روز اول برای ایجاد گفتگوهای ملی و فراگیر بین همه طرف ها در سوریه است تا حقوق ملت سوریه و آرامش را به آنجا برگرداند.
پیگیری برای برگزاری نشست گفتگوهای فراگیر در سوریه
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: کمیته پیگیری گفتگوهای ملی در سوریه در پی برپایی گفتگوهای فراگیر در این کشور است.
عباس عراقچی در ادامه نشست خبری در پاسخ به پرسشی درباره سفر اعضای کمیته پیگیری گفتگوهای ملی سوریه و نتایج دیدار اعضای آن با مقامات کشورمان افزود: در پی نشست این کمیته در کشورمان با مشارکت گروه های مختلف مردمی سوریه اعم از معارضان و شخصیت های مختلف ، کمیته پیگیری این گفتگوها در داخل سوریه تشکیل شد.
وی گفت : اعضای این کمیته در ماه های گذشته ، مشورت های مستمری داشتند و به نتایجی رسیدند و اکنون در پی برپایی گفتگوهای فراگیر در سوریه هستند که امیدواریم تحقق یابد.
عراقچی افزود: اعضای این کمیته در سفری که به تهران داشتند در دیدار با آقای جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی و آقای امیرعبداللهیان معاون خاورمیانه وزارت امور خارجه ، نتایج مشورت هایی را که تاکنون داشته اند مطرح کردند که بسیار مفید بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به پرسشی درباره احتمال آتش بس در سوریه در آستانه ماه مبارک رمضان گفت : پارسال تلاش هایی در این باره صورت گرفت و مقداری هم پیشرفت حاصل شد اما با پایبندی گروه های معارض مواجه نشد.
عراقچی افزود: جامعه بین المللی به احترام ماه مبارک رمضان ، خواستار برقراری آتش بس و آغاز گفتگوها در سوریه است.
وی با ابراز تاسف از همراهی نکردن گروه های معارض سوریه با این ابتکار در سال گذشته گفت: امسال نیز ایده هایی در این باره وجود دارد اما هنوز رایزنی هایی در این باره صورت نگرفته است.
شکست مقاومت،هدف اصلی صهیونیست ها درگسترش بحران سوریه
سخنگوی وزارت خارجه گفت: همه هدف دشمنان اسلام و صهیونیست ها در گسترش بحران در سوریه فراموش شدن مقاومت و نیز دشمن اصلی جهان اسلام است که امیدواریم با بینش و درک صحیح امت اسلامی محقق نشود.
عراقچی در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری قدس که خواستار اظهار نظر وی درباره سخنان رئیس پارلمان فلسطین مبنی بر با اهمیت تر بودن سرنگونی بشاراسد از آزادی فلسطین و تصمیمات اجلاس دوحه مبنی بر ترور شخصیت های سوری و لبنانی شد افزود : مهمترین خروجی اجلاس دوحه تامین اسلحه برای گروه های معارض در سوریه بود البته برخی از کشورهای حاضر در جلسه بر اساس اطلاعاتی که بدست آورده ایم مخالف این تصمیم بودند.
وی گفت: در شرایطی که جامعه جهانی در انتظار برگزاری اجلاس بین المللی ژنو برای یافتن راهکاری سیاسی حل بحران است، برخی کشورها در اجلاس دوحه برخلاف این جریان حرکت کردند و این اقدام آنان مسلما به افزایش درگیری ها دامن خواهد زد.
سخنگوی وزارت خارجه افزود : علامت سوال بزرگی در مقابل این اقدام آمریکا و دیگر شرکت کنندگان در اجلاس دوحه وجود دارد که آیا واقعا به دنبال یک راهکار سیاسی و حل موضوع بحران سوریه هستند یا خیر؟
عراقچی گفت: ما مطلع شدیم که برخی توافقات محرمانه نیز در این اجلاس صورت گرفته که جزئیات آن ذکر نشده است .
وی افزود: اگر تصمیم برای ترور شخصیت های سوری و لبنانی واقعیت داشته باشد به شدت جای تاسف دارد و ما خبری در این باره دریافت نکرده ایم اما گفته شده توافقات محرمانه ای صورت گرفته است.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: درباره فلسطین صحت اظهارات تایید نمی شود اما اگر صحت داشته باشد جای تاسف دارد.
اصول سیاست خارجی ایران تغییرناپذیر است
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه نشست خبری خود گفت : اصول ، اهداف و ارزشهای انقلاب اسلامی در حوزه سیاست خارجی و احقاق حقوق مردم ایران تغییر ناپذیر است.
عباس عراقچی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره تحلیل دستگاه سیاست خارجی در خصوص تغییر رویکرد سیاست خارجی ایران بعد از انتخابات افزود : درمورد اینکه چه تغییری در منش ها و رویکردهای ما رخ می دهد ، بهترین مرجع رئیس جمهور منتخب است که در نشست خبری خود اصول آن را بیان کردند.
وی گفت : در نوع برخورد با مسائل ، سلایق دولت ها و شیوه های آنها تأثیرخواهد داشت که چگونگی این موضوع در نشست رئیس جمهور منتخب بیان شد و ایشان و گروه سیاست خارجی ایشان موضوع را بازتر خواهد کرد .
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره موضوع ترکیه هم گفت : تحولاتی که در ترکیه رخ داده ، از نظر ما موضوعی داخلی و مربوط به ترکیه است.
عراقچی افزود : کماکان اعتقاد داریم با درایت و هوشمندی رهبران ترکیه ناآرامی ها با آرامش حل خواهد شد و ثبات به ساختار سیاسی ترکیه برخواهد گشت.
سفر رئیس جمهور به روسیه ؛ هفته آینده
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت : رئیس جمهور هفته آینده برای شرکت در اجلاس سران کشورهای تولید کننده گاز به روسیه سفر می کند.
عباس عراقچی در ادامه نشست خبری در پاسخ به پرسشی درباره سفر آقای احمدی نژاد به روسیه و مذاکرات احتمالی با پوتین افزود: همانطور که در خبرها اعلام شده است ، رئیس جمهور کشورمان با آقای پوتین رئیس جمهور روسیه دیدار خواهد کرد.
وی با اشاره به طرح موضوعات متعدد میان ایران و روسیه گفت: جمهوری اسلامی ایران و روسیه در موضوعات مربوط به همکاری های گسترده دوجانبه، مسائل منطقه ای و در راس آن موضوع سوریه ، تحولات منطقه آسیای مرکزی ، قفقاز و دریای خزر و نیز در موضوعات بین المللی به طور معمول مشورت های نزدیکی دارند.
عراقچی افزود: در چارچوب این مشورت ها ، دیدارهایی میان دو طرف صورت می گیرد وتبادل نظر در این مسائل ادامه دارد ؛ مشورت میان ما و روسیه مستمر و سازنده است.
مذاکرات با آژانس ادامه دارد
سخنگوی وزارت امورخارجه گفت : مذاکرات با آژانس برای رسیدن به ساختار جدید همکاری ادامه دارد.
در ادامه نشست خبری سخنگوی وزارت امورخارجه خبرنگاری پرسید آقای آمانو اظهار کرده است که ایران از ما خواسته هماهنگی ها و مذاکرات با آژانس از طریق دبیرخانه آژانس انجام شود نه از طریق شورای حکام و آقای آمانو گفته است که نمی تواند این موضوع را قبول کند، استدلال ایران برای طرح این خواسته چیست، آیا واقعا چنین درخواستی وجود داشت؟
عباس عراقچی پاسخ داد: نکته ای که آقای آمانو گفته است آن چیزی نیست که شما بیان کردید بحث فنی وجود دارد که به جزئیات مذاکراتی که میان ایران و آژانس وجود دارد مربوط است و اینکه پیگیری برخی از مسایل از طریق دبیرخانه آژانس باشد یا از طریق شورای حکام، اختلاف نظر میان دو طرف وجود دارد .
وی افزود: به همین علت مذاکرات برای رسیدن به ساختار جدید همکاری هایی که فراتر از تعهدات قبلی ماست همچنان ادامه دارد .
این خبرنگار در سوال دوم خود با اشاره به اینکه وزیرخارجه کانادا اذعان کرد صدای مردم ایران را شنیده است و حضور مردم در انتخابات را تحسین آمیز دانست پرسید آیا این موضوع را عقب نشینی کانادا از مواضع قبلی خود می دانید ؟
عراقچی پاسخ داد: خوشحال هستیم که وزیر امورخارجه کانادا به هر حال توجه دیگری به موضوع انتخابات در ایران کرد و خوشحال هستیم که به اشتباه خود اعتراف کردند و امیدواریم از این به بعد نیز با دید بازتر و اطلاعات کامل تری به تحولات در ایران نگاه کند.
عراقچی: صادرات گاز ایران به کشورهای همسایه ادامه دارد
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: صادرات گاز ایران به ویژه به کشورهای همسایه ادامه دارد.
عراقچی در نشست خبری خود در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری بلومبِرگ که از وی پرسید آیا صادرات گاز ایران به کشورهای همسایه در جریان است؟ گفت: ایران دومین ذخایر گازی دنیا را دارد و از این نظر کشوری قدرتمند در عرصه صادرات گاز است.
وی افزود: صادرات گاز یکی از مزیت های جمهوری اسلامی ایران است و براین اساس احداث خطوط لوله به کشورهای همسایه را در اولویت خود قرار داده است.
عراقچی گفت: جمهوری اسلامی ایران با پاکستان قرارداد گازی دارد و اصل قرارداد با مشکلی مواجه نشده اما احداث خط لوله در پاکستان با تاخیر مواجه شده است که قرار شد جمهوری اسلامی ایران به پاکستان برای احداث این خط لوله در آن کشور کمک کند.
وی افزود: همچنین با کشور ترکیه و با دیگر کشورهای همسایه و فرامنطقه ای قرارداد گازی داریم.
سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: البته به علت تحریم مشکلاتی ایجاد شده و قابل انکار نیست اما وزارت نفت، شرکت ملی گاز و وزارت امورخارجه تلاش های خود را برای غلبه بر مشکلات و موانع ایجاد شده انجام داده اند و موفق شدیم بسیاری از موانع ناشی از تحریم را از بین ببریم.
مذاکره با بسیاری کشورها برای تبادل زندانیان نهایی شد
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت : مذاکرات با بسیاری کشورها برای تبادل زندانیان یا نهایی شده یا در آستانه نهایی شدن است.
عراقچی در ادامه نشست خبری در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی بر وضع نامناسب60 نفر از ایرانیان زندانی درکشوری در شرق آسیا و اقدامات وزارت امور خارجه برای استرداد ایرانیان زندانی در خارج از کشور افزود: اداره کل ایرانیان در این وزارتخانه ، متصدی مسائل مربوط به ایرانیان زندانی در خارج از کشورهاست که از نزدیک ، وضع تک تک ایرانیان زندانی در دیگر کشورها را پیگیری می کند.
وی گفت : متاسفانه برخی هموطنانمان در حوزه جنوب شرق آسیا به علت مشارکت با گروه های قاچاقچی موادمخدر گرفتار شده اند که منجر به بازداشت آنان شده است.
عراقچی افزود: با این حال ، صرفنظر از این که این افراد چه جرمی مرتکب شده اند حفظ حقوقشان در زندان های دیگر کشورها مانند امکان دسترسی به وکیل ، ضرورت برخورداری از شرایط مناسب در زندان ، حفظ بهداشت ، رسیدگی به بیماری و بهره مندی از حقوق کنسولی همواره در دستور کار ما قرار داشته است بدون این که جرم این افراد از نظر ما فرقی داشته باشد .
وی گفت : به هر حال اگر این افراد جرمی مرتکب شده اند طبق نظام قضایی دیگر کشورها باید روند قانونی رسیدگی به جرم صورت گیرد اما این مانع از حفظ حقوق کنسولی آنان نمی شود.
عراقچی افزود: ما با تک تک کشورهایی که ایرانیان زندانی در آن حبس شده اند رایزنی های مستمر داریم و با تک تک زندانیان دیدارهای کنسولی انجام می دهیم و رسیدگی به احوال آنان در دستور کار ما قرار دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به نهایی شدن توافق نامه با بسیاری کشورها برای تبادل زندانیان گفت: بهترین اقدام وزارت امور خارجه با همکاری قوه قضائیه ، امضای توافق نامه برای تبادل زندانیان ایرانی است تا دوران محکومیتشان را در ایران بگذرانند تا فقط رنج دوران زندان ناشی از جرمشان را تحمل کنند نه رنج غربت و دوری از خانواده.
وی افزود: در برخی از زندان ها در خارج از کشور ، شرایط محیطی ، شرایط مناسبی نیست و ما به دولت این کشورها برای رسیدگی مرتب به زندانیان تذکر دادیم.
عراقچی گفت : اگر خانواده ها از بدرفتاری با زندانیان آنان در خارج از کشور اطلاع دارند به ما گزارش دهند ؛ ما تا پیش از این که این زندانیان یا خانواده آنان به ما مراجعه نکنند نمی توانیم وارد موضوع شویم .
وی تاکید کرد: حتما باید این زندانیان از دولت آن کشورها درخواست کنند که نامشان را به سفارت جمهوری اسلامی در آن کشورها بدهند ؛ متاسفانه برخی زندانیان ما در این باره دچار سوء تفاهم هستند و از این کار خودداری می کنند.
عراقچی گفت: اگر خود این افراد نخواهند که سفارت جمهوری اسلامی در این کشورها به احوالشان رسیدگی کند سفارت ما از نظر قانونی نمی تواند در این باره کاری کند .
سخنگوی وزارت امور خارجه از زندانیان ایرانی در خارج از کشور و خانواده هایشان خواست اگر این افراد در شرایط بدی هستند مشخصات مربوط به زندانیان و کشوری که در آن زندانی هستند را حتما به اداره کل ایرانیان این وزارتخانه اطلاع دهند تا ما حتما پیگیری کنیم.
عراقچی: ثبات در مصر را مهم می دانیم
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ما فقط نظاره گر مسائل داخلی مصر هستیم و البته ثبات و ارامش در این کشور به عنوان یکی از بزرگترین کشورهای اسلامی و یک محور در جهان اسلام را حائز اهمیت می دانیم.
عباس عراقچی در پاسخ به سوال خبرنگاری افزود: امیدواریم مردم مصر که انقلاب بزرگ خود را در سالهای اخیر داشتند و به حیات یکی از دیکتاتورهای وابسته به امریکا خاتمه دادند بتوانند تحولات بعدی را هم کنترل کنند و انچه محقق می شود خواست مردم مصر باشد .
وی در ادامه با بیان اینکه درباره سوریه نیز به مشورت هایمان با دولت مصر ادامه می دهیم گفت:دیروز اقای صالحی با وزیر خارجه مصر گفتگو کرد که هم درباره موضوع سوریه و هم موضوع قتل فجیع یکی از رهبران شیعه در مصر صحبت شد.
عراقچی افزود :ما علاقه مند به همکاری با دولت مصر درباره سوریه هستیم و دولت مصر را مانند عربستان و ترکیه تاثیرگذار می دانیم و پیشبرد مذاکرات چهارجانبه از نظر ما اهمیت دارد که در گفتگوی تلفنی دو وزیر خارجه هم مورد اشاره قرار گرفت.
عراقچی درباره کشته شدن یکی از رهبران شیعه و همراهانش نیز گفت :وزارت امور خارجه در بیانیه ای این عمل را محکوم کرده است و هرگونه حرکت تفرقه انگیز بین جوامع اسلامی را محکوم می کنیم و ان را توطئه و جزو اهداف دشمنان خارجی می دانیم.
وی با بیان اینکه وحدت ملی میان طوایف و پیروان ادیان مختلف اهمیت بسیار زیادی دارد تصریح کرد : دشمنان مصر از انقلاب این کشور صدمات زیادی دیدند و برای جبران ضررها به دنبال فتنه های مذهبی و دینی در مصر هستند.
وی اضافه کرد: قبلا این فتنه در قالب درگیری بین مسلمانان و مسیحیان وجود داشت و امروز در شکل دیگری بروز کرده است.
عراقچی گفت : همانطور که الازهر این عمل را محکوم کرد ما نیز محکوم می کنیم و امیدواریم جهان اسلام و دولتهای اسلامی به این فتنه جدید که هم در مصر، هم در عراق و هم در پاکستان و لبنان به اشکال مختلف خود را نشان می دهد و گروههای تکفیری که آلت دست خارجیها قرار گرفته اند و باعث تفرقه میان مسلمانان می شوند، توجه کافی داشته باشند و گرفتار ان نشوند .
توطئه خارجی، علت درگیری های طایفه ای میان مسلمانان
در ادامه نشست سخنگوی وزارت امورخارجه خبرنگاری پرسید: رشد سلفی گری در کشورهای منطقه از جمله سوریه به یکی از مشکلات بزرگ تبدیل شده است آیا جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با آن تمهیداتی اندیشیده است؟
عباس عراقچی در پاسخ، علت ایجاد تفرقه،جنگ ها و درگیری های طایفه ای،مذهبی و اعتقادی میان مسلمانان را توطئه خارجی دانست و افزود: دست هایی به ویژه دست های رژیم صهیونیستی وجود دارند که به این تفرقه انگیزی ها دامن می زنند و آنها را تشویق می کنند.
وی گفت: هرحرکتی که در این مسیر انجام می شود شیطانی و محکوم است و هر صدایی که به این جهت کمک کند و هر دستی که در این مسیر حرکت کند شیطانی است.
عراقچی افزود: امیدواریم جهان اسلام هرچه سریع تر به این موضوع برسد که اختلاف و تفرقه انگیزی و گروه های تکفیری را طرد کند.
وی گفت: علاقه ندارم از هیچ گروهی اسم ببرم و مجموعه آنها را گروه های تکفیری می دانیم که به تفرقه انگیزی در جهان اسلام دامن می زنند و مسلما این موضوع در جهت اهداف دشمنان جهان اسلام است.
خبرنگار یک روزنامه برزیلی نیز در ادامه این نشست پرسید: باتوجه به اینکه رئیس جمهور برزیل تاکنون هیچ اظهارنظری درباره رئیس جمهور منتخب ایران نکرده و وزارت امورخارجه این کشور هم از صدور هرگونه بیانیه ای خودداری کرده است، آیا فکر می کنید به این معنا باشد که روابط ایران و برزیل مانند سابق گرم نیست و تعامل بین این دو کشور کمتر شده است؟
عراقچی پاسخ داد: البته در اینکه آنها هنوز اعلام موضعی نکرده باشند کمی تردید دارم و در ذهنم است که رئیس جمهور برزیل هم پیام تبریک فرستاده است.
وی ادامه داد: بر فرض هم که گفته شما صحیح باشد علی القاعده باید ناشی از مسایل و مشکلات داخلی برزیل باشد چراکه ایران و برزیل همواره روابط دوستانه و خوبی داشتند و مشکل خاصی میان دو کشور وجود ندارد.
سخنگوی وزارت امورخارجه افزود: حتی در گذشته در موضوع هسته ای همکاری نزدیکی میان ایران، ترکیه و برزیل شکل گرفت که متاسفانه طرف های غربی اجازه ندادند به مسیر خودش ادامه دهد.
عراقچی تاکیدکرد: ناآرامی های برزیل را یک موضوع داخلی می دانیم و امیدواریم هرچه سریع تر به راه حل معقولی برسند و به صورت مسالمت آمیزی اختلافات آنها مرتفع شود و شاهد جام جهانی بسیار شکوهمند با حضور تیم ملی کشورمان باشیم.
ماهیت رژیم صهیونیستی، جنگ طلبی است
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: جنگ طلبی جزو ماهیت رژیم صهیونیستی است و این رژیم اشغالگر اگر به این قبیل حرکات ادامه دهد توجیهی برای ادامه حیات خود نخواهد داشت.
عباس عراقچی درباره حمله دیروز جنگنده های رژیم صهیونیستی به غزه افزود: ما همواره این حملات را محکوم کرده ایم و اینکه این رژیم بهانه هایی پیدا کند و مردم غزه را تحت فشارهای شدید قرار دهد، محکوم است.
وی تصریح کرد: این اقدامات جنایتکارانه در راستای سیاست های جنگ طلبانه رژیم صهیونیستی انجام می شود.