برنج را با چه آبی خیس کنیم؟
مسئول بهبود تغذیه شبکه بهداشت و درمان دشتستان، خیساندن برنج سفید را با آب سرد و برنج قهوهای را با آب گرم در دفع آرسنیک بسیار موثر دانست.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز بوشهر، حمیرا دهقانی بیان کرد: آلودگی برنج با فلزات سنگین یکی از موارد احتمالی آلودگیهای محیطی است که در آن تحت شرایط خاصی مانند آلودگی آب، خاک و نزدیکی مزارع برنج به مراکز صنعتی و فاضلابهای مربوط، عناصر سنگین به برنج منتقل میشود و در آن تجمع پیدا میکنند.
وی افزود: شایعترین موارد آلودگی برنج با آرسنیک، کادمیم، جیوه و سرب است که نقشی در رشد و حیات انسان ندارد، اما دریافت آنها در مدت طولانی، با تجمع در اندامهایی مانند کبد، کلیه، خون و استخوان و اختلال در عملکرد آنها موجب مسمومیت و عوارضی از جمله سرطانزایی و ایجاد نقص مادرزادی در نوزادان میشود.
مسئول بهبود تغذیه شبکه بهداشت و درمان دشتستان عنوان کرد: از آنجایی که برنج دومین غذای اصلی در ایران بعد از گندم است خیساندن آن به مدت ۳ ساعت و ۳ بار شستشو با آب فراوان برای از بین بردن آرسنیک توصیه شده است.
وی عنوان کرد: در برنج ۱۰ برابر غلات دیگر آرسنیک تجمع مییابد و شستن برنج هنگام طبخ باعث کاهش آرسنیک به میزان ۵۰ درصد میشود. در برنج سفید، بیشتر فلزات سنگین از طریق آب سرد و در برنج قهوهای، بیشتر از طریق آب گرم خارج میشود.
دهقانی گفت: نحوه پخت برنج بر میزان آرسنیک باقیمانده در برنج پخته شده موثر است و در روش کته کردن برنج یا پخت با مایکروفر، آب در برنج باقی میماند و هیچ گونه آرسنیکی از آن خارج نمیشود، ولی در روش آبکشی مقداری از آرسنیک برنج خارج میشود.
وی عنوان کرد: پختن برنج با حجم زیاد آب، روش دیگر پخت و بهترین روش برای کاهش میزان آرسنیک با کاهش حداقلی مواد مغذی برنج است و در این روش میزان ریز مغذیهای برنج مثل ویتامینهای گروه B از بین نمیرود و ارزش غذایی آن حفظ میشود.