پخش زنده
امروز: -
سازمان بهداشت جهانی روز ۲۰ اکتبر (۲۸ مهرماه) را به عنوان روز جهانی پوکی استخوان یا استئوپروز نامگذاری کرده است.
رئیس گروه بیماریهای غیر واگیر دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در گفتگو با خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد درباره روز جهانی پوکی استخوان گفت: پوکی استخوان یک بیماری خاموش است که تا زمان بروز شکستگی هیچ علائم و نشانهای ندارد. این بیماری همه استخوانهای بدن را تحت تاثیر قرار میدهد، اما شکستگی بیشتر در مهرهها یعنی ستون فقرات، دست و مفصل ران اتفاق میافتد.
دکتر محمدعلی اورژی نژاد شکستگی مفصل ران و ستون فقرات را بسیار خطرناک عنوان کرد و افزود: این شکستگیها با خطر مرگ بیشتری همراه هستند به طوری که از هر ۱۰ نفری که دچار شکستگی مفصل ران میشوند، ۲ نفر در مدت ۶ ماه پس از شکستگی میمیرند.
وی با اشاره به اینکه بانوان بالای ۵۰ سال بیشتر به پوکی استخوان مبتلا میشوند، تصریح کرد: پس از سن ۵۰ سالگی از هر سه زن یک نفر و از هر پنج مرد یک نفر در طول عمر باقیمانده خود به این بیماری و شکستگی مبتلا میشوند. خطر این بیماری برای زنان از خطر سرطان سینه و تخمدان و رحم بالاتر است.
اورزی نژاد ادامه داد: پوکی استخوان به دلایل مختلف ایجاد میشود که از جمله این عوامل افزایش سن است که احتمال بروز پوکی استخوان را در افراد افزایش میدهد. در واقع بعد از ۳۰ سالگی به ازای هر ۱۰ سال به تدریج علائم کاهش توده استخوانی افزایش مییابد.
وی از کاهش تراکم مواد معدنی موجود در استخوان با افزایش سن یاد کرد و اظهار داشت: توجه به تغذیه مناسب، شامل مقادیر لازم ویتامین، کلیسم و پروتئین از اهمیت فراوانی برخوردار است. متاسفانه ایرانیان به دلیل اینکه کمتر در معرض آفتاب قرار گرفته و مصرف لبنیات آنان پایین است با بیماری پوکی استخوان مواجه میشوند.
رئیس گروه بیماریهای غیر واگیر دانشگاه علوم پزشکی با اشاره به اینکه امکان کنترل این بیماری وجود دارد، گفت: پس از شناسایی پوکی استخوان میتوان مقداری از تراکم استخوان را بازگرداند، اما درمان کامل این بیماری امکان پذیر نیست. پوکی استخوان را میتوان همانند دیابت کنترل کرد، بنابراین تشخیص سریع میتواند جلوی کاهش تراکم مواد معدنی موجود در استخوان را گرفت.
اورزی نژاد مصرف ویتامین D را برای سلامت استخوان بسیار مهم عنوان کرد و افزود: با توجه به اینکه مکمل این ویتامین از یک رژیم غذایی سالم بدست نمیآید و افراد کمتر در معرض مستقیم آفتاب روزانه قرار میگیرند، مصرف این ویتامین برای افراد بزرگسال به ویژه بالای ۵۰ سال توصیه میشود.
وی ۴ ساعت پیاده روی با سرعت زیاد در هفته را عامل کاهش احتمال شکستگی در ناحیه ران دانست و تأکید کرد: دریافت روزانه ۸۰۰ میلی گرم کلسیم که با مصرف لبنیات و آجیل قابل تامین است، مصرف پروتئین شامل ماهی و گوشت و حبوبات، خودداری از استعمال دخانیات و مصرف الکل، تحرک بالا و ورزش مثل پیاده روی سریع میتواند احتمال ابتلا به پوکی استخوان را کاهش دهد.
رئیس گروه بیماریهای غیر واگیر دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد همچنین استفاده از آسانسور به جای پله، پیاده روی مسافتهای کوتاه به جای استفاده از وسیله نقلیه، عادت به پیاده روی هفتگی یا روزانه و ایستادن بر روی یک پا در هنگام انجام کارهای روزمره مانند مسواک زدن و شست و شو را برای سلامت استخوان و عضلات مهم خواند.