استقراض از بانک مرکزی، بدترین راه جبران کسری بودجه
یک کارشناس اقتصادی گفت: استقراض از بانک مرکزی بدترین راه جبران کسری بودجه بوده و سبب ایجاد تورم در جامعه میشود.
آقای احمد حاتمی یزد در گفتگوی تلفنی با خبرنگا
ر گروه اقتصادی خبرگزاری صداوسیما در خصوص افزایش نقدینگی و رسیدن رقم آن به حدود چهار هزار هزار میلیارد تومان افزود: تورم افزایش نقدینگی و کسری بودجه یک حلقه کاملا به هم پیوسته است و در صورتی که یکی از آنها حل نشود بقیه نیز حل نخواهد شد.
وی ادامه داد: در سالهای اخیر مجلس بودجهای را تصویب میکند که هزینه و درآمد آن برابر است، اما هزینهها زیاد میشود و درآمد تحقق پیدا نکرده و کسری بودجه ایجاد میشود.
حاتمی یزد گفت: درآمدهای دولت از چهار محل حاصل میشود که اولین آن صادرات نفت و گاز بوده، دومین راه درآمدهای مالیاتی، سومین راه درآمدهای گمرکی و چهارمین راه آن فروش دارائیهای دولت اعم از زمین و سهام است.
این کارشناس افزود: هزینههای دولت شامل حدود سه میلیون حقوق بگیر در حوزههای مختلف آموزش و پرورش، نیروهای مسلح و بقیه وزارتخانهها میباشد و در صورتی که درآمدها تحقق پیدا کند این هزینهها به راحتی قابل پرداخت است.
وی اظهار داشت: در حال حاضر به خاطر تحریمها درآمدهای نفت و گاز تحقق پیدا نکرده و زمانی که این درآمدها محقق نشود واردات هم نبوده و به دنبال آن درآمدهای گمرکی هم محقق نخواهد شد و در ادامه در شرایط رکود بازار دریافت مالیات از مردم نیز با مشکل روبرو خواهد شد.
حاتمی یزد افزود: در این شرایط دولت از چند راه میتواند کسری بودجه خود را جبران کند که یکی از آنها استقراض از مردم و از پس انداز آنهاست که میتواند با زمانبندی دوساله یا بیشتر آن را برگرداند و راه دیگر استقراض از بانک مرکزی با چاپ پول است.
وی ادامه داد: استقراض از بانک مرکزی سبب میشود که بانک مرکزی اقدام به چاپ پول کرده و این خلق پول سبب ایجاد تورم خواهد شد.
این کارشناس اقتصادی گفت: این نقدینگی در اختیار مردم قرار داده میشود تا با آن خرید کنند، اما به دلیل رکود در تولید اجناس مورد نظر در بازار وجود نداشته و این نقدینگی سبب ایجاد تورم و تاثیرات منفی زیادی در اقتصاد خواهد شد.
وی افزود: افرادی که داراییهای مشخصی دارند با افزایش قیمت، داراییهای شان نیز افزایش پیدا میکند، اما افرادی که دارایی قابل توجهی ندارند فقط با افزایش هزینه روبرو شده و این امر سبب ایجاد شکاف طبقاتی زیادی میشود.
حاتمی یزد گفت: این اختلاف طبقاتی سبب ایجاد فساد در جامعه شده و متاسفانه بی اخلاقی را در جامعه رواج میدهد.
این کارشناس اقتصادی درپاسخ به این که در این شرایط چه باید کرد افزود: مبلغ بسیار هنگفتی در بودجه به نهادهای فرهنگی اختصاص داده شده که بدون حساب کتاب بوده و باید این هزینهها را در بودجه کاهش داد.
وی با اشاره به این که دولت باید به دنبال حل مسائل بینالمللی باشد گفت: دولت میتواند با رفع اختلافات بینالمللی شرایط را تا حد زیادی اصلاح کند.
حاتمی یزد گفت: شرایط اقتصادی در حال رکود است و سرمایهگذاری انجام نمیشود، زیرا در حال حاضر نه افراد داخلی میتوانند سرمایهگذاری کنند، دولت بودجه عمرانی برای سرمایهگذاری نداشته و نه خارجیها به دلیل شرایط بین المللی برای سرمایهگذاری پیشقدم میشوند.
این کارشناس اقتصادی افزود: با حل مسائل و مشکلات بینالمللی میتوانیم بخش عمدهای از این مشکلات را برطرف کرده و زمینهساز سرمایهگذاریهای جدید در کشور باشیم.