پخش زنده
امروز: -
شگرد جدید سودجویان، فریب ناظران و متولیان با رنگ کردن ماشین های فرسوده و دریافت تسهیلات ارزان قیمت است، شگردی که مافیایی نیز پشت پرده دارد.
دولت در ۲ سال اخیر ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای توسعه اشتغال به کهگیلویه و بویراحمد کمک کرده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کهگیلویه و بویراحمد، حسین پور رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت این استان در گفتگو با خبرنگار صدا و سیما از اختصاص ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار در ۲ سال اخیر به استان برای رونق اشتغال خبرداد و گفت: این اعتبار شامل اشتغال روستایی میشود، و به متقاضیان اجرای طرحهای اقتصادی در حوزههای گردشگری، بازآفرینی شهری، کشاورزی و صنعت نیز پرداخت شده و میشود.
با وجوداختصاص این اعتبار و خبرهایی مبنی بر حرکت برخی مسئولان برای به حرکت درآوردن چرخ اشتغال این استان اما...
کهگیلویه و بویراحمد چهارمین استان بیکار کشور
براساس سرشماری مرکز آمار ایران کهگیلویه و بویراحمد جزء چهارمین استان بیکار کشور است.
اما چرا اعتبار و تسهیلات اشتغالزایی ۵۰۰ میلیارد ریالی در طی ۲ سال اخیر، این استان را از این حالت خارج نکرد و همچنان بیکاری و اشتغال اولین و اصلیترین دغدغه مردم کهگیلویه و بویراحمد است.
حمایت از صنایع کوچک، گامی به سوی اشتغالزایی
۱۰ برابر شدن پرداخت تسهیلات صندوق کار آفرینی امید به کهگیلویه و بویراحمدیها
اشتغالزایی بیش از ۳۵۰۰ نفر در کهگیلویه و بویراحمد
اجرای بیش از ۲ هزار ۴۰۰ طرح اشتغالزا برای مددجویان
برای ادامه این گزارش به سراغ کارگری رفتم که روزی در شرکت جوراب بافی واقع در شهرک صنعتی بلوکو کار میکرد، دل پر دردی داشت...
مش رمضانِ گزارش ما، با وجود ۳ فرزند دم بخت با بیان اینکه در فصل زمستان برخی سالها یک روز در ماه هم نمیتوانم کاری پیدا کنم و دستمزدی داشته باشم، افزود: وقتی همسر و فرزندانم منتظر درآمد اندک من هستند و کاری برای انجام دادن و کسب درآمد نیست، حتی روی رفتن به خانه را ندارم و گاهی شبها آنقدر دیر به منزل میروم که فرزندانم در خواب باشند.
سایه رکود و تعطیلی بر سر شهرکهای صنعتی کهگیلویه و بویراحمد
روزگاری امید آن میرفت که "بلکو" ((شهرکی صنعتی با نام بلوکو)) در پایتخت طبیعت ایران، هر صبحگاه به خیل عظیم کارگران واحدهای تولیدی و صنعتی با آغوشی باز خوش آمد بگوید و دود کارخانهها و کارگاههای مستقر در شهرکهای صنعتی این شهر، با بادی که از دنا و لابهلای کوههای رشته کوه زاگرس گذشته بود، امید را در دل مردم یاسوج روشن کند اما نشد...
مردم شهرستانهای باشت، کهگیلویه، گچساران و بهمئی هم امید آن داشتند که رونق شهر و دیارشان را از دریچه روبانهای قرمزی که با نام شهرکهای صنعتی در این شهرها قیچی شد، ببینند.
شهرکهای صنعتی قرار بود که صنایع کوچک را در دل خود جای دهد و استان محروم کهگیلویه و بویراحمد را از باتلاق بیکاری، فقر و محرومیت بیرون بکشند و در زمره استانهای صاحب تولید و اشتغال قرار گیرد.
آمارهایی که هنوز نانی بر سرسفره کارگران نیاورده
معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمددر جلسه اقتصاد مقاومتی گفته در دو سال اخیر ۳۳۰ میلیارد تومان اعتبارات به اشتغالزایی و واحدهای تولیدی راکد در این استان اختصاص داده شده است.
صمیمی دوست با بیان اینکه در دو سال گذشته ۳۵ واحد راکد به چرخه تولید بازگشتند، افزود: ۱۳ طرح بزرگ اقتصادی در استان در دست احداث هستند.
آماری که روز به روز در حال رکود است
معاون تعهدات بیمهای اداره کل تامین اجتماعی استان تعداد کل کارگران استان که مشمول بیمه اجباری و غیر اجباری هستند را ۴۴ هزار نفر اعلام کرد و گفت: این کارگران در بخش کشاورزی، باغداری، دام و طیور، زنبورداری، صنعت ساختمانی، صنایع دستی، قالی بافی، گلیم بافی، گردشگری و رانندگان فعالیت میکنند.
چراغ سحر با ابراز نگرانی از کاهش تعداد کارفرمایانی که حق بیمه کارگری پرداخت میکنند افزود: پیش از این سهم رایانهای که شامل حداقل دستمزد کارگران بود به آنان تعلق میگرفت، اما حالا با حذف این مبلغ، دیگر، مثلا کارگر ساختمانی درآمدی ندارد که بخواهد حق بیمه خود را واریز کند.
وی با تاسف از بیمه نبودن تعداد زیادی از کارگرانی که شاید بشود نام کارگران فصلی به آنان داد ادامه داد: کارگران استان کهگیلویه و بویراحمد به دلیل درآمد کمشان به یارانه ی بیمهای، نیاز دارند و جا دارد فکری به حال آنها شود.
چراغ سحر افزود: برخی کارگران در این استان حتی در حین کار دچار حادثه میشوند، اما به دلیل فقر و نداری و نداشتن بیمه مشمول تعهدات بیمهای نمیشوند.
وی با اشاره به اینکه یکی از دلایل کاهش تعداد کارگران بیمه ای را تعطیلی واحدهای تولیدی و صنعتی به ویژه در شهرکهای صنعتی عنوان کرد گفت: پیش از این در کارگاه های تولیدی در شهرک صنعتی ۳۰ تا ۴۰ کارگر مشغول به کار بودند، اما اکنون به دلیل تعطیلی این واحدها تنها، پرداخت بیمه تنها نگهبان و یک تا ۲ نفر ختم می شود.
شهرکهای صنعتی انبار ماشین آلات فرسوده و طلایی برای سودجویان
امروز شهرکهای صنعتی استان به خرابههایی میماند که سولههای آنها یا تبدیل به انبار عمده فروشان خوار و بار شده و یا عنکوبتها بر چرخهای زنگ زده صنایع مستقر در آنجا لانه کردهاند و یا به انبارهای ماشین آلات صنعتی برای رونق کار سودجویان تبدیل شده است.
کارگران این شهرکها که روزی چرخهای کشور را روان میکردند امروز بقچه به دست در میدانهای رنج پرسه میزنند و سودجویانی که با یدک کشیدن ماشین آلات فرسوده برای خودشان سفرهای پهن میکنند، برج میسازند و تسهیلات را به جیب میزنند و با رانت هایشان در میدانهای شهر به دنبال کارگرانی هستند که برای گندکاری هایشان به تخلفاتشان ماله کشی میکنند و نمیدانند امثالی مثل رمضانها چه رنجری را متحمل میشوند.
مش رمضان در میدان رنج...
میدانهای اصلی شهر صبح خروسخوان محل تجمع کارگرانی است که دنبال یافتن کاری برای همانروز به منظور تامین هزینه امرار معاش خود و خانواده هستند. کارجویانی که این شیوه، ترس از بیکاری را، همراه همیشگی آنان کرده است.
سپیده که میزند به امید یافتن روزیِ روزانه همسر و فرزندانشان از خانه بیرون میزنند با نگرانی از این که مجبور نباشد شب دست خالی به خانه بازگردند خود را به میدان اصلی شهر و محل تجمع کارگران میرسانند، جایی که افراد زیادی چشم به خیابان دوختهاند تا خودرویی برای بردن کارگر ترمز کند.
با توقف یک خودرو همه به سوی او میدوند، میدانند که این فرد ممکن است فقط به یک یا دو کارگر نیاز داشته باشد، اما همه اطرافِ خودرو جمع میشوند تا شاید از بیکاری امروز خلاص شوند.
میدان جانباز یا همان میدان پلیس یاسوج یکی از شلوغترین پاتوقهای این کارگران است، افراد مختلف از پیر و جوان ایستاده و نشسته در اطراف این میدان در جست و جوی رزق و و روزی خود هستند.
برای گفتگو با آنها به سراغشان رفتم، اما اغلب آنها گریزان از مصاحبه بودند.
میگفتند از بس بیکاری و مشکلات خود را بوق و کرنا کردهاند خسته شدهاند، یکی از آنها میگفت فریاد از سوی ما زیاد بلند شده، اما گوشی شنوای این داد و فریاد نیست.
رمضان که با خبرنگار ما همراه شده بود گفت: ۳ فرزندم موقع ازدواجشان فرا رسیده و نمیتوانم مقدمات ازدواجشان را فراهم کنم، بیشتر روزها غروب بقچه به دست زیر بار شرمندگی به خانه میروم و قرعه به نامم نمیافتد.
آقا صادق، مردی بلند قد با چهرهای نیمه آفتاب سوخته است و گویی سرمای هوای صبح گاهی پوستش رافشرده کرده و حس سرما را میتوان از چهره لاغرش دریافت، به سختی حاضر به گفتگو میشود، گرد پیری زودرس نشسته بر چهره اش گویای مشقت کار و سخت گذشتن زندگی او است.
صادق در مورد وضعیت زندگی اش گفت: در کارخانهای مشغول به کار بودم که به دلیل ورشکستگی تعطیل شد و ما بیکار شدیم.
یکی دیگر از این کارگران که میانسال هم بود جلو آمد و گفت: مسئولان مدام در برنامههای تلویزیونی شعار حمایت از کارگران را سر میدهند، اما این شعارها هیچ وقت به عمل ختم نشده و هر چه تاکنون شنیدهایم تنها وعده و وعید بوده و بس.
کارگر همان شخصی است که پیامبر گرامی اسلام فرمودند، تا عرق کارگر خشک نشده است باید حقوقش پرداخت شود، اما کارگران جامعه ما فقط با رنج و نداری عجین شده اند.
تاکنون تسهیلات ۵۰۰ میلیارد تومانی برای اشتغال استان نتوانسته کلیدی برای قفل زنگ زده درب ورودی کارگاهها باشد، چه برسد به اینکه بخواهد صنعتی را فعال و یا شهرکی را رونق و کارگران بی نام نشان را نان دهد.
۱۸ شهرک صنعتی در کهگیلویه و بویراحمد
واحدهایی که تسهیلات و اعتبارات اشتغالزایی را دریافت کرده بودند یا تعطیل بودند و یا به انبار تبدیل شده بودند.
غضنفر انبار دار یکی از این واحدها که دل پری هم داشت میگوید: این کارخانه اصلا شروع به کار نکرد که بخواهد تعطیل کند و صاحبش یک میلیارد تومان تسهیلات دریافت کرد و فرار را برقرار ترجیح داد.
کلاهی بزرگ برسر تولید...
حال سوال اینجا است، ماشین آلات واحدهایی که تعطیل شدند چه به سرشان آمد.
شعبانیان یکی از تولید کنندگان میگوید: برخی سودجویان، ماشین آلات فرسوده را در یک ساختمان نصب میکنند و پس از دریافت تسهیلات و انجام اقدامات قانونی آنها را برمی گردانند.
کلاهی که برسر تولید میرود و شیوه جدید سودجویان آنها که با ماشین آلات فرسوده بازی میکنند.
انبارهای دیدنی ماشین آلات فرسوده
خبرنگار ما که برای پیگیری این گزارش با رفتن به حدود 10 شهر خود را به جای فروشنده جا زده بود به شهریار تهران رفت. آقای"خ ع"یکی از فرشندگان ماشین آلات فرسوده گفت: اگر میخواهید تسهیلات بگیرید روی این ماشین آلات حساب کنید.
انبار پر بود از ماشین آلات فرسوده با عمر بالای ۲۰ سال، یکی از افرادی که در آنجا بود میگفت: مثل یک ماشین نو تحویل میدهم، رنگ کورهای و سلفون پیچی میشوند، هیچ بازرسی هم متوجه فرسودگی و خرابی آنها نمیشود خیالتان راحت راحت...
فاجعه جایی است که دلال ماشینهای فرسوده میگوید: "با هر قیمتی که بخواهید فاکتورِ فروشِ ماشین آلاتِ نو را به شما می دهم، حتی برچست سلامت و استاندارد هم بر روی محصولات درج میشوند."
شاهکار کلاهبرداریها در یکی از شهرهای بزرگ کشور
در این شهر ماشین آلات فرسوده اجاره داده میشدند یکی از دلالان به خبرنگار و یا همان "خریدار" میگوید: مبلغی از آن را پیش از نصب و بقیه را پس از نصب دریافت میکنیم.
آقای "ج س" در خصوص فاکتور هم میگوید: من با شما ۲ قرار منعقد می کنم یک قراردار بین خودمان، یکی محضری و پیوست آن هم برای بانکی که میخواهید تسهیلات دریافت کنید، به شما می دهم.
وی به خبرنگار ما اطمینان میدهد که هیچ فردی از این قضایا نمیتواند سر دربیاورد.
یکی از دلالان این ماشینهای رنگ شده در شیراز که اصفهانی هم بود و کلاه بزرگی هم برسر تولید و اقتصاد گذاشته بود میگوید تسهیلات زیادی گرفته ام و اکنون ۴۰ میلیارد تومان بدهی دارم، اما او بی خیال این بدهی، سرمایه در گردش را هم به جیب زده و در نشان سوم با همان تیر، ماشین آلات کهنه و فرسوده را با قیمت گزافی، آکبند شده و در قالب نو به فروش میرساند.
این کلاهبرداریها چطور از چشم ناظران کارگروه اشتغال و بانکها دور مانده
موسی ویسی پور خبرنگار ما می گوید؛ در اصفهان به آدرسی که یکی از سودجویان داد رفتم در پوشش دفتر بیمهای تسهیلات میلیاردی جابجا میشد.
در دفتر آقای "م ه" می گفت: از تسهیلات یک میلیاردی تا ۵۰ میلیاردی میتوانم از بانکها برایتان تسهیلات بگیرم.
او افزود: در حال حاضر به بهانه تاسیس یک پالایشگاه ۳۴ هزار میلیارد تومان داریم تسهیلات می گیرم. این تسهیلات با درصد ۸ وبا دوسال تنفس پرداخت میشود.
آقای "م ه" ادامه داد: این تسهیلات با کمک باند قدرتمندی شامل چند مدیر در وزارت کشور ، چند نماینده مجلس و یا دادن چند سکه طلا گرفته میشود.
تایید رئیس شورای امور بانکهای کشور مبنی بر نفوذ در سیستم بانکی
آقای حسن زاده گفت: مسئولانی که برای پرداخت تسهیلات دغدغه دارند و فشار میآورند و تاکید دارند، پول پول پول بدهند، این چه جور دلسوزی برای کشور هست.
رئیس شورای هماهنگی امور بانکهای کشور گفت: این افراد باید به دنبال این باشند که این واحدها به تولید برسند، راستی آزمایی شود و به اهلش تسهیلات پرداخت شود.
وزارت صمت در این خصوص پاسخگو نبود
خبرنگار ما به سراغ وزارت صنعت معدن و تجارت رفت اما متاسفانه جوابی از مسئولان این حوزه دریافت نشد.
پیگیری ۱۹ پرونده مغایر با تسهیلات اشتغالزایی در کهگیلویه و بویراحمد
مدیرکل اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد از نظارتهای جدی و بازرسیهای مستمر از واحدهای تولیدی مشمول تسهیلات اشتغالزایی خبر داد و گفت: امسال از محل تسهیلات اشتغالزایی به هزارو ۳۱۵ طرح تسهیلات اختصاص یافت.
آیت ارمغانی میگوید: کمیته نظارت براین طرحها ۳ بار در ماه تشکیل و بازرسان نحوه کار این واحدها را بررسی میکنند.
وی ادامه داد: ۸۹ طرح که انحراف داشتند و مغایر با دستورالعمل اخذ تسهیلات بودند در چهارمین مرحله بازرسیها شناسایی و پرونده آنها بررسی و تذکرات لازم به آنان داده شد.
آقای ارمغانی بیان کرد: از این تعداد ۱۹ پرونده برای برخورد به بانکها معرفی شدند.
مدیرکل اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد گفت: ۱۹ متخلف دریافت کننده تسهیلات یا باید تسهیلات را به بانک برگردانند و یا با جریمه گزاف وادار به بازپرداخت وام میشوند.
حقی که به حق دار نمیرسد
یوسفی از تولید کنندگان بزرگترین ماشین آلات کشور در تبریز میگوید: از هیچ جایی تسهیلات نگرفته ام و خودم سرمایه اولیه را آوردم و از هیچ جایی حمایت نشدم با ایدهها و رویاهای بزرگ به اینجا رسیدم.
منفرد تولید کننده دیگری در این شهر می گوید: برای دریافت وام به هر دری زدم بسته بود و اینقدر سنگ اندازی شد که ترجیح دادم با آورده خودم شروع کنم و موفق هم شدم.
او می گفت: اقتصاد این کشور خراب است و بیشتر افرادی که وام های کلان برای صنعت و رونق می گیرند سررشته ندارند و اصلا هدفی برای توسعه صنعت کشور ندارند.
ماشین آلاتی که در کشور انگلیس برای رونق کار می کند
ماشین آلاتی که از روی بی رمقش در کشور سوء استفاده میکنند آن روی خوبش در ۲۰ کشور دنیا برای خیلی ها شغل ایجاد کرده است.
ویلیام رابرت هرت تولید کننده از کشور انگلستان گفت: ماشین آلات کارخانه خود را از کشور ایران خریداری کردیم و خدا را شکر توانستیم برای ۱۰۰ نفر در این کارخانه شغل ایجاد کنیم و راضی هستیم.
اسب تولیدی که با" ۱۹ هزار هزار میلیارد ریال" تسهیلات زین شده این روزها لنگ لنگان حرکت میکند، اسبی که نه هر سوارکاری بلکه سوارکار خودش را میخواهد تا بقچه به دستهای میدان رنج و " مَش رمضان گزارش ما" را سوار و به مزرعه تولید برساند.
اینجا جای بازرسان و نظارت ها خالی است تا مَش رمضان را با هزاران هزار امیدواری به آرزوهایش کمی نزدیک کند.
نویسنده: رقیه صادقی