پخش زنده
امروز: -
با پیش بینی خشک شدن سفر ههای زیرزمینی آبخوان دشت اصفهان تا سال ۱۴۰۹، تنها راه نجات دشت اصفهان از فرونشست جاری شدن دوباره زاینده رود است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ مرکز اصفهان؛ مدیرکل زمین شناسی و اکتشافات معدنی استان اصفهان در گفتگوی ویژه خبری شبکه اصفهان، حقابه قانونی و غیر قابل تصرف زاینده رود از سرآب تا پایاب را ۱۷۶ میلیون مترمکعب عنوان کرد و گفت: در صورت تخصیص این حقابه قانونی، پلمپ ۱۲ هزار حلقه چاه غیر قانونی و دادن ده سال تنفس به آبخوانها جمعیت دو و نیم میلیونی، آثار تاریخی جهانی و تاسیسات و زیرساختهای دشت اصفهان نجات پیدا میکنند.
رضا اسلامی، ۲۷ از ۳۵ دشت اصفهان را با چالش فرونشست روبرو دانست و گفت: بیشتر دشتهای باند شمالی جنوبی استان درگیر فرونشست هستند و انوع ترکهای عمیق خطی، حلقوی، شاخه درختی، دندریتی و شش ضلعی در این مناطق به چشم میخورد.
وی دشت اصفهان را بحرانیترین دشت کشور از حیث فرونشست دانست و افزود: بیش از ۵۰ در صد از واحدهای مسکونی، ۴۱ درصد از معابر شهری، ۵۲ درصد از ساختمانهای بلند، ۶۰۰۰ اثر تاریخی و بسیاری از زیر ساختهای مهم استان اصفهان در این دشت هزار و ۶۶۰ متر مربعی قرار دارند.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد نجف آباد با اشاره به نرخ ۱۸ سانتی متری فرونشست اصفهان در سال، گفت: اگر فرونشست به صورت یکسان باشد اثری بر سازهها نخواهد داشت، ولی همیشه اینگونه نیست و غیر از سازههای شهری لولههای انتقال گاز و آب نیز به شدت در معرض خطر هستند.
نادی چاههای غیرمجاز حفر شده در نزدیکی اصفهان را هم از عوامل تاثیرگذار در فرونشست دانست و افزود: ساختمانهای نزدیک به این چاهها نیز دچار آسیب فراوان میشوند و لازم است که دستگاههای مسئول اقدامات ضروری را در این زمینه انجام دهند.