اسانس گیاه درمنه جایگزین آنتیبیوتیک
استفاده از گیاهان دارویی که با ترکیبات فعال دارویی و تغذیهای، روشهای درمانی را بهبود میدهند، مؤثر است.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، مصرف بیش از حد آنتیبیوتیکها اغلب موجب مقاومت روزافزون باکتریها به داروها شده است. از سوی دیگر، مصرف بیرویه آنتیبیوتیکها بیشتر با عوارض جانبی در بدن انسان همراه است.
به همین منظور، استفاده از گیاهان دارویی با ترکیبات فعال دارویی و تغذیهای، میتواند در بهبود روشهای درمانی و احتمالا جایگزینی درمانهای کلاسیک، مؤثر باشد.
دکتر قربانی نهوجی، گیاهشناس و عضو هیأت علمی این پژوهشکده درباره خصویات گیاهشناسی گیاه دارویی درمنه عنوان کرد: درمنه با نام علمی Artemisia، گیاهی است بوتهای و خودرو از خانواده کاسنیها که دارای برگ و گلی معطر بوده و دارای ویژگیهای دارویی است. گونههای متعددی از این جنس در ایران پراکندهاند و بهصورت خودرو میرویند. برخی گونههای آن بهصورت زراعی و کاشته شده در دنیا و ایران مرسوم بوده است و جنبههای کاربردی و درمانی دارند.
قربانی، افزود: گیاهان این جنس عمدتا به شکل بوتههای چندساله و دارای بخشهای چوبی هستند. معمولاً گلها و اندام هوایی این گیاهان خوشبو و طعم آن تلخ است. این گیاه در نواحی مختلف کشور در ناحیه هیرکانی و ایرانو-تورانی و در بخشهای دشتی تا کوهستانی میروید.
دکتر نسیم زرین پنجه، عضو هیأت علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی نیز درباره خواص دارویی این گیاه عنوان کرد: گیاه درمنه از گذشته در درمان عفونتهای باکتریایی و انگلی استفاده شده است.
زرین پنجه، گفت: بررسیهای صورت گرفته نشان میدهند که عصارههای اتانولی و کلروفرمی این گیاه توانستهاند از رشد دو گونه باکتری اشرشیا کلی و باسیلوس سابتیلیس، جلوگیری کنند.
او اظهار داشت: مکانیسم تأثیر مواد مؤثر این گیاه بهصورت تخریب دیواره سلولی باکتری است. این ترکیبات با تخریب دیواره سلولی و پروتئینها، ایجاد تداخل در کار آنزیمهای غشایی و با اثر بر روی ساخت DNA و RNA باعث نابودی میکروارگانیسمها میشوند.
عضو هیأت علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، تأکید کرد: مجموعه این یافتهها حاکی از آن هستند که عصاره درمنه، توانایی کنترل رشد باکتریهای گرم مثبت را دارد.