پخش زنده
امروز: -
با تغییر عادات زندگی میتوانیم دیابت را به تعویق بیندازیم و یا از آن پیشگیری کنیم.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز اصفهان؛ به عقیده پزشکان، دیابت یک بیماری مزمن و پیش رونده است که نیمی از این بیماران از بیماری خود آگاه نیستند و در صورت تشخیص داده نشدن به موقع عوارض خطرناکی به همراه دارد.
زمانی که بدن نتواند به اندازهی کافی انسولین تولید کند یا انسولین تولید شده را درست استفاده کند، بیماری دیابت آغاز شده است.
انسولین هورمونی است که لوزهالمعده (پانکراس) ترشح میشود و این هورمون، قند را از خون گرفته و به داخل سلولهای بدن منتقل میکند تا بدن از آن قند به عنوان انرژی مصرف کند.
در مبتلایان به دیابت یا میزان انسولین کم است یا انسولین به دلایل گوناگون تأثیر کافی ندارد و سلولها نمیتوانند قند موجود در خون را به درستی جذب کنند در نتیجه، میزان قند خون بالا میرود و به برخی اعضای بدن آسیب میرساند.
دیابت بر دو نوع است: در دیابت نوع یک یا دیابت وابسته به انسولین، دلایل ژنتیکی و محیطی علت آغاز بیماری است و افراد در هر سنی ممکن است به آن مبتلا شوند.
دیابت نوع دو یا دیابت غیر وابسته به انسولین شایعترین نوع دیابت در جهان است که معمولاً به دلیل مقاومت سلولهای بدن نسبت به انسولین رخ میدهد و در بزرگسالان به دلیل اضافه وزن، کاهش تحرک و تغذیه نامناسب شایع است.
کاهش وزن، ورزش مداوم، تغذیه مناسب و سالم و کنترل استرس نکات کلیدی در کنترل و جلوگیری از ابتلا به بیماری دیابت است.
نوشیدن زیاد مایعات و تشنگی بیش از حد، پرخوری، تکرّر ادرار، خستگی زیاد از حد، مشکلات بینایی، کاهش وزن بهبود نیافتن زخم و عفونتهای عودکننده از علائم ابتلا به بیماری دیابت است.
دیابتیها باید از مصرف غلات پاک شده، سیب زمینی سرخ شده، سبزیجات کنسروی با مقدار زیادی افزودنی نمک، ترشی و شور، کمپوتها، انواع پاستیل، میوههای خشکشده، مربا و ژله، گوشت سرخ شده، سوسیس، کالباس، پنیر پرچرب، انواع گوشت پرندگان با پوست، ماهی سرخ شده، لبنیات پرچرب، نوشابههای گازدار، آبمیوه تازه یا نوشیدنیهای ترکیبی و نوشیدنیهای انرژیزا خود داری کنند.
بهترین مواد غذایی و خوراکی برای بیماران دیابتی شامل غذاهایی که با غلات کامل تهیه شده و شکر افزودنی ندارند، سبزیجات تازه مانند اسفناج، کلم پیچ بهصورت خام یا مختصری بخارپز یا کبابی، میوههای تازه، پروتئینهای گیاهی مثل حبوبات، خشکبار خام ماهی یا غذاهای دریایی، گوشت مرغ و تخم مرغ و لبنیات کم چرب و چای تلخ و قهوه بدون شیر است.
دیابت بدون دارو: با رژیم غذایی مناسب، کاهش وزن، خواب کافی، قطع سیگار، کاهش استرس قابل کنترل و درمان است.
دیابت تیپ یک با انسولین بهصورت تزریقی درمان میشود و در دیابت نوع دو، علاوه بر انسولین، دستههای مختلفی از داروهای خوراکی یا تزریقی ضد دیابت نوع دو وجود دارد.
عوارض بیماری دیابت شامل بیماریهای کلیوی، مشکلات بینایی، بیماریهای قلبی عروقی ، بیماری اعصاب محیطی از جمله اختلالات حسی و در نتیجه ایجاد زخمهای مزمن در اندامها است.