پخش زنده
امروز: -
علی حاجیلاری دیپلمات کشورمان در نیویورک گزارش دبیرکل سازمان ملل درخصوص اقدامات قهرآمیز یکجانبه اقتصادی را ناامید کننده و ضعیف دانست.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما ؛ دیپلمات کشورمان در نیویورک گزارش دبیرکل سازمان ملل درخصوص اقدامات قهرآمیز یکجانبه اقتصادی را ناامید کننده و ضعیف دانست.
علی حاجیلاری نماینده کشورمان در کمیته دوم مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز چهارشنبه ۲۱ مهرماه به وقت محلی، طی سخنانی در نشست مباحث موضوعی این کمیته ذیل آیتم مسائل کلان تجاری و اقتصادی بین المللی، طی سخنانی به گزارش دبیرکل سازمان ملل در رابطه با موضوع "اقدامات قهرآمیز یکجانبه به عنوان ابزاری برای تهدید اقتصادی کشورهای درحال توسعه" واکنش نشان داد.
وی در ابتدای سخنان خود ضمن انتقاد شدید از این گزارش گفت: متاسفانه گزارش دبیرکل سازمان ملل در خصوص اقدامات قهرآمیز یکجانبهی اقتصادی که امروز توسط نماینده دبیرکل ارائه شد، بیان بسیار ضعیفی دارد، ناامید کننده است و به لحاظ عدم رد یا محکومیت این اقدامات، فاقد هرگونه ارزش اجرایی میباشد. این گزارش همچنین هیچگونه راه حلی بخصوص در رابطه با لزوم رفع فوری و کامل این اقدامات نامشروع ارائه نکرده و به نظر میرسد صرفا برای رفع تکلیف، تهیه و ارائه شده است و لذا محتوای گزارش مزبور، برای جمهوری اسلامی ایران قابل پذیرش نیست.
وی در ادامه اظهار داشت: همه گیری کرونا، درعین تاثیرات مخربی که بر زندگی مردم در سرتاسر جهان داشته، اثرات منفی نیز بر روی تجارت بین المللی و اقتصاد جهانی از خود برجای گذاشته که همهی این موارد، لزوم ارتقای چندجانبه گرایی، همبستگی و همکاریهای بین المللی را به ما یادآور میشوند. با این وجود و مع الاسف، تحمیل اقدامات یکجانبه قهرآمیز نامشروع به ویژه تحریمهای غیرقانونی یکجانبه با آثار فرامرزی توسط عدهی معدودی از کشورها ازجمله آمریکا، به صورت هشدار دهندهای افزایش یافته و همزمان با همه گیری ویروس کرونا، وضعیتی دردناک را برای مردم کشورهای در حال توسعه ایجاد کرده است. این درحالیست که در دستور کار توسعه پایدار، همهی کشورها قویا از به کار گیری اقدامات یکجانبه قهرآمیز تجاری و اقتصادی منع شده اند.
نماینده کشورمان در بخش دیگری از سخنان خود گفت: همه گیری کرونا از یک سو و ضربات مهلک بر پیکر چندجانبه گرایی از سوی دیگر، تامین مالی توسعه را بسیار بیش از گذشته با چالش روبرو کرده و موانع بی شماری را بر سر راه "تامین مالی" و "توسعه" ایجاد نموده وسیاستهای یکجانبه بعضی از بازیگران اصلی در سکوت جامعه بین المللی، تاثیرگذاری نظامهای اقتصادی و تجاری چندجانبه را با تردید روبرو کرده است.
وی افزود: جامعه بین المللی باید تضمین کند که تامین مالی توسعه، توسط یکجانبه گرایی معدودی از کشورها که اتفاقا در این حوزه دارای مسئولیت نیز هستند، به گروگان گرفته نخواهد شد. به کارگیری اقدامات قهرآمیز یکجانبه اقتصادی و تجاری که علنا با اصول پذیرفته شده حقوق بین الملل و منشور ملل متحد در تعارض هستند، به لحاظ آثار فرامرزی، با روابط دوستانه ملتها که مبنا و اساس بسیاری از ابتکارات، ازجمله تامین مالی توسعه میباشد نیز مغایرت دارند. این درحالیست که کشورهای توسعه یافته، به طور همزمان، در تامین کمکهای رسمی توسعهای که براساس سند آدیس آبابا برعهدهی آنها گذاشته شده است، کوتاهی میکنند.
رایزن نمایندگی کشورمان در نیویورک در ادامه، تجارت بین المللی را پیشرانهی رشد اقتصادی، توسعه و رفاه ملتها دانست و افزود این حق همهی کشورهاست که بخشی از یک سیستم تجاری چندجانبه جهانشمول، قاعده مند، باز، شفاف، قابل پیش بینی، فراگیر و غیرتبعیض آمیز باشند. این درحالیست که سازمان تجارت جهانی – که عضویت جمهوری اسلامی ایران در آن به دلایل صرفا سیاسی و غیرفنی، بیش از دو دهه است که رد میشود، در حال حاضر در معرض شدیدترین اقدامات و سیاستهای یکجانبه قرار گرفته و این امر، کل نظام تجارت بین المللی را با خطری بزرگ مواجه کرده است.
حاجیلاری در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: انتقال فناوری و تامین مالی توسعه، به عنوان دو روی یک سکه، برای کشورهای درحال توسعه اهمیت دارند. فناوریهای نوین، ازجمله فناوریهای درحال ظهور دیجیتالی، فرصتها و در عین حال چالشهایی را برای توسعه ایجاد کرده اند. حمایت فنی، مالی و تکنولوژیک برای پر کردن شکافهای موجود ازجمله شکافهای مربوط به زیرساخت ها، برای کشورهایی که در مسیر مبارزه برعلیه فقر و توسعه نیافتگی حرکت میکنند، بسیار حیاتی است.
وی در خاتمه تاکید کرد ما برعکس برخی از کشورها که قائل به ایفای نقش سازمان ملل متحد در نظامهای چندجانبه تجاری و اقتصادی نیستند، معتقدیم این سازمان، بستری منحصر به فرد و کلیدی برای بحث و تصمیم گیری درخصوص مسائل اقتصادی بین المللی بوده و جایگاه ویژهای در مباحث و مذاکرات مربوط به اصلاح ساختار و عملکرد نظامهای چندجانبه تجاری و اقتصادی دارد.