گسترش بحران در مدیریت کرونایی بوریس جانسون
بحران کرونا و انتقاد از نحوه مدیریت آن در انگلیس که از همان آغاز همه گیری بروز کرد، با گزارش کمیتهای از مجلس این کشور در این باره، واردمرحله جدیدی شده است.
به گزارش مجتبی قاسم زاده خبرنگار سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از لندن ؛ بحران کرونا و انتقاد از نحوه مدیریت آن در انگلیس که از همان آغاز همه گیری بروز کرد، با گزارش کمیتهای از مجلس این کشور در این باره، واردمرحله جدیدی شده است.
گزارشی که در آن مدیریت همه گیری کرونا بدترین نحوه عملکرد یک معضل بهداشتی در تاریخ انگلیس ارزیابی شده، گزارشی که به دیدگاه بسیاری از مردم انگلیس نزدیک است.
براساس گزارشی که نمایندگان مجلس انگلیس تهیه کرده اند، واکنش دولت این کشور به همه گیری کووید، به ویژه در مراحل اولیه، یکی از بدترین اقدامات در تاریخ انگلیس به یک معضل بهداشتی است که به مرگ زودهنگام شمار فراوانی از مردم منجر شد.
در گزارش ۱۵۱ صفحهای منتشر شده در انگلیس با عنوان "ویروس کرونا: درسهایی که تاکنون آموخته شده " (Coronavirus: lessons learned to date) تاکید شده است تصمیم دولت انگلیس و دانشمندان این کشور در مراحل اولیه همه گیری ویروس کرونا مبنی بر "مصونیت گله ای"، نادرست و مرگبار بود و به مرگ شمار زیادی از مبتلایان به کووید منجر شد. براساس این گزارش، رویکرد "کند و تدریجی" دولت انگلیس در رویارویی با همه گیری کووید، دستاوردهای این کشور را در مقایسه با دیگر کشورها، در وضعیتی "به مراتب بدتر" قرار داد.
این گزارش را کمیتههای دانش و فناوری و نیز بهداشت و رفاه اجتماعی به صورت مشترک منتشر کرده اند که زیر نظر دو نفر از وزیران پیشین حزب حاکم محافظه کار، تهیه شده است. در این گزارش آمده است راهبرد دولت انگلیس در مهار همه گیری کووید، با الگو قرار دادن مبارزه با آنفلوانزا بوده و این دولت نتوانسته است از همه گیری سارس (Sars) مرس (Mers) و ابولا (Ebola) درس بیاموزد.
آماده نبودن دولت انگلیس برای مدیریت یک همه گیری، یکی از علل ناتوانی دولت این کشور در مهار کووید عنوان شده است. براساس گزارش منتشر شده، دولت و مشاوران علمی اش تصور میکردند همه گیری در راه، آنفلوانزا خواهد بود و احتمالا به مرگ حداکثر ۱۰۰ نفر منجر خواهد شد. در این گزارش به دولت توصیه شده است از بخش بیش تری از کارشناسان و نیز متخصصان ارتش، برای آمادگی در برابر همه گیریهای بعدی، کمک بگیرد.
مصونیت گلهای نیز اگرچه سیاست اعلام شده دولت انگلیس نبود، مبتنی بر این موضوع بود که باید اجازه داد تا شماری بیشتری از افراد جامعه، به ویروس مبتلا شوند تا مصونیت عمومی پدید آید و این، از اساس نادرست بوده است. در این گزارش آمده است دولت انگلیس با پیگیری این سیاست، فقط تلاش میکرد به جای پیشگیری از گسترش ویروس کرونا، شمار مبتلایان را مهار سازد تا در سطح قابل قبولی باقی بماند. براساس این گزارش، مشاوران علمی دولت معتقد بودند با این سیاست، همه گیری به اوج نمیرسد.
تعطیلی کشور از دیگر موارد اشاره شده در گزارش نمایندگان مجلس است. براساس این گزارش، دولت انگلیس برای اعمال توصیههای بهداشتی به منظور مهار کرونا، از جمله رعایت فاصله اجتماعی، قرنطینه و تعطیلی مراکز تجمع مردم، کند عمل کرده است. به نوشته نمایندگان مجلس انگلیس، تصور نادرستی در میان اعضای هیات دولت و مشاوران علمی بود که مردم، با تعطیلیها و قرنطینهها مخالفت میکنند و به همین علت، دولت به تعطیلی عمومی دو هفتهای کشور که دانشمندان در فصل پاییز پارسال پیشنهاد کرده بودند، عمل نکرد و هزاران نفر به علت ابتلا به ویروس کرونا جان باختند. نخست وزیر انگلیس در ۴ ژانویه ۲۰۲۱، ۱۵ دی ماه پارسال، سومین تعطیلی سراسری را اعلام کرد که دیر شده بود.
محدودیتها نیز از دیگر اشتباههای دولت انگلیس در مهار همه گیری کووید بوده است. براساس این گزارش، دولت انگلیس، روش "قرنطینه سازی خود" را دیر توصیه کرد و مرزها را نیز به منظور پیشگیری از ورود مسافران از کشورهایی که وضعیت بهداشتی خوبی نداشتند، دیرتر بست. بنابراین، مسافران از کشورهایی همچون فرانسه و اسپانیا، تا مدتها میتوانستند وارد انگلیس شوند، میخانهها وغذاخوریها شبها تا دیر وقت باز ماندند و با تعلل دولت انگلیس، سویه جهش یافته ویروس کرونا با نام آلفا، در سراسر این کشور منتشر شد.
رفاه اجتماعی نیز براساس گزارش اخیر، در مراحل اولیه همه گیری کووید، اهمیت چندانی در دولت انگلیس نداشت. در این گزارش آمده است آزمایش نکردن بیمارانی که از بیمارستانها ترخیص میشدند و اعزام آنان به مراکز نگهداری از بیماران و کهنسالان، اقدام نادرستی بود که به مرگ شمار قابل توجهی از ساکنان و کارکنان مراکز مراقبتی منجر شد. کمبود نیروی انسانی، آزمایش نکردن افراد و نیز کمبود وسایل حفاظت فردی در مراکز مراقبتی، با رعایت نشدن فاصله اجتماعی و نبود قرنطینه، ترکیب مرگباری آفرید و اکنون باید به بودجه رفاه اجتماعی و اصلاحات در این بخش توجه کرد.
نابرابری بهداشتی و درمانی نیز یکی دیگر از ناتوانیهای دولت انگلیس در مبارزه با همه گیری کووید بوده است. در این گزارش آمده است شمار فراوان مرگ سیاه پوستان، آسیایی تبارها و اقلیتهای نژادی در جریان همه گیری ویروس کرونا، در مقایسه با سفیدپوستان انگلیس، "غیر قابل قبول" است.
در گزارش نمایندگان مجلس انگلیس آمده است افراد غیر سفیدپوست در انگلیس، در جریان همه گیری کووید، به علت ویژگیهای مسکن و شرایط کاری، بیشتر قربانی ویروس کرونا شده اند. همچنین کارکنان غیر سفیدپوست بخش بهداشت و درمان انگلیس، کمتر به وسایل حفاظت فردی از قبیل دستکش، روپوش و ماسک دسترسی داشتند و بیشتر به علت همه گیری کووید، جان باخته اند.
در این گزارش آمده است همچنین مبتلایانی که به ناتوانیهای یادگیری مبتلا بودند، مثلا افراد دچار اوتیسم (autism)، بیشتر از کووید جان باخته اند که یکی از علل این افزایش مرگ ها، ممکن است به علت بیماریهای زمینهای و نیز ناتوانی در دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی بوده باشد.
آزمایش کرونا نیز از موارد اصلی ناتوانی دولت انگلیس در مهار همه گیری ویروس کرونا بوده است. در این گزارش آمده است ۳۸ میلیارد پوند صرف سامانه شناسایی، ردیابی و اجرای قرنطینه در انگلیس شد که بسیار کند، بی ثبات و غیر منظم اجرا شد. این سامانه که با هزینه فراوان از پول مالیات مردم راه اندازی شد، مانع از تعطیلیهای سراسری بعدی نشد.
واکسیناسیون کرونا نیز از دیگر موارد اشاره شده در این گزارش نمایندگان مجلس است. در این گزارش آمده است تصمیم دولت انگلیس در سرمایه گذاری برای تولید واکسن کرونا، اقدام درستی بود که به خوبی اجرا شد، اما نمیتواند ناکارایی دولت را در مبارزه با همه گیری کووید، جبران سازد. در این گزارش آمده است مدیریت نادرست دولت انگلیس، به مرگ ۱۵۰ هزار نفر در این همه گیری منجر شد.