سخنگوی وزارت خارجه درباره روابط ایران و جمهوری آذربایجان گفت: این روابط طبیعی و بر هم زدن آن غیرطبیعی است.
آقای سعید خطیب زاده در ادامه نشست خبری خود، با بیان اینکه روابط دو کشور از منطق درستی پیروی کرده است اظهار داشت: در چارچوب حسن همجواری و روابط خوب ایران و آذربایجان نگرانیهای ایران گفته شده است و دوستان در باکو گفتهاند این نگرانیها را برطرف میکنند.
وی افزود: در برخی نکات و موضوعات انتظاری که از طرف آذربایجان داشتیم برآورده نشده است، ما در قبال آذربایجان رفتار برادرانهای داشتیم.
خطیب زاده تصریح کرد: به طرف آذربایجانی گفتیم در مسیر آرامی برخی نگرانیهای ایران برطرف شود. حریم فضایی و هوایی خود را هیچ وقت به روی آذربایجان نبستیم و مرز زمینی هم باز است و مراودات انجام میشود و رفت و آمدها صورت میگیرد، دو طرف نباید اجازه دهند طرفهای ثالث بر روابط تاثیر بگذارند.
نشست همسایگان افغانستان در تهران دستور کار است
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: برگزاری نشست همسایگان در تهران در دستور کار است، اما زمان برگزاری آن مشخص نیست.
آقای سعید خطیب زاده صبح امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه با تبریک روز حافظ و بیان سیاست خارجی ایران درباره سفر امیرعبداللهیان به لبنان گفت: ایران و لبنان روابط شان را براساس خواست طرف ثالث تنظیم نکردهاند و روابط مان تاب آورانه نسبت به تحریم هاست.
وی افزود: گفتگوها به این خاطر بود که پروژهها را بدون توجه به فشار و تحریمها بایدپیگیری کرد و اراده دو پایتخت گسترش روابط است.
وی درباره برگزاری نشست همسایگان افغانستان در ایران گفت: اولین جلسه برخط میان وزرای امور خارجه افغانستان برگزار شد مقرر شد نشستی در تهران با حضور وزرا داشته باشیم، نشست همسایگان در تهران نیز همان است.
خطیب زاده تصریح کرد: برگزاری این نشست در دستورکار است، ولی معلوم نیست چه زمانی برگزار شود، همچنین به پیشنهاد ایران قرار شد روسیه هم در این نشست حضور یابد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال مبنی بر اینکه آیا ایران در نشست مسکو درباره افغانستان شرکت میکند؟ گفت: پیشنهاد روسیه در دست بررسی است.
خطیبزاده درباره سفر علی باقری به پاکستان گفت: این سفر در چارچوب یازدهمین دوره کمیسیون سیاسی دو کشور و به دعوت قائم مقام وزارت خارجه پاکستان انجام شد و درباره موضوعات مختلف از جمله افغانستان گفتگو شد و برخی نقاط مهم تبادل نظر و توافقات اولیه در حوزه ادامه رایزنیها انجام شده است.
وی در پاسخ به سؤالی درباره گفتگوهای ایران و ارمنستان و جایگزین کردن مسیری به جای مسیر در جمهوری آذربایجان گفت: هیچ وقت بحث جایگزینی مسیر را با هیچ کشوری نداشتیم، ولی اینکه کالاهای ایرانی بدون اذیت و آزار ارسال شود، مورد توجه ماست.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: ایران در هیچ توافقی برای جایگزین کردن بستن یا علیه هیچ کشوری وارد نمیشود. ایران براساس سیاست حسن همجواری هیچ همسایهای را جایگزین همسایه دیگر نمیکند.
خطیب زاده درباره مناسبات تهران و باکو نیز گفت: تمامی اجزای یک رابطه راهبردی و مشارکت جامع را با آذربایجان داریم و امیدواریم این روابط بیش از پیش گسترش یابد و نقش وزارت امور خارجههای دو کشور در این حوزه بسیار حائز اهمیت است.
برخی تحولات فضای منطقه را حساس کرده است
سخنگوی وزارت خارجه درباره رزمایش جمهوری آذربایجان دریای خزر گفت: منطقه بسیار حساس است، برخی تحولات هم این فضا را حساستر کرده است.
آقای سعید خطیب زاده در ادامه نشست خبری هفتگی با خبرنگاران با بیان اینکه با برخی طرفهای این رزمایش روابط نزدیکی داریم اظهار داشت: مهم درک شرایط منطقهای و رعایت اصول وضعیت خزر است.
خطیبزاده یادآورشد: در یک ماه اخیر هفت، هشت رزمایش در خزر برگزار شده که برخی نمایشی بوده است، ما در زمان برگزاری رزمایش خود در مرزهای شمال غربی آن را به همسایگان خود از جمله باکو خبر داده بودیم، اگر این مسایل رعایت نشود مبتنی بر حسن همسایگی نخواهد بود.
سخنگوی وزارت خارجه درباره گلایه وزیر خارجه روسیه از عدم تصویب کنوانسیون خزر در مجلس ایران گفت: این کنوانسیون گفتگو و درباره آن توافق شد. از زمان امضای کنوانسیون، روح آن لازم الاجرا است، ولی مراحل تصویب در کشورها متفاوت است.
وی تصریح کرد: در ایران این کنوانسیون در مجلس باید تصویب شود یعنی باید مسیر دمکراتیک تصویب این کنوانسیون در مجلس طی شود.
با همه طرفها در افغانستان در تماس هستیم
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: با همه طرفها در افغانستان به شمول طالبان در تماس هستیم و زود است درباره دولت فراگیر افغانستان اظهارنظر کرد.
آقای سعید خطیب زاده در ادامه نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره به رسمیت شناختن طالبان گفت: ما با افغانستان روابط مردمی و تجاری بسیاری خوبی داریم و یکی از ویژگیهای روابط تجاری ایران و افغانستان مردمی بودن و مربوط به بخش خصوصی بودن این روابط است.
وی ادامه داد: سفر استاندار خراسان نیز برای اطمینان از ادامه مراوداتی بود که خواست بسیاری از مردم افغانستان است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه در پاسخ به سوالی درباره اقدام تروریستی در قندوز افغانستان نیز گفت: آنچه در قندوز رخ داد یک اقدام تروریستی بی سابقه بود که به اشد وجه آن را محکوم میکنیم و معتقدیم طالبان مسئولیت حفظ امنیت را دارد.
خطیب زاده تصریح کرد: ایران بارها گفته است باید افغانستانی داشته باشیم که عاری از خشونت و تروریسم باشد و مردم نجیب افغانستان از تروریسم و کشتار خسته هستند.
وی افزود: افغانستان را کنشگری سازنده در روابط بینالملل میدانیم.
خطیب زاده در ادامه درباره حضور رژیم صهیونیستی در جمهوری آذربایجان و انکار این موضوع از سوی آذربایجان افزود: ایران درباره امنیت ملی خود هیچگاه با کسی شوخی نداشته است و همه همسایگان به خوبی این را میدانند و پیامها با قاطعیت برای همه همسایگان ارسال شده است.
وی با بیان اینکه رژیم صهیونیستی هر جا که رفته ناامنی و بی ثباتی با خود برده است اظهار داشت: قطعا رژیم صهیونیستی دوست دارد این منطقه را ناامن ببیند.
سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: تهران و باکو باید توجه داشته باشند که طرف ثالثی دراین روابط خوب، مداخله بیجا نکند.
وی تاکید کرد: حضور رژیم اشغالگر قدس را در نزدیکی همسایگی و در جغرافیای خود در هیچ کشوری تحمل نخواهیم کرد.
تمام اجزای رابطه راهبردی با جمهوری آذربایجان را داریم
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ما تمام اجزای یک رابطه راهبردی را با جمهوری آذربایجان داریم و اراده سیاسی در پایتختها هم چنین بوده است.
آقای سعید خطیب زاده در ادامه نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره ارزیابی خود از دورنمای رابطه ایران با جمهوری آذربایجان افزود : امیدواریم این روابط بیش از پیش گسترش پیدا کند و گفتوگوهای صمیمانه، صریح و بیپرده در این راستا به ما کمک خواهد کرد.
وی در پاسخ به سؤالی درباره توافقات ایران و روسیه گفت: توافقنامه جامع همکاری بین ایران و روسیه یک چارچوب حقوقی ایجاد کرده و الان در جریان است.
خطیب زاده افزود: این موافقتنامه، چارچوب فضای مناسبی را برای گسترش روابط ایجاد کرده است، چند سال پیش نیاز به ارتقای سند شد و اسم آن نیز سند جامع همکاریهای راهبردی ایران و روسیه نام گرفت که توافقات قبلی آن انجام و در سفر قبلی لاوروف صحبت شد و در تهران نیز در حال تنظیم بندهای نهایی آن هستیم.
رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه ای وزارت امور خارجه اضافه کرد: بعد از انجام مراحل و اخذ مجوزها در داخل کشور، آن را به مسکو میفرستیم و امیدواریم طی چند ماه آینده شاهد امضای این سند باشیم.
خطیب زاده در پاسخ به سؤالی درباره احتمال اتحاد راهبردی ایران با روسیه و چین نیز گفت: محور شرق در حال برآمدن است و این محور قطعا پایتختهایی دارد شرق سیاسی، نظامی و اقتصادی و پایتختهای آنها تهران، پکن و مسکو است که باید اجازه دهیم روابط مسیر طبیعی خود را طی کند.
بیشتر بخوانید ...