پخش زنده
امروز: -
درحالی که تنها دو روز دیگر تا انتخابات پارلمانی در عراق باقی مانده است، اما موضوع خروج اشغالگران آمریکایی از این کشور همچنان به عنوان مهمترین وعده تبلیغاتی نامزدها مطرح است وعدهای که البته مردم عراق بیش از گذشته به تحقق آن امید دارند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ مجتبی شاهسونی کارشناس مسائل بین الملل در یادداشتی درباره انتخابات پس فردا (۱۰ اکتبر) عراق نوشت: انتخابات مجلس عراق قرار است پس فردا دهم اکتبر (۱۸ مهر) برای انتخاب ۳۲۹ نماینده برگزار شود. در این انتخابات که حدود ۲۵ میلیون عراقی حق رأی دارند نامزدهای انتخابات پارلمانی عراق مجاز هستند تا ساعت ۶ صبح فردا شنبه ۱۷ مهر (۹ اکتبر) به تبلیغات خود ادامه دهند؛ طبق قانون از تاریخ تأیید لیست نامزدها از سوی کمیساریای عالی مستقل انتخابات زمان تبلیغات آغاز و تا ۲۴ ساعت پیش از آغاز رأیگیری به پایان میرسد؛ بنابراین در این دوره تبلیغاتی هر یک از نامزدها آزادانه ضمن معرفی خود، وعدههایی را مطرح میکنند، اما مهمترین وعدههای مطرح شده در این دوره چیست؟ در این تحلیل مهمترین وعدههای مطرح شده از سوی احزاب و جریانهای سیاسی و ملاک انتخاب اصلح از نظر مردم وجریانهای سیاسی بررسی میشود.
انتخابات پارلمانی ۲۰۲۱ عراق
در این انتخابات ۱۲۷ حزب در قالب ۲۱ ائتلاف شرکت دارند. شمار نامزدهای انتخاباتی نیز سه هزار و ۲۴۹ نفر هستند و رقابتهای خود را برای بدست گرفتن ۳۲۹ کرسی مجلس همچنان ادامه میدهند. در این دوره از انتخابات افزون بر نظارت نمایندگان گروههای سیاسی بر روند رای گیری، بیش از ۷۰۰ سازمان و نهاد بین المللی نیز بنا به دعوت رسمی عراق آمادگی خودشان برای نظارت بر انتخابات عراق اعلام کرده اند انتخابات مجلس عراق هر چهار سال یکبار برگزار میشود و بر اساس قانون عراق، گروه یا فراکسیونی که اکثریت کرسیهای مجلس را بگیرد حق معرفی نخست وزیر را دارد.
احزاب شرکتکننده در انتخابات عراق
در انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق برای تعیین ۳۲۹ نماینده، ۲۱ ائتلاف سیاسی با یکدیگر به رقابت میپردازند. تعداد احزاب شرکتکننده در این انتخابات ۱۶۷ حزب است که ۵۸ حزب از آنها در چارچوب ائتلافها هستند. تعداد کل نامزدها در انتخابات پارلمانی عراق، سههزار و ۲۴۹ نفر عنوان شده است که زنان سهمی ۹۵۱ نفری از کل نامزدها را تشکیل میدهند. از این تعداد، ۷۸۹ نامزد به صورت مستقل، ۹۵۹ نامزد در قالب ائتلاف انتخاباتی و یکهزار و ۵۰۱ نفر نیز در قالب اعضای احزاب در انتخابات آینده شرکت میکنند.
کرسیهای پارلمان
کرسیهای پارلمانی استانهای عراق به این شرح است؛ استان بغداد ۷۱ کرسی، نینوا ۳۴، بصره ۲۵، ذیقار ۱۹، سلیمانیه ۱۸، بابل ۱۷، اربیل ۱۶، الانبار ۱۵، دیالی ۱۴، کرکوک ۱۳، استانهای واسط، دهوک، نجف و صلاحالدین هرکدام ۱۲، کربلا و الدیوانیه ۱۱، میسان ۱۰ و المثنی ۷ کرسی است.
وعده های انتخاباتی؛ از لزوم خروج اشغالگران تا مبارزه با فساد
خروج نیروهای آمریکایی از عراق، بهبود خدمات رسانی به شهروندان، مبارزه با فقر و بیکاری، ساخت مسکن و مدارس، مبارزه با فساد اداری، استخدام در ادارات دولتی از مهمترین وعدههای مطرح شده از سوی احزاب و جریانهای سیاسی عراق در جریان انتخابات پارلمانی ۲۰۲۱ است.
خروج نیروهای آمریکایی از عراق
از مهمترین وعدههای تبلیغاتی در این انتخابات پایان بخشیدن به دخالت کشورهای خارجی در امور داخلی عراق بود. موضوعی که از پیگیری آن به عنوان یکی از وعده های انتخاباتی احزاب و جریان های مختلف و به خصوص جریان های شیعی مطرح شد. اگرچه برخی از احزاب و نمایندگان اهل سنت و جریانهای کرد این کشور مخالف تصویب این مصوبه هستند اما به نظر می رسد باتوجه به مطالبه حداکثری مردم این موضوع همچنان به عنوان مهمترین وعده تبلیغاتی نامزدها به شمار می رود.
بهبود خدمات رسانی به شهروندان
آسفالت خیابانها و جادهها و خرید مولدهای برق برای منازل مسکونی در مناطقی نظیر دیالی، صلاح الدین، الانبار، فلوجه، سامراء، نینوا، تلعفر، کرکوک و مناطق حاشیهنشین بغداد، پدیده توزیع بستههای غذایی از جمله وعدههای انتخاباتی عراق در این دوره به شمار میرود. در همین حال «علی الحسنی»، فعال سیاسی و عضو جریان مدنی عراق، اقدامات برخی گروههای سیاسی در سوء استفاده از نیازهای اساسی شهروندان از سوی نامزدهای انتخاباتی در مناطق گسترده ای از عراق به ویژه در شهرهای شمالی و غربی را «امری زشت و غیر انسانی» دانست و مدعی شد کمیساریای عالی انتخابات در این بین به مسئولیت خود در رصد تخلفات و بازخواست مرتکبین این اقدامات عمل نمیکند. الحسنی ضمن انتقاد از این گونه وعدههای مطرح شده در انتخابات ۲۰۲۱ معتقد است در این دوره تقریبا هیچ برنامه سیاسی، ایده یا طرح اصلاحطلبانه توسط گروههای سیاسی و نامزدها دیده نمیشود و تنها بر دادن وعده و وعیدهایی مبنی بر خدماترسانی به شهروندان تمرکز شده است.
مبارزه با فقر و بیکاری
یکی از مهمترین وعدههای تبلیغاتی جریانهای مختلف سیاسی در عراق مبارزه با فقر وبیکاری در این کشور است موضوعی که با توجه به اهمیت آن این روزها توسط اکثر احزاب و جریانهای سیاسی مطرح میشود. تازهترین پژوهش عراقی حاکی از آن است که این کشور با ۴۰ میلیون جمعیت دارای ۹ میلیون و ۲۰۰ هزار فقیر و هشت میلیون و ۸۰۰ هزار بیکار است. علاوه بر این سه میلیون کارگر بدون حمایت اجتماعی در عراق فعالیت دارند، با این وجود هر ساله ۳۰۰ هزار نفر در این کشور وارد بازار میشوند آمار و ارقامی که لزوم توجه بیشتر به این حوزه را بیش از پیش نمایان می سازد.
ساخت مسکن و مدارس
ساخت مسکن و مدرسه یکی از نیاز های اساسی اکثر شهرها و روستاهای عراق به شمار می رود موضوعی که این روزها جزء وعده های انتخاباتی نامزدها نیز هست. تعداد واحدهای مسکونی مورد نیاز عراق سه میلیون و ۳۰۰ هزار واحد و تعداد مدارس مورد نیاز نیز ۱۷ هزار مدرسه عنوان شده است. آمارها نشان می دهند علیرغم اینکه تولید نفت در عراق در طول ۱۷ سال گذشته روند صعودی داشته، اما ارائه خدمات دولتی و توسعه اجتماعی روند کاهشی داشته است.
مبارزه با فساد اداری
فساد به عنوان یکی از شعارهای برخی از گروههای انتخاباتی است. بیشترین درصد فساد در کشور در «دفاتر اقتصادی وابسته به احزاب سیاسی» آشیانه کرده است. براساس آمارهای منتشر شده «فساد دانه درشتهای مرتبط با قدرت»، «باندبازی و سهمیه بندی در توزیع پستهای دولتی» و «فساد خورده کارکنان دولتی» جزء رتبههای بالای فساد به شمار میروند و فساد «شهروندان عادی» در پایینترین رده نمودار فساد در عراق است همین مساله موجب شده است که موضوع مبارزه با فساد به عنوان یکی از موضوعات اصلی در انتخابات ۲۰۲۱ مطرح شود.
استخدام در ادارات دولتی
با داغ شدن تنور رقابتهای انتخاباتی در عراق بار دیگر موضوع استخدام در ادارات دولتی توسط برخی گروههای سیاسی و نامزدهای انتخاباتی مطرح شد. موضوعی که بسیاری از جوانان عراقی جویای کار به دلیل فعالیت بسیار کم رنگِ بخش خصوصی و نیز برای رهایی از بیکاری در این کشور ثروتمند و نفتخیز آرزوی آن دارند. آمارهای رسمی عراق نشان میدهد که میزان بیکاری در این کشور به بیش از ۲۰ درصد رسیده؛ این در حالی است که گزارشهای غیر رسمی از آمارهای فراتر از این به ویژه در شهرهای شمالی و غربی که هنوز با پیامدهای جنگ علیه داعش دست به گریبان هستند، حکایت دارد. اما در همین رابطه، یکی از مسئولان وزارت دارایی عراق گفت: هیچگونه اعتبار مالی برای استخدام در وزارتخانهها وجود ندارد و وعدههای نامزدها در این باره تنها شعار انتخاباتی است و هیچ گونه ردیف بودجهای برای استخدامهای جدید در نظر گرفته نشده است. وی گفت: هرگونه اظهارنظری درباره استخدامها یا رسمی کردن قراردادهای پیمانی جز بعد از مشخص شدن ردیف بودجه امکانپذیر نیست و هرگونه وعدهای در این باره تنها شعاری برای تحقق دستاوردهای انتخاباتی است و جوانان نباید فریب این وعدههای کذب را بخورند.
وعده مالی و پست و مقام
وعده های مالی و پست و مقام یکی از موضوعاتی است که در این دوره از انتخابات نیز به مانند دوره های قبل مطرح است. در همین رابطه، یکی از مسئولان وزارت دارایی عراق گفت: هیچگونه اعتبار مالی برای استخدام در وزارتخانهها وجود ندارد و وعدههای نامزدها در این باره تنها شعار انتخاباتی است و هیچ گونه ردیف بودجهای برای استخدامهای جدید در نظر گرفته نشده است. وی گفت: هرگونه اظهارنظری درباره استخدامها یا رسمی کردن قراردادهای پیمانی جز بعد از مشخص شدن ردیف بودجه امکانپذیر نیست و هرگونه وعدهای در این باره تنها شعاری برای تحقق دستاوردهای انتخاباتی است و جوانان نباید فریب این وعدههای کذب را بخورند.
میزان تاثیرگذاری شعارهای پرزرق وبرق
اما علیرغم همه وعدههای بعضا پرزرق و برقی که برخی از احزاب و جریانهای سیاسی مطرح میکنند برخی از احزاب از جمله ائتلاف فتح اعلام کرد که ملت عراق تحت تأثیر شعارهای پر زرق و برق نامزدهای انتخابات قرار نخواهند گرفت. ائتلاف فتح بیان کرد: عملیات تأثیرگذاری بر اراده رأیدهنده عراقی به این سادگی نیست که نامزدها فکر میکنند؛ زیرا مردم عراق چهار دوره انتخابات را دیدهاند. نامزدها و چهرهها با توجه به نظام انتخاباتی جدید برای مردم شناخته شده هستند و به همین دلیل شاهد تغییرات بسیاری خواهیم بود.
شاخصهای نامزد اصلح
هر یک از گروهها و جریانهای سیاسی عراق شاخصهایی را برای انتخاب اصلح اعلام کرده اند در همین حال «اکرم الکعبی» دبیرکل مقاومت اسلامی النجباء در آستانه انتخابات پارلمانی عراق در بیانیهای ۱۵ شاخص و استاندارد برای نامزدهای صالح تعیین کرد شاخصهایی که به نظر میرسد به خواست و مطالبه مردم نزدیک باشد.
سطح شخصیتی نامزدها
راستی و پاک دستی
به راستی و پاکدستی شهره باشد تا پس از پیروزی به سوگندش پایبند بماند.
تعهد به مردم
متعهد دهد که در طول دوره نمایندگی، صدای استان و حوزه انتخابیه خود بهعنوان خادم ملت و مدافع حقوق آنها باشد و برای پیشرفت استان خود تلاش کند. همچنین از نهادهای مرتبط، انجام پروژههای صنعتی، ساخت مدارس، پلها، توجه به جادهها، تحول مؤسسات آموزشی، تغییر محتوای درسی بهنحوی که با پیشرفتهای علمی و ارزشهای جامعه عراق متناسب شوند، توجه به فعالیت و گسترش مراکز درمانی و پیشرفت پروژهها و مراکز خدماتی را مطالبه کند.
سطح سیاست داخلی
مقابله با آسیب های فضای مجازی
با حرص و طمع شرکتهای مخابراتی که آشکارا شهروندان عراقی را غارت میکنند، مقابله و ضوابطی را برای خدمت به مردم عراق ایجاد کند. همچنین برای تاسیس شرکتهای مخابراتی ملی که در جهت بهبود خدمات مخابراتی و اینترنتی بهصورت واقعی کار میکنند، کوشا بوده و به تصویب قانونی همت گمارد تا وبسایتهای ضددین، ضداخلاق، ضدارزش را که جامعه اصیل عراق و بافت اجتماعی آن را هدف قرار دادهاند، مسدود کند.
مقابله با دستگاه های فسادزا
نسبت به نظارت مستمر و ارزیابی همه ارگانهای دولتی بهمنظور توقف سوءاستفاده از مردم و پایان بخشیدن به فساد متعهد باشد و در برابر وسوسهها و تهدیدهایی که مانع از تحقق این اهداف است، تسلیم نشود.
مقابله با تجزیه عراق
در برابر پروژه تجزیه عراق که با هدف تضعیف کشور و تبدیل آن به صحنه درگیری اقوام و طوایف دنبال میشود، موضع محکمی داشته باشد.
حمایت از الحشد الشعبی
در برابر همه کسانی که علیه الحشد الشعبی عمل کرده و اهداف مشکوکی را برای تضعیف عراق پی گرفتهاند، بایستد؛ و به ارشادات مرجعیت دینی در راستای عدم تعرض به این سازمان شرافتمند که سپر محکمی برای حفظ امنیت عراق است، پایبند باشد.
تصویب قانون جرمانگاری عادیسازی روابط رژیم صهیونیستی
به تصویب قانون جرمانگاری عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی اهتمام بورزد تا کسانی که بهدنبال این امر هستند، خیانتکار بهشمار آمده و مورد پیگرد قرار گیرند و فراریان نیز تحت تعقیب قرار گرفته و اشد مجازات در حق آنان - که همان اعدام است - اجرا شود.
پایان دادن به مداخلات سفارت آمریکا
به موجودیت مضحکی که به دروغ آن را سفارت مینامند، که البته در حقیقت پایگاه نظامی آمریکا در منطقه سبز بغداد است و در جهت دخالت در شؤون داخلی و خارجی کشور عمل میکند، پایان دهد.
پایان دادن به کمک های موسوم به مستشاری آمریکا
به پرونده مستشاران و مربیانی که شکست و توطئه آنها در عراق و افغانستان به اثبات رسیده و بر همگان روشن شده که تنها مأموریتشان جاسوسی خرابکارانه است، پایان دهد.
سطح سیاست خارجی
اعتقاد به اخراج نیروهای اشغالگر
در وعدههای انتخاباتی به تحقق حاکمیت ملی و اخراج همه نیروهای اشغالگر از کشور آزاد و عزیز ما متعهد شود.
ایستادگی در برابر استعماگران خارجی
در قبال کمپانیهای استعمارگر خارجی که به تاراج کشور مشغولند و نفت و ثروتهای ملی را در ازای بهایی ناچیز به یغما میبرند، موضع روشنی داشته باشد.
مقابله با سلطه ظالمانه صندوق بین المللی پول
در قول و عمل برای رهایی کشور از سلطه ظالمانه و سودجویانه صندوق بینالمللی پول بکوشد و با عزمی ملی از فرسایش اقتصاد کشور جلوگیری کند و با پروژه استقراض از این بانک که با دستور خارجی و با هدف به اسارت گرفتن عراق و قرار دادن آن زیر یوغ اجنبیها طراحی شده، مقابله کند.
لغو معاهدات آمریکایی
در جهت لغو کلیه معاهداتی که بعضی از دولتهای عراق به دستور آمریکا امضا کردهاند و باعث از بین رفتن ثروت عراق و تسلیم آن به کشورهای در خدمت اهداف استکباری و استعماری شده و تروریسم و کشتار را برای ملت ما به ارمغان آوردهاند، تلاش کند.
ایستادگی در برابر عربستان و امارات
در برابر کشورهایی که بهدنبال سلب امنیت عراق و نابودی اقتصاد آن هستند، از جمله پروژههای امارات و عربستان وهابی، بایستد.
پایان دادن به کنترل ثروت های ملی کشور توسط آمریکا
به کنترل ثروتهای ملی توسط آمریکا و فروش نفت کشور توسط آمریکاییها، دریافت پول نفت و سپردهگذاری آن در بانکهای آمریکایی که عراق را تحت سلطه رئیسجمهور شرور ایالاتمتحده قرار میدهد، پایان دهد.
نتیجه گیری:
با اینکه پیش بینیِ نتایج در این دوره دشوار است، اما به نظر میرسد تغییر قابل توجهی در نتیجۀ آن نسبت به انتخابات سال ۲۰۱۸ وجود نخواهد داشت اما در آستانه انتخابات پارلمانی عراق، خروج نیروهای آمریکایی از این کشور، بهبود خدمات رسانی به شهروندان، مبارزه با فقر و بیکاری، ساخت مسکن و مدارس، مبارزه با فساد اداری، تصویب قانون جرمانگاری عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی، حمایت از الحشد الشعبی، لغو معاهدات آمریکایی، پایان دادن به کنترل ثروت های ملی کشور توسط آمریکا و مقابله با تجزیه عراق از مهمترین وعدههای مطرح شده از سوی احزاب و جریانهای سیاسی عراق در جریان انتخابات پارلمانی ۲۰۲۱ است وعده هایی که مردم عراق امید زیادی به تحقق آنها دارند اما با توجه به تبلیغات صورت گرفته از سوی نامزدها، به نظر می رسد خروج نیروهای اشغالگر آمریکایی از این کشور همچنان اصلی ترین وعده اکثر جریان ها و احزاب سیاسی این کشور برای جذب حداکثری آرا به شمار می رود هرچند برخی از کارشناسان معتقدند آنچه پارلمان قبلی عراق میخواست شبیه خروج نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان بود، اما آنچه در میدان رخ داد تنها تغییر پوششِ حضور نیروهای آمریکایی در عراق بود.