پخش زنده
امروز: -
امنیت فراگیر شرط لازم برای نیل به توسعه در ابعاد گوناگون میباشد. نیروی انتظامی در دورانهای مختلف نقشی موثر در تامین امنیت فراگیر داشته است.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: نیروی انتظامی، یک نهاد خدمتگزار است که اصلیترین وظیفه و رسالتش تأمین امنیت به عنوان زیرساخت اساسی پیشرفت کشور و مقابله با ناامنی است.
رهبر معظم انقلاب در خصوص این نهاد میفرمایند نیروی انتظامی "یکی از مصادیق نصرت اسلام و نصرت دین" است.. بر اساس ماده ۳ قانون نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، هدف از تشکیل این نیرو، استقرار نظم و امنیت و تامین آسایش عمومی و فردی و نگهبانی از دستاوردهای انقلاب اسلامی در چارچوب این قانون در قلمرو کشور جمهوری اسلامی ایران است. نیاز مبرم جامعه، مواردی همچون " امنیت، اعتماد اجتماعی و توسعه" است و این مهمات در نتیجه حضور، آمادگی و بیداری کارکنان خدوم نیروی انتظامی است.
امروز مردم ایران اسلامی اقتدار و مهربانی را توأمان در نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران احساس می کنند و قدردان زحمات و تلاشهای بیوقفه خدمتگزاران به خود و کشور در این نیرو هستند. از ویژگی-های پلیس در تراز انقلاب اسلامی" اخلاق مداری، اقتدار، توانمند در برقراری ارتباطات اجتماعی و دارای انضباط اجتماعی" است. امروزه امنیت پایدار بسترساز توسعه است و نیروی انتظامی با همکاری سایر نهادها با قاچاق و احتکار مبارزه میکند؛ که این امر سبب رونق تولید داخلی می شود. در حال حاضر پلیس ناجا با استقرار در برخی گمرکات کشور مبارزه با فساد که از اهداف پلیس در تراز انقلاب اسلامی است را تحقق بخشیده است. در نوشتار پیش رو به ابعاد موضوع «نیروی انتظامی، نیروی هوشمند، مقتدر و قانونمدار» پرداخته شده است.
هوشمندسازی پلیس در مرزها
به گفته سردار مهدی حاجیان معاون اجتماعی ناجا، در هفته نیروی انتظامی از پروژه بزرگ اپلیکیشن «پلیس من» در راستای هوشمندسازی پلیس رونمایی میشود تا با تغییرات سیار، جامعه و جهان از جامعه سنتی به مدرن سوق داده شویم. ظرفیت و زیرساخت آن نیز ایجاد شده تا به مردم بدون مراجعه خدمات ارائه شود، امروز ناجا با عنوان پلیس حرفهای و هوشمند پلیسهای تخصصی را توسعه میدهد. حاجیان افزود: سال نیروی انتظامی از هفته نیروی انتظامی آغاز میشود (از هفته نیروی انتظامی سال گذشته تا هفته نیروی انتظامی سال جاری). در این مدت همکاران در ۸ هزار و ۸۵۵ کیلومتر مرز تا مرکز که همسایگی ۱۵ کشور را شامل میشود، با درایت و اشراف اطلاعاتی حضور داشته اند.
شایان ذکر است؛ مرزبانی از مهمترین و در عین حال گمنام ترین یگان های نیروی انتظامی است. یگانی که کمتر از آن یاد میشود. ایران به جهت داشتن مرزهای طولانی با همسایگان در شرایط خاصی قرار دارد. شرایط خاص آب وهوایی در مناطق مرزی، مبارزه با گروه های تروریستی و مبارزه با قاچاق کالا وهم چنین مواد مخدر کار در مرزبانی را دشوار می کند. از طرفی مرز نشینان در مرزهای کشور نیز نقش مهمی در تامین امنیت کشور دارندکه این خود نشانی از همبستگی ملی می باشد. موضوع دیگری که باید بدان اشاره کرد اهمیت به روز رسانی تجهیزات مرزبانی است تا نیروی انسانی کمتری در مقابله با دشمنان دچار آسیب شوند. موضوعی که به گفته فرمانده مرزبانی ناجا «در تلاش هستیم کنترل مرزها به صورت الکترونیکی و هوشمند در قالب استفاده از سیستم های کنترل از راه دور باشد تا با بهره گیری از تجهیزات نوین فنی در نوار مرزی، اجازه تعدی دشمنان به داخل خاک کشور را ندهیم.»
هوشمندسازی کلانتری ها
سردار حاجیان معاون اجتماعی ناجا می گوید: پلیس هوشمند دارای هوش فردی و سازمانی است تا بتواند از خدمات نوین برای اجرای ماموریتها استفاده کند، البته برخی از این ابزارها خاص و بومی ایران است و از الکترونیکی شدن به سمت هوشمند شدن پیش میرود تا با هوش مصنوعی به مردم خدمات ارایه کنیم. در حوزه راهور هوش مصنوعی تعبیه شده است، در پلیس فتا امکان ارتباط برخط و آموزش مجازی، در کلانتریها خدمات هوشمند، در مورد فقدان گذرنامه و استعلام گذرنامه هوشمندترین خدمات ارایه میشود چرا که امروز خواسته مردم، پلیس مقتدر و قوی با تجهیزات نرم افزاری است.
برنامههای پلیس در هفته نیروی انتظامی
سردار حاجیان افزود: وظیفه اصلی تامین امنیت به عهده ناجا است و در هفته ناجا بخشی از برنامهها و مجاهدتهای پنهان پلیس در اختیار مردم قرار میگیرد، در این هفته با استفاده از ظرفیت دیداری و شنیداری، فیلمهایی تولید شده که در این راستا در این هفته بیش از ۲۶۲ برنامه مصوب شده بارگذاری میشود، همچنین تولید بیش از ۲۴ مستند از ماموریت ها، ۵۰ آیتم کوتاه مفهمومی، تولید ۶ فیلم ۹۰ دقیقه ای، موشن گرافی در قالب هشدارهای پلیسی، کلیپهای اقتداری و برخی تولیدات فاخر دیگر برای این هفته تهیه شده است که در فضای مجازی بارگذاری میشود.
حضور مقتدرانه پلیس از مرز تا مرکز در خدمت رسانی به مردم
سردار حاجیان معاون اجتماعی ناجا می گوید: پلیس با توجه به گستره و تنوع ماموریت، بیشترین ارتباط را با مردم دارد و روزانه در هزار و ۷۰۰ نقطه با مردم ارتباط دارد و ۳۶ نوع خدمت را به ملت عزیز ایران ارائه میدهد خدمات پلیس از الکترونیکی شدن به سوی هوشمند شدن گام می بردارد. در روز یکشنبه ۱۸ مهر ماه نیز فرمانده نیروی انتظامی از طریق سامانه ۱۹۷ با مردم به صورت تلفنی و بخشی نیز به صورت حضوری صحبت خواهد داشت. پلیس با توجه به گستره جغرافیایی از مرز تا مرکز حضور دارد و فعالیتهای بی شماری به ویژه در این روزهای کرونایی به عموم ارائه میدهد و کارکنان نیروی انتظامی هیچ تعطیلی در زمان محدودیتهای کرونایی نداشتند و با افتخار در خدمت مردم بوده اند.
نقش پلیس در امنیت اقتصادی
پلیس امنیت اقتصادی کشور یکی از تخصصی ترین واحد رسیدگی کننده به جرائم اقتصادی است که در سطح کشور فعالیت دارد و با توجه به نیاز امروز جامعه و برای مقابله با موضوعات و مفاسد اقتصادی راه اندازی شده است. اولویت های ماموریتی پلیس امنیت اقتصادی ناجا شامل: ۱-مبارزه با قاچاق کالا و ارز ۲-مبارزه با اخلال در نظام اقتصادی ۴-مبارزه با فرار مالیاتی ۵-مبارزه با پول شویی ۶-مبارزه با اخذ تسهیلات غیر مجاز بانکی ۷-مبارزه با زمین خواری ۸-مبارزه با اختلاس ۹-مبارزه باتبانی در معاملات دولتی است.
پلیس آگاهی یکی از پلیس های پاسخگو در حوزه امنیت
پلیس آگاهی بیش از ۷۰ درصد جرایم، مواردی همچون "سرقت خودرو، خانه، جعل و کلاهبرداری، جرایم اقتصادی، جرایم جنایی" را پی جویی می کند. هرچقدر سواد کارآگاهی مردم افزایش پیدا کند جرایم به تناسب کاهش پیدا می کند. بالغ بر ۱۴۰ سال از زمان تاسیس پلیس آگاهی می گذرد. پلیس آگاهی یکی از پلیس های پاسخگو در حوزه امنیت برای مردم است.
مقایسه پلیس ایران با سایر کشورها در کشف جرایم
بنا بر اظهار نظر سرهنگ کارگاه دکتر غلامحسین بیابانی رئیس مرکز تحقیقات کاربردی پلیس آگاهی ناجا: بهترین پلیس های دنیا، درصد کشفشان از ما پایین تر است. ما بیش از ۹۳ درصد جرایم جنایی را کشف می کنیم. ۹۳ درصد خودروهای مسروقه را کشف می کنیم. ما از قدیمی ترین و پایه گذاران پلیس بین الملل (اینترپل) هستیم. در پلیس بین الملل بیش از ۱۲۰ کشور عضو هستند. در خیلی از پرونده ها همکاری خاص با این پلیس داریم. سختکوشی پلیس ما درخور توجه و قدردانی است. برخی کشورها بخاطر بحران مالی، ماموریت هایشان را کم کرده اند؛ اما ما چنین کاری را نمی توانیم بکنیم؛ نه قانون و نه شرع و نه در سلسله مراتب فرمانده به ما این اجازه را نمی دهد.
پلیس مقتدر خواسته امروز مردم
موفقیت نیروی انتظامی در گرو مشارکت و حمایت سایر ارکان و هم چنین اعتماد مردم شکل می گیرد. نقش مردم در ایجاد و دوام امنیت یک اصل مهم و راهبردی است؛ بنابراین نیروی انتظامی در عین حفظ استقلال و اصول تشکیلاتی خود باید فاصله کمتری با احاد جامعه داشته باشد. امروزه با تلاش های صورت گرفته اعتماد مردم به این نیرو افزایش چشمگیری داشته است. به گفته سردار اشتری: «در سایه روحیه جهادی و معنوی کارکنان انتظامی اعتماد مردم به پلیس ارتقا پیدا کرده است.» بنابراین در این راهبرد اساسی ترین عامل در تولید ونگاهداشت امنیت موضوع مشارکت مردم می باشد. به گفته سردار حاجیان امروز نگاه و خواسته مردم وجود پلیس مقتدر است، و به همین دلیل پلیس عرصه اقتدار را به سمت نرم افزاری برده است؛ و باید بنا به فرمایش رهبر معظم انقلاب پلیس مقتدر و مهربان در تراز انقلاب اسلامی در تمامی برنامهها جاری و ساری باشد. وی افزود: پلیس در تراز انقلاب اسلامی، باید اخلاق گرا، ولایت مدار و دارای توان عملیاتی، قدرت اجتماعی و توان برقراری ارتباط و انضباط اجتماعی باشد.
جهان شمولی خدمات پلیس
سردار مهدی حاجیان سخنگوی نیروی انتظامی میگوید: امروز خدمات پلیس جهان شمول است. نیروی انتظامی در خط اول مبارزه با مواد مخدر قرار دارد و در واقع جهان از خدمات پلیس بهره میبرد. طی سال گذشته بیش از ۱۰۰۰ تن انواع مواد مخدر کشف و شهدایی نیز تقدیم ایران اسلامی شد، در واقع از این خدمات همه جهان بهره مند میشوند، از این رو بایستی سازمانهای بین المللی قدر نیروهای مسلح و خصوصاً نیروی انتظامی که در این راه جانفشانی و ایثار میکند را بدانند و پاسخگو باشند. سخنگوی ناجا با بیان اینکه نگاه بشر دوستانه در ایران حاکم است، تصریح کرد: خدمات ما برای حفظ کرامت فرزندان ایران اسلامی و مردم جهان است، پس نیروی انتظامی بایستی در جهان مورد تحسین قرار بگیرد.
کلام آخر:
امنیت فراگیر شرط لازم برای نیل به توسعه در ابعاد گوناگون می باشد. نیروی انتظامی در دوران های مختلف نقشی موثر در تامین امنیت فراگیر داشته است. پلیس تلاش نموده همگام با روند تحولات جامعه، مسیر خدمت به مردم را طی کند. بدون تردید اقتدار توام با مهربانی این نیرو راهبردی هوشمندانه است؛ مشارکت مردم در تامین امنیت با حفظ استقلال نیروی انتظامی نقشه های دشمنان ایران و انقلاب را نقش بر آب خواهد نمود. ضمن این که تحقق پلیس هوشمند ضرورتی است که از نگاه فرماندهان و مسئولان ارشد نیروی انتظامی مغفول نمانده است.
پژوهشگران: مهدی ناجی و محمد هادی کاویان