پخش زنده
امروز: -
دریاچه زریبار بهعنوان بزرگترین دریاچه آب شیرین جهان، این روزها حال و روز خوشی ندارد و کاهش چشمگیر آب این دریاچه در طول ۳۰ سال گذشته بیسابقه بوده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمامرکزکردستان، خشک شدن آب این دریاچه از نگاه کارشناسان محیط زیست دلایل متعددی دارد و بخش عمده آن به عدم مدیریت در حفر چاههای حوزه آبریز دریاچه زریبار و استفاده بی رویه از آب آن برای مصارف کشاورزی مرتبط است.
رئیس آب منطقهای مریوان گفت: یکی از دلایل بهوجودآمدن مشکلات دریاچه زریبار، نزدیکی این دریاچه به سکونتگاههای روستایی و مشارع مردم است که باعث شده تا مردم با برداشتهای غیرمجاز و دخالتهای غیرکارشناسی، موقعیت دریاچه را با تغییر کاربری و حفرچاههای نیمه عمیق و عمیق تغییر دهند.
حسین فاضل افزود: تا امروز بیش از ۷۰۰ چاه غیرمجاز در حوضه آبریز دریاچه شناسایی و تعدادی از آنها به مراکز قضایی معرفی شدهاند.
فاضل گفت: تامین آب شرب مریوان هم یکی از معضلات اصلی این مشکل زیست محیطی است و بیش از ۱۹ چاه مجاز تأمین آب شرب در محدوده دریاچه زریبار برای تامین آب شرب شهر حفر شده و روزانه از آن استفاده میشود.
وی افزود: بسیاری از زمینهای محدوده دریاچه زریبار با کشت محصولاتی مانند کلزا، ذرت علوفهای و تنباکو که محصولاتی با نیاز آبی زیادی هستند باعث حفر چاههای عمیق در این منطقه شده است.
رئیس آب منطقهای مریوان گفت: برابر آمارهای موجود، میزان بارندگی شهرستان مریوان از میانگین 850 میلیمتر به 500 میلیمتر در سال آبی گذشته باعث شده که دریاچه زریبار که منبع ورودی آب آن چشمههای خودجوش است با کاهش دبی ورودی روبرو شود بطوریکه هماکنون عمق آبهای زیرزمینی زریبار به 3 و نیم متر کاهش یافته است.
فاضل افزود: ساخت یک سد به صورت غیرکارشناسی در قسمت خروجی دریاچه راه خروج آب از این دریاچه را مسدود کرده است و باعث جایگزین شدن باتلاق و فاضلاب با آب شفاف و شیرین زریبار شده است.
وی به رفتارها و دخالتهای نابجا و غلط انسانی همچون آتشسوزی نیزارها زریبار اشاره کرد و گفت: آمار آتش سوزی ها در سالهای اخیر رشد بالایی داشته و شرایط را برای ایجاد بحران در زریبار افزایش داده است.
براساس آمارهای موجود میزان آب دریاچه زریبار نسبت به مدت مشابه سال گذشته 20 میلیون متر مکعب افت را نشان میدهد که بنظر این آمارها نگرانیها را از افزایش سطح خشکی دریاچه دوچندان کرده است.
مدیریت مصرف آب شرب و کشاورزی، مدیریت فاضلاب شهری، تغییر الگوی کشت کشاورزی و بازشدن دریچه آب سد گاران برای تأمین آب کشاورزی و شرب مردم شهر مریوان نقش مهمی در جلوگیری از خشک شدن آب این میراث زیست محیطی بزرگ دارد.